FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Ghonzales: Někdy sním o práci zemědělce nebo traktoristy

Ghonzales: Někdy sním o práci zemědělce nebo traktoristy
13. 07. 2009   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Ghonzales není jen drum & bassový DJ a rezident noci Bush v Roxy. Stojí za experimentálním projektem Beatcase a brzy mu vyjdou i plody jeho produkční práce. Před jeho hraním na Let It Roll open airu s LTJ Bukemem & MC Conradem jsme spolu spáchali krátký rozhovor.
Když jsem tak přemýšlel, jsi jeden z mála drum & bassových DJů, který má skutečně plnohodnotné dvě tváře, protože i když třeba Philip TBC prolíná styly, Suki a Pixie občas hrají dubstep a breakbeat, ty se věnuješ hip hopu, dubstepu a experimentálním beatům opravdu do hloubky. V jakém poměru je momentálně tvůj záběr?

Je pravda, že se kromě drum & bassu věnuju i hip hopu, funku, breaks, abstraktům a v poslední době i trochu dubstepu, přičemž si tuto různorodost mohu dovolit hlavně díky digitálnímu DJingu. Drum & bass ale stále za gramci vede - zůstává mojí srdcovkou. Mám jej hodně spojený s parties, silným soundsystémem a energií, kterou má na rozdávání. K poslechu naopak volím pomalejší tempa, pocity, z pohledu DJe "nehratelné" věci, které zrovna moc "nešlapou".

Podílíš se na noci Beatcase, na kterou vozíte hodně zajímavá jména - mohl by ses o ní rozpovídat?

Beatcase se zrodil zhruba před čtyřmi, pěti lety jako označení pro nepravidelné eklektické večery, které jsme dělali s DJ Tuco. Časem jsme se domluvili s Radostí na večerech Solid Steel/Beatcase, a po čase se Beatcase přesouvá do Roxy, kde s Tucem fungujeme jako residenti této noci. Vzniká stejnojmenný pořad na radiu Wave, který jedem společně s mým soul bráchou, Philipem TBC. Za všechny tyhle příležitosti a důvěru jsem moc vděčný a díky.

Jak to ve studiu Radia Wave vypadá, když ho s Filipem okupujete?

V rádiovém Beatcase se zaměřujeme na "svět abstraktních beatů", rozmanité, často instrumentální odnože hiphopu, v poslední době pak i na dubstep a wonk. Pravidelně zveme hosty, včetně těch zahraničních. Když máš ve studiu namačkaných osm rapperů a beatboxerů z Brooklynu, kteří se při čtvrthodinovém freestylu perou o tři mikrofony, to pak euforka šplhá strmě vzhůru - jsou to moc fajn chvíle. Co se klubového Beatcase v Roxy týká, další díl proběhne pravděpodobně po létě, a není vyloučené, že na něm zahraje nějaký další pojem současného dubstepu.

Dokážeš si vybavit, která hudební díla tě nejvíce ovlivnila na tvé hudební cestě?

Jasně, určitě to jsou desky Check Your Head od Bestie Boys nebo Endtroducing od DJ Shadow. Z dřívějších let v srdci navždycky zůstanou Public Enemy, A Tribe Called Quest, The Roots, DJ Krush, Ninja Tune, Transcend, Integrity, At The Drive In, Abbey Road od Beatles... :) V novém miléniu například Atmosphere, Madlib, věci z labelu Def Jux… určitě to teď není ta nejobjektivnější selekce, je toho tolik! V poslední době různé odrůdy hip hopu a dubstepu, o současné nabídce v dnb nemluvě!

S momentální nabídkou drum & bassu jsi tedy spokojený?


Jo, je to úžasný! Vzhledem k tomu, že mám nejradši rozjeté deepovky s basovým vrněním a jemnými pilkami, pak je teď možné mluvit o žních!

Poslední objev?

Za poslední roky sem si zamiloval label Critical, z producentů například: Break , Spectrasoul, Survival, Apex, Trei, Zero T, Lomax, DrymanSound, několik novějších holandských jmen a spoustu dalších.

Už si zmiňoval, že digitální DJing (hraješ ze Serata) ti umožňuje hrát různorodé styly... Začal jsi díky tomu hrát i pecky, které by sis dříve na vinylu nekoupil?

Stopro. I Serato má svá proti, ale za poslední dva roky, kdy jej užívám, jsem s tímto systémem spokojený. Chápu a respektuji argumenty těch, kteří to se Seratem a jinými digitálními cestami nemají ještě vyřešené, ale já sám už bych neměnil. Je to zase krok trochu jinam, tak jsem to zkusil. Kdyby mi to tenkrát nesedlo, prodám ho a kupuju dál placky.

Rozloučil ses se svými asfaltovými kámoši a nebo sis je nechal na památku?

Kámoši spí v krabicích a trochu zabírají místo :) Pár šťastlivců mě ukecalo a teď tvoří bytový doplněk pro navození atmosféry :)

Zanedlouho tě čeká hraní s LTJ Bukemem & MC Conradem na festivalu Let It Roll. Patří k těm, kteří tě k drum & bassu a kupování desek před lety přivedli?

Nemůžu říct, že přivedli, ale určitě tehdy patřili k těm silným jmenům , která definovala scénu. A sám LTJ Bukem se svým labelem určitě dost ovlivnil pozdější vývoj deepových – atmosférických a liquidových odnoží dnb.

Jsi rezidentem noci Bush, na které se potkáváš se všemi hvězdami drum & bassového nebe – kdo tě v poslední době nejvíc pozitivně překvapil?

Musím říct, že většina z nich jsou vcelku příjemní lidé, na kterých je vidět, že rádi dělají to, co dělají. Na druhou stranu se s většinou často jen pozdravím u gramců - nemám možnost je více poznat - a drum´n´bassový paparazzi taky zrovna nejsem :) Samozřejmě, že člověk občas narazí i na "hvězdu" a s tím spojené manýry, ale tahle část je mi cizí, vlastně ukradená. Jestli mám jmenovat, dobře na mě působilo například setkání s Breakem nebo Blamem.

V posledních letech ses také konečně dostal do studia a to výhradně ke kolaboracím: je pro tebe produkce zábavou, uměním, relaxací...? Máš v tomto ohledu nějaké ambice nebo to necháváš na rekreační bázi?

Cha, cha, ohromné ambice! :) Produkci mám spojenou hlavně s příjemnými chvílemi s kámošema, se kterými nám přirozeně funguje jak lidská, tak hudební chemie. Další důvod kolaborací je ten, že se svým domácím vybavením nejsem schopný udělat dobrý zvuk; ani to vlastně neumím. Baví mě ty společné kreativní chvilky, kdy přijde vlna, po který se svezete. Zároveň dobrá relaxace.

Co vím, spolupracuješ s Philipem TBC – jak vám to jde? Kdy uslyšíme výsledky?

S Filipem se ve studiu setkávám nejvíc, na jeho album, které plánuje vypustit po létě, jsme udělali tuším sedm společných věcí. Dále dělám s kluky z DrymanSound, tam ta naše setkání také vyplynula zcela přirozeně a v poslední době jsem něco načal i s Trustym. Počítač je velký žrout času a na produkci mi jej zbývá tuze málo. Ani produkce samotná nestojí v popředí mých priorit, navíc mám "sedavé" zaměstnání u kompu, až z toho občas šílím a sním o práci zemědělce nebo traktoristy. Po práci už většinou nechci komp vidět.

Vím o tobě, že velmi rád cestuješ, obzvláště do Asie... Plánuješ, že se brzy opět někam vydáš?


S tou Asií to není zas tak žhavé, bylo sice období, kdy jsem tam jezdil téměř každý rok, teď jsem si to hlavně kvůli zaměstnání a například i řešení bytové otázky nemohl dovolit. Ty priority… :) A tak si hledám jiné náhražky, v poslední dvou letech to bylo dostupnější Maroko, který (nejen) mě nadchlo (- viď, Filipe... :)). Asie, hlavně Indie, je místem, kam se rád podívám kdykoliv. Na druhou stranu, pro mě má velký smysl jakékoliv cestování, jakýkoliv výlet, ať to jsou Tatry nebo Brdy tady za rohem.

Uměl bys díky svým zkušenostem přesvědčit člověka, kterého lákají neznámé dálky, aby do toho šel, když je na pochybách?

Přesvědčovat někoho, aby cestoval? Styl cestování, který mám rád, je jen jeden z mnoha možných, někomu sedne, někomu ne. Někdo necítí vůbec potřebu jednou za čas někam vypadnout a já to chápu. Pro mě osobně byly několikaměsíční cesty do Asie jednou z nejhodnotnějších zkušeností v mém životě.

Potkal jsi někdy na svých cestách něco zajímavého ve spojitosti s hudbou?

Pokud jde o spojitost s hudbou, nezapomenu atmosféru tibetských klášterů v severní Indii při hromadném předčítání súter, doplňovaných tradičními tibetskými nástroji. Pestrobarevné stěny s pokojnými a hněvivými božstvy, v čele velký Buddha s vyklidněným úsměvem a desítky mnichů zabraných do svých skupinových modliteb... Něco podobnýho by bodlo mít i tady v Praze, ideálně někde kolem Smíchova :)

Pro mnoho lidí jsou festivaly vrcholem roku - jsou pro tebe určitým odpočinkem a zpestřením a nebo jsou jen banální výplní víkendu?


Pro mě festivaly nejsou ani vrcholem roku, ani odpočinkem, ale zpestřením určitě jo. Některé jsou povedené, některé méně, letos se nejvíc těším na Let It Roll a srpnový Hip Hop Kemp, který mám již několik let spojený i s příjemnou prací. Wilsonic jsem bohužel prošvihl, snad příští rok.

Let It Roll láká na příjemné prostředí v přírodě - žádné letiště, dostihové závodiště či podobný prostor: Přesvědčil tě loni o tom, že si letos musíš přivézt stan, spacák, plavky atd. a nebo si přijedeš jen zahrát, pobavit se a vyrazíš domů?

Naštěstí jsem měl možnost zakusit kouzlo místní pískovny už před fesťákem, a tak jsem loni věděl, že nesmím zapomenout plavky… (a i kdybych zapomněl... :)). Takže letos zase určitě s plavkami…

Dodal: Kryštof Benca alias Bifidus Aktif, Let it Roll
LET IT ROLL OPEN AIR

LET IT ROLL OPEN AIR

Pátek 24. 7. 2009 až Sobota 25. 7. 2009
Předprodej: 550/600 Kč, Na místě 450 za jednodenní a 650 za dvoudenní
Vystupují:
Andy C feat. MC GQ (UK), Congo Natty aka Rebel MC feat. Daddy Freddy (UK), Chase & Status (UK), Noisia (NL), Pixie & Suki, Nitrous & 2K, Beast 67, Commix (UK), Spectrasoul (UK), Smote (SK), Gabanna (SK), IM Cyber feat. MC OneTwo, Deadly Viperz, Clive (SK) & Rudeboy, Danoo, Kubatko, Terqua, Soldik, Lookshot, LTJ Bukem feat. MC Conrad (UK), Ed Rush & Optical (UK), Cyantific (UK), Koogi, Philip TBC feat. MC Vaant, Sweg, Ghonzales, Audio (UK), Temper D (UK), Morebeat, X.Morph, Rido, Blulajta, Bifidus Aktif & Thiew, JJ Jumbo, M4Y4, ahZ feat. MC Toshi, Ozone, Zwooky
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |