FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

10 tipů, jak si užít (a přežít) letní festival

10 tipů, jak si užít (a přežít) letní festival
25. 06. 2009   |   Autor: redakce   |   Komentáře (1)
(Promotion) Z letního festivalu si obvykle hodláme přivézt hudební zážitek, příjemné vzpomínky a pár suvenýrů na památku. Snadno to ovšem může skončit naprostým opakem: návratem bez fotoaparátu, bez peněz, s kupou štípanců a vzpomínkou na dobu strávenou v plastových kabinkách mobilních toalet. Přinášíme vám několik tipů, jak si festival příjemně užít a hlavně jej také ve zdraví a bez úhony přežít.
Ještě než vyrazíte

1. Rozpočet
Nepočítejte s tím, že nejvyšší položkou ve vašem festivalovém rozpočtu bude cena za vstupenku. Rovnou přičtěte i náklady na cestu, dražší jídlo a pití v areálu a také finanční rezervu pro všechny případy. Vždy je lepší přivézt peníze domů než jich mít na místě nedostatek. Nepočítejte s tím, že na místě konání festivalu seženete bankomat, a vezměte si s sebou dostatek peněz v hotovosti. Už proto, že ve stáncích často seženete netradiční CD, plakáty či trička svých oblíbených interpretů, které v běžném prodeji nedostanete, a byla by škoda rozmýšlet se, jestli poslední peníze utratíte za skvělou nahrávku, nebo za večeři…

Tip: Šetřete svou kapsu a pořiďte si vstupenky v předprodeji, kde bývají zpravidla o hodně levnější, než na místě.

2. Plán festivalu
Vytiskněte si program festivalu s časovým plánem vystoupení a ještě doma si sepište svůj hrubý denní program. Možná si říkáte, že si na festivalu chcete odpočinout a užít si, co čas přinese. Malé plánování vám ale zajistí, že vám koncert nezkazí protestující žaludek, kterému se nelíbí, že jste si kvůli koncertu nestihli koupit nic k obědu. Hodit se vám budou také hodinky, díky kterým si ohlídáte začátek vystoupení svých oblíbenců.

Tip: Plánujte s časovou rezervou a ráno si dopřejte dostatek času na dospání. Na festivalech se přece chodí spát až k ránu.

3. Oblečení a obuv
Nevěřte předpovědi počasí. Pláštěnku si zabalte i přesto, že televizní rosničky slibují na celý víkend vymetené nebe a slunečno. Vezměte si s sebou několik vrstev oblečení, které můžete dobře kombinovat a přizpůsobit se tak teplu i zimě. Značkové sluneční brýle a nové džíny nechte raději doma a spakujte do batohu starší kousky šatníku, které můžete zašpinit nebo roztrhnout. Pokud to kapacita vašeho zavazadla umožňuje, přibalte také náhradní pár bot a na noc nezapomeňte na teplé ponožky. Boty volte pohodlné a prošlápnuté, ať vám puchýře nezabrání festival protancovat.

Tip pro dívky a ženy: Pro vlastní bezpečnost nechte doma kruhové a dlouhé náušnice, v mačkajícím se davu u pódia o ně snadno někdo zavadí a následky by byly bolavé.

4. Lékárnička a kosmetická taštička
Drobné zdravotní nepříjemnosti vás mohou potkat i na festivalu a vyplatí se s nimi počítat. Do cestovní lékárničky přibalte léky proti bolesti hlavy, kocovině, žaludeční nevolnosti a průjmu. Zabalte si i opalovací krém a panthenol, repelent a balíček náplastí. Oceníte také toaletní papír, zásobu vlhčených hygienických ubrousků a desinfekční vodičku na ruce. S hygienou to na festivalech nebývá valné a to poslední, co si přejete, je strávit víkend v žaludečních křečích na veřejných toaletách.

Tip: Zeptejte se v lékárně na lék proti průjmu Loperon. Kromě klasických kapslí se prodává také ve formě šumivých tabletek, takže jej nemusíte zapíjet vodou a jeho účinky nastupují rychleji.

5. Telefon

Před odjezdem si nabijte baterii svého mobilního telefonu a připravte se na to, že v areálu konání pravděpodobně nebude k dispozici zdroj, kde byste si jej mohli znovu dobít. V případě, že máte předplacenou kartu, si nezapomeňte koupit kredit, karty telefonních operátorů by také mohly být na místě nedostatkovým zbožím. Počítejte raději také s tím, že může dojít k přetížení a výpadku sítě, takže volání i posílání SMS nebude dočasně možné.

Tip: Nechte doma rodičům nebo přátelům doklady, které jsou třeba pro zablokování telefonu prostřednictvím operátora. V případě ztráty nebo krádeže vám to usnadní situaci.

Na festivalu


6. Domluva

Jedete-li na festival s partou lidí, je dost pravděpodobné, že se přes den na čas rozdělíte. Proto je dobré smluvit si hned na začátku místo, na kterém se ve stanovený čas sejdete. Pokud se rozdělíte nečekaně, třeba uprostřed davu před pódiem, mějte pro tento případ domluveno, že se na místě sejdete v celou hodinu. Díky tomu si budete moci koncert užít, byť každý zvlášť, až do konce a bez obav, že jste se ztratili.
Tip: Zvolte dobře dostupné místo, které je viditelné z dálky a nezaměnitelné. Je lepší dát si sraz u hlavní brány než u stánku s párky, kterých zřejmě na festivalu bude víc.

7. Bezpečí
Připravte se na to, že kolem vás bude řada lidí v různé fázi opilosti, která bude stoupat přímo úměrně s časem. Pozorovat opilce, který tančí uprostřed davu, může být legrace, potkat ho cestou do stanu už menší. Vezměte si pro svou obranu pepřový nebo slzný sprej. Uvolněná atmosféra a množství lidí nahrává i kapsářům. Peníze mějte v dobře chráněné kapse na těle a MP3 přehrávače, nepotřebné doklady a značkové svršky a doplňky raději nechte doma. Máte-li s sebou na festivalu auto, můžete do něj zamknout věci a navíc se do něj v případě deště a zimy i schovat. Opatrujte také své pití a nenechávejte ho bez dozoru, někdo by toho mohl snadno zneužít.
Tip: Obranný sprej noste stále při sobě, ve chvíli, kdy jej budete potřebovat, vám ve stanu bude doslova „na dvě věci“. V případě potřeby jej můžete nahradit i malým balením laku na vlasy nebo deodorantu.

8. Jídlo a pití
Pokud je to dovoleno a pokud jedete autem, vezměte si s sebou dostatek nealko nápojů a balené vody. U festivalových stánků byste za ně zaplatili daleko více a balenou vodu využijete i na čistění zubů a nutnou hygienu. Počítejte však s tím, že vám vlastní nápoje mohou pořadatelé zabavit při vstupu. Nezapomínejte na dostatečný pitný režim, obzvlášť je-li horko. Co se týká jídla, pravděpodobně strávíte víkend na rychlovkách z fastfoodu, což vašemu zažívání nemusí úplně svědčit. Zabalte si proto dostatek trvanlivých potravin – např. sušenek nebo tzv. polystyrénů. Doma raději nechte uzeniny a mléčné výrobky, které se na slunci rychle zkazí.

Tip: Na zátěž v podobě festivalového stravování připravte organismus předem. 14 dní před odjezdem začněte brát jednou denně tobolku Linex Forte, potravinového doplňku s obsahem probiotik a prebiotik. K dostání je v lékárně za doporučenou cenu 111 Kč za 14 tobolek a 200 Kč za 28 tobolek.

9. Alkohol
Každoročně si řada lidí zkazí festival tím, že neodhadne účinky alkoholu pod žhnoucím sluncem a skončí dehydrovaní a s úžehem v nemocnici. V teplém počasí je třeba pití alkoholu (ano, i pivo se počítá) prokládat dostatečným množstvím vody či jiného nealka. Díky této strategii také vydržíte déle v náladě a neprospíte nejlepší koncerty, které se většinou konají později večer.

Tip: Pokud spíte v areálu konání festivalu, dobře si zapamatujte, kde stojí váš stan. To,co se večer a za střízliva může jevit jako naprosto jasné, vám může způsobit nemalé problémy za tmy a v povznesené náladě.

10. Bydlení

Naplánujte si nocleh předem. Někdy je možné zajistit si ubytování třeba v tělocvičně poblíž místa konání, většinou však budete muset rozbít stan. Vyberte si místo, které je dostatečně vzdálené od centra zábavy, abyste měli jistotu, že budete mít klid na spaní. Nestavte stan poblíž toalet. Důvody jsou zřejmé… Přestože ve dne je venku horko, od země jde chladno, takže se vyplatí vzít si i karimatku nebo jinou podložku.

Tip: Vezměte si s sebou i malý polštářek, bude se vám spát pohodlněji.

Dodal: Zuzana Fuxová, Aspen PR
REGGAE ETHNIC SESSION

REGGAE ETHNIC SESSION

Pátek 26. 6. 2009 až Neděle 28. 6. 2009
350 - 650 Kč
Vystupují:
V3SKA, TING FEAT. AFRODISIAK, NAVIGATORS, SANTY Y SU MARABU, MR. COCOMAN & SOLID VIBES, MARLENE JOHNSON & RIDDIMZZ TEAM, STO ZVÍŘAT, URRAGAN ANDREW, U-PRAG, BUG&DUB, TRIBETOWN, KING KALABASH & RIDDIMSHOT, FAST FOOD ORCHESTRA, DUBBLESTANDART, UNITED FLAVOUR, BUJU BANTON, PRINCE ALFREDO & WARRIORS, LOS CHUPEROS, YELLOW SISTERS & MAGIC BAND, FEHER FEKETE KEREK, DUB-O-NET, PRAGUE SKA CONSPIRACY, HYPNOTIX, ŠVIHADLO, DERRICK MORGAN, ELZA, EMERGENCY JBC STATION, WADDUP, COLTCHA UNITED, ADHAM RIDDIMTUFFA (UK), SILESIAN SOUND (PL), GUIDING STAR (F), ROCCAFLEX, DJ SMOKHA, MAD KRIIISKA, HEAVY HEV, IRIE MEMBA, ROYAL HI-FI, SUPPAFLY, MR ROLL, MISSY M & MAJOR PIRATE LIVE + DJ BABYLON ROCKER, DJ MESS & GHETTO YOUTHS (SK), X-POSSE (d-hall dancers), COSMOPHONIC (D), Buju break, MYSTIC MC (DEN), DADDY 'N' HYPA (F), BABYLON ROCKER & PRAGGATRONIK CREW, DJ HLAVA, ROSS THE BOSS, EQUAL-I-ZER, JAHMUSIC LIGHTA, HERB JUNKIES, FORWARD MARCH POSSE, SWAMP SAFARI, PEENIE WALLI, R.I.Z.L.A. SOUND (D) FEAT. MC JUGGLA(UK), SOULTRAIN (D) BACK D UP BY ROOTS SURVIVAL (F), SOUNDPROOF
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
pyroman | 29. 06. 2009 | 11:36:11
ROFL :-DD

na jakej to je festival navod?:DDD na evu a vaska pro duchodce ?:DDD

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |