FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Závěrečná zpráva k Coca-Cola Jamrock

Závěrečná zpráva k Coca-Cola Jamrock
10. 06. 2009   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) "Děkujme andělům, že nad námi roztáhli svá křídla a chrání nás,\" děkoval moderátor za neuvěřitelné štěstí festivalu Coca Cola JamRock Žamberk. Od čtvrtka do soboty, kdy celá republika tonula v dešti, totiž ve festivalovém areálu pršelo jen necelých dvacet minut!
Předchozí pochmurné počasí neodradilo diváky a za tři dny prošlo turnikety podle poslední zprávy security neuvěřitelných 24 000 lidí! Festival se tak posouvá opět dál, mezi absolutní české špičky. Nabídka kapel zahrnovala tři dny a dvaapadesát hudebních formací.

Hlavní důraz klade tento festival na prostor kvalitním českým kapelám, které snesou bez problémů srovnání s evropskými kapelami, avšak nejsou u nás tak známé. Proto byl mezi české klasiky typu Kryštof, Chinaski nebo Divokej Bill či Support Lesbiens zařazen východočeský Eastpark, kapela, která osobou svého frontmana Pavla Bohatého zastíní mnoho evropských "taháků". Jeho hlasový projev chválil i Doug Wimbish - světová osobnost nahrávající desky s Madonnou, Rolling Stones nebo Annie Lennox. Druhou kapelou zařazenou do nejlepších časů mezi headlinery JamRocku byli ústečtí Mother´s Angels, mladičká kapela s českou tvorbou svého zpěváka, která má ambice v nedlouhé době ovládnout český rozhlasový éter.

kapela divokej Bill

Na festivalu tak dostalo příležitost kolem čtyřiceti úplně nových kapel, které byly vybrány zkušenou porotou z celkového počtu 657 vyslechnutých skupin. Všechny s vlastní tvorbou s rovnováhou mezi českými a anglickými texty. Překvapující a zároveň strhující vystoupení předvedli Olin Wajt z Hradce Králové, kde zpěvák-architekt Maxmilian Wajt nasadil takový výkon, že bylo s podivem, že nemusel být vzápětí hospitalizován. Po zásluze byl odměněn bouřlivým potleskem.

Anglickou scénu představovalo několik skupin, z nichž některé měly v čele rodilé Angličany. Odpadl tak často kritizovaný handicap českých kapel - výslovnost. Typickým představitelem takovéto kombinace je skupina The Prostitutes se zpěvákem románového jména Adrian T. Bell. Jak zajímavé má jméno, tak skvělý i hlas. Kromě svojí tradiční skladbové sestavy dali The Prostitutes i písně z nového alba a na závěr vystoupení zazněla hitovka Elephant, která je jak vytržená ze zpěvníku Leonarda Cohena spolu s vokálem Marka Knopflera.

Richard Krajčo - KryštofNejvětším tahákem byla tradiční „nejenfestivalová“ kapela Kryštof. Richard Krajčo nezůstal nic dlužen svojí pověsti a dokázal strhnout dvanáctitisícový dav ke sborovému zpěvu. Co se podařilo Kryštofům udělat s diváky na poli pěveckém, to o půl hodiny později dokázala vynikající chilská kapela Santo Barrio - první zahraniční host - v oblasti tance. Chilské skáčko českého diváka dostane, a tak i když jen asi málokdo rozuměl textům, všichni se neuvěřitelně bavili. Zpěvákovy pohybové kreace jsou těžko popsatelné, natož napodobitelné.

"Tady to je tak úžasný, že nevím, co mám ještě víc říct," nadšeně hodnotil atmosféru zpěvák kapely Support Lesbiens Kryštof Michal. Kapela hrála v jednom z hlavních časů a vydala ze sebe maximum. Přestože jejich texty jsou v angličtině, většina diváků zpívala celou polovinu s nimi a potvrdilo se tak, že je Support Lesbiens českou stálicí.

Ewa Farna

Výjimku v line-upu tvořil "zábavovkový" Waldagang, který ač bez Waldy, rozesmál a rozhýbal dav posluchačů na malé scéně. Sem byl určen, protože nehraje vlastní tvorbu a festival má jako svoje krédo jiný směr, nicméně se po průzkumu v kraji stal nejžádanější kapelou na alternativním Coca-Cola pódiu. "Normálně bychom kapelu, která nehraje původní tvorbu, nedali, ale protože děláme festival hlavně pro širokou veřejnost a ne poloklubovou zábavu pro pár set nadšenců a Walda tady požívá velké obliby, výjimečně jsme je zařadili!," vysvětlil Libor Pavlata, dramaturg a ředitel festivalu.

Festival již za dva roky získal pověst velmi pohodové akce, kde je v první řadě všem fajn a vládne tady přátelská atmosféra připomínající porevoluční dobu, kdy se ještě měli lidi rádi... Navíc si dává velmi záležet na čistotě a celkovém servisu, takže se divák cítí opravdu jako doma na zahradě. Nikdo nikam nespěchá, nová přátelství, smích a zábava!

Dodal: Michal Kosař, Výběr Media

Coca-Cola Jamrock
COCA-COLA  JAMROCK

COCA-COLA JAMROCK

Čtvrtek 4. 6. 2009 až Sobota 6. 6. 2009
Předprodej 250/290/330 Kč, na místě 450 Kč a ZTP za 150 Kč
Vystupují:
Brainscan, Egotrip, Existence, Gate Crasher, Mandragora, Shatter, Tainted, Circus Ponorka, Divokej Bill, Eastpark, Ewa Farná, Chinaski, Jan Vytásek, Lety Mimo, Olin Vajt, Ready Kirken, The Enter, Vyhoukaná Sowa, Vypsaná Fixa, Waldagang, X-Left To Diye, Ina & Hany Bany, Alaf, Discoballs, El Gaučo, Doktor PP, Kryštof, Marek Ztracený, Michal Hrůza, MIG 21, Mothers Angels, Neosound, Prague Ska Conspiracy, Santobarrio - Chile, Skapollo, Stand by, Support Lesbiens, Škwor, The Cell, The Crossroads, UDG
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |