Sergei Sintez: Kámoši chtěli zkusit Česko

Sergei Sintez: Kámoši chtěli zkusit Česko

01. 10. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (3)
Tím, kdo na sobotním DrumiXu odpálí sérku djs z ciziny bude vlastně už pražák Sergei Sintez, který to má na Lávku z Dejvic skutečně blízko. Rozhovor ale vznikal jinde, kousek od Roxy v nejvyšším patře činžáku, kde v přízemí na lavičce paní domovnice kouří pod cedulkou s přeškrtlým cigárem jedno retko za druhým.
Moc pěkný podkrovní byt, že by víkendová residence? :o)
Ne je to kamošův byt, potkává se tu víc kluků, co hrají, natahali sem slušnou spoustu techniky, takže se to dá brát jako malý studio, je tu víc pokojů. Když potřebujeme na něčem dělat, rozptýlíme se tady a není problém.

My jsme se tu sešli hlavně proto, žes to právě ty, kdo nachystal DrumiX 4 promo mix.
Je to tak, popravdě to bylo docela neobvyklý, protože mix obsahuje tracky od všech headlinerů a zároveň producentů, co budou na DrumiXu. A protože se naše produkce trochu dost liší, použil jsem ještě několik tracků jako „spojek“. Na druhou stranu o to je ten mix pestřejší a pro mě to taky byla výzva, protože jsem nic podobného dřív nemíchal.

Co tě vlastně do Prahy přivedlo?
Častá otázka, hehe. Když chceš dělat něco kolem muziky v Izhevsku, městě, odkud jsem, těžko se tam dá někam posunout. Všechno je tam strašně daleko od center dění jako je Moskva třeba. Tam se vlakem dostaneš nejdřív za osmnáct hodin. Blíž do Evropy mě to prostě táhlo. Jasně, že jsem to mohl zkusit třeba v té v Moskvě nebo Petrohradu, ale příležitost se naskytla jinde – kámoši chtěli zkusit Českou republiku, tak jsem si řek proč ne – nikdy nevíš, jestli to není poslední šance. Tak jsem tu a musím říct, že jsem moc rád. Přes léto jsem stihl strávit spoustu krásných chvil s novými lidmi. Třeba v Zábřehu na Moravě, kde jsme hráli, jsem byl strašně mile překvapený, jak lidi cítili, co jsem hrál. Tam to bylo vážně skvělý, protože jsem hrál to, co mám sám nejraději, o to víc jsem byl překvapený.

Je pravda, že tam to bylo super. To mně vnuklo vzpomínku na tvojí djskou techniku, používáš jenom pitch, to se u nás moc nevidí.
Pitch používám jen na gramcích, u playerů to tak nejde. Na gramcích je to o mnoho komfortnější, pomáhá ti to vyvarovat se určitých chybek, jako je klasické mňoukání při zbrždění nebo popohnání desky rukou. Druhá výhoda je volná ruka na blbinky s mixem.

Myslím, že o ruských parties v tak „malých“ městech, jako je tvůj rodný šesti set tisícový Izhevsk, se toho u nás moc neví, prozradíš nám něco o vývoji tamější dnb scény?
Až do roku 2005 tam vlastně žádná drum and bassová scéna nebyla, to však neznamená, že by se v Izhevsku nic nedělo. Izhevsk je industriální město, díky tomu, že tam je spousta továren a má vojenskou historii, vyráběly se tu zbraně. To byl důvod, proč bylo město za dob SSSR na dlouhou dobu uzavřený spoustě vlivů zvenčí. Dnb scéna se tam teprve vyvíjí.

Už od devadesátých let ve městě fungovala spousta IDM, ambient a dark techno producentů, což se cenilo v celém tehdejším takto hudebně zaměřeném Rusku. Dá se říct, že Izhevsk byl tehdy centrem experimentálnějších sub žánrů elektronické muziky. I dneska se tam najde velká řada producentů, ale už jde o masovější taneční hudbu. A pokud se vrátím k drum and bassu, dá se říct, že ten jsme tam ještě s jedním kámošem rozjeli my. V krámu s pirátskýma cédama jsem narazil na alba Markyho a Dieselboye, který mě totálně rozsekaly, pak už to šlo ráz naráz, první party, 100 lidí, což docela šlo, na druhý ovšem bylo jen 50, takže jsme prodělali a po poradě se na akce na tom místě vykašlali. Naštěstí se nám po asi půlroce podařilo sehnat mnohem lepší místo, takže jsme to zkusili znova a to už nám vyšlo. Dorazilo na 250 lidí a bylo to fakt dobrý. To nás slušně nakoplo, začali jsme s pořádáním akcí každé dva měsíce. Vydrželo nám to asi tři roky. Vozili jsme dost hostů, hlavně z Ruska. Třeba Paula B, na toho dorazilo asi dvanáct set lidí. Ale třeba i Maldiniho s Vegasem. To byly dobrý roky, jenže jak jsme se postupem času začali s kámošema profilovat v hraní, měnila se i naše individuální představa o složení lineupu další party. Následné dohady pak člověku seberou hodně energie, což vyústilo, dá se říct v rozchod. I teď, zatímco jsem v Praze, kámoši stále pořádají parties, už ale jen menší, klubové. Ale jinak v podstatě v Izhevsku žádný jiný party ani crews nejsou.

My o tobě víme, že taky drumandbass produkuješ. Bylo větší soustředění se na produkování důvodem tvého odchodu od promotérství?
Přesně tak, získal jsem víc prostoru soustředit se na dělání hudby, tu sem dřív už dělal, nějakých šest let, ale jen pro zábavu. Takový rychlovky, nešlo tehdy o nějakou osobitou produkci. A hodně mi to usnadnil Logic.

Takže používáš Logic, co další tvoje vybavení?
Pak už jen Macbook a sluchátka :-) Když něco potřebuju dodělat, jdu sem na pořádný studiovky.

Teď trochu globálněji k Rusku, jehož scéna je mezi obyčejným českým dnb posluchačstvem docela v mlze. Ví se o Paulu B a několika mladých producentech, tušíme, že megahalovka Pirate Station je něco pro nás svojí produkcí nepředstavitelného. Je ruská dnb scéna skutečně tak zdravá?
Tady narážíme na dvě strany problému. Když mluvíme o akcích, tak to hodně jede v Moskvě, Petrohradě nebo Jekatěrinburgu, viz akce typu Pirate Station. V menších městech mladí lidi chodí na party, ale ne za muzikou, ale za energií. Dost dobře ani neznají jména producentů, baví je ta síla drumandbassu. To je taky důvod, proč se na malých městech preferuje tvrdší drum and bass. V Moskvě ale na druhou stranu zas narazíš na natřískaný klub, když hraje D.Bridge, dá se říct, že je tam jakási komunita, producenti sdílej muziku na netu a potkávají se v klubech.

Deepeček vydává i label Future Thinking. Jak jste na sebe natrefili?
Seznámení proběhlo přes Myspace. Přesně si nevzpomínám, jestli jsem si já přidal do friendů nebo oni mně, nicméně mi jednou, krátce po seznámení, napsali, jestli bych jim neposlal tracky a bylo to. Za pár dnů se ozvali, že vydají Arabian Nights a Follow Me a digitálně pak Need You.

Kdy tyhle hitovky vyjdou?
To je věčná otázka, to vlastně neví pomalu ani lidi z Future Thinking. Průmysl s deskama nejede jak dřív s výjimkou velkých labelů, takže na tuhle otázku ti bohužel neodpovím.

Chystáš ještě nějaký jiný forthcoming?

Na Influenza Media LTD vyjde Sense of Time, tušíme jako součást chystaného EP, digitálně. Co se týče nový produkce, tak v mixu je jeden nový track a předběžně jsme se ještě dohodli s Peejayem, že něco zkusíme vytvořit, má teď hodně povinností do školy, jakmile však bude mít víc času, určitě se na něco vrhneme. Těším se.

Produkci máš slušnou, poslyš, co si ale dáváš do uší doma?
Drum and bass doma moc neposlouchám, člověk to musí střídat, zvlášť když produkuje. Doma poslouchám klidně indie rock, minimal techno, techhouse. Teď jsem si třeba ulít na Exit Planet Dust od Chemical Brother v poslední době.

Na konec se zeptám na tvůj trik s pitím vodky v Rusku.
Hehe, osobně nejsem sice velký fanoušek alkoholu, tenhle trik ale funguje. V Rusku je pití vodky součástí kultury, jde o to, kdy pít vodku a čím jí zajídat, či zapíjet. Vodka jako taková nemá moc jemnou chuť, proto je potřeba ji zjemnit. Takže celý trik spočívá v zajedení kouskem citronu. Kořeny tohoto zvyku pocházejí samozřejmě z potřeby přebít chuť nekvalitní lihoviny z domácích palíren.

Kvalitu těch, co nalévají na baru na Lávce, otestujeme hned v sobotu po tvém setu.
Po setu určitě :-)

Dodal: Martin Mayer
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

DrumiX 4

Sobota 3. 10. 2009
Vstup: do 23h. 150 Kč, poté 190 Kč
Vystupují:
Spor (Lifted Music, UK), Inside Info (Breed 12 Inches, Viper, UK), Sintez (Future Thinking, RU), Rudeboy, M4Y4, ahZ, MC Procter, 2K, Sweg, Los Fishos Acidos
Další informace
3 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Peejay
03. 10. 2009 | 14:36:34
+0 | -0
Super pokec .)
dobrovský
02. 10. 2009 | 12:49:27
+0 | -0
JES, moc se na tohohle klučinu těšim, asi nejvíc ze všech zahraničních stars Drumixu, doufam, ze stihnu aspon jedno cdčko s jeho mixem!

02. 10. 2009 | 11:40:46
+0 | -0
Sintez je frajer, moc se na něj těším.
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika