Michael Stipe z R.E.M. již mezi padesátníky

Michael Stipe z R.E.M. již mezi padesátníky

10. 01. 2010  |  Autor: har  |  Komentáře (0)
Jen pár dní po Novém roce se americký zpěvák, vegetarián, politický aktivista i filantrop John Michael Stipe (*4. leden 1960, Georgia, US) zařadil mezi ty, jejichž věk už stačil překročit půli století. Stipova tvář je světu známa od počátku osmdesátých let.
Tehdy se na Univerzitě v Georgii (zásluhou Billa Berryho) zformovala alternativní rocková formace R.E.M., sestávající do roku 1998 ještě ze čtveřice: Billy Berry (bicí), Peter Buck (kytara), Mike Mills (baskytara) a Michael Stipe (vokály).

Rozjezd tohoto muzikantského projektu byl poměrně rychlý – záhy po vzniku kapely se objevil první song „Radio Free Europe“, který se do éteru začal šířit jak prostřednictvím univerzitního rádia, tak i konečným vydáním v roce 1981. Debut „Murmur“ (1983) pak odstartoval dnes třicetiletou historii R.E.M. i širokou paletu nahrávek, vydávaných v průměru s dvou- či tříletým odstupem. Pokud nepočítáme kompilace či jiné life záznamy, mají dnes R.E.M. na kontě přes čtrnáct studiových alb.



Již za svých vysokoškolských studií Stipe dokázal, že není úzce profilovaným umělcem – kromě hudby to byla a je také malba a fotografie - obor, který tehdy na Uni studoval. Jeho výtvarný talent se podepsal např. na obalech a bookletech k CD či videoklipech. Překvapivě to ale není všechno. Dalším Stipovým koníčkem je pak bezpochyby hudební a filmová produkce: koncem 90. let se totiž producentsky podílel na tragikomedii „V kůži Johna Malkoviche“ či na hudebním snímku „Sametová extáze“, a již čistokrevně „hudebně“ pak přispěl například soundtrackem k Formanovu snímku „Muž na měsíci“.

Osobnost Michaela Stipa v sobě paradoxně zahrnuje jak extrovertní, tak i tu introvertní část. Pozornost na sebe zpěvák nestrhává jen pěveckým projevem či podivínským vzhledem, jemuž dominuje holohlavost, modrooký kukuč a drobnější postava. Pokud pomineme jeho sexuální orientaci, která byla předmětem mediálních sporů již od poloviny devadesátých let, nepřehlédneme urputného lidumila, který se neváhá rozkrájet jak pro oběti hurikánu Katrina (viz projekt šesti cover verzí písně „In The Sun“, nazpívaných roku 2006 v rámci stejnojmenného projektu – krátkometrážnímu snímku o důsledcích smrtícího živlu), tak i pro své muzikantské kolegy a inspirátory zároveň, se kterými třeba nahrává společné singly či absolvuje náročná turné (spolupráce s Thomem Yorkem z Radiohead, Brianem Molkem z Placebo apod.).

Poté, co se R.E.M. v rámci evropského turné podívali také do Prahy, kde v srpnu 2008 úspěšně odehráli koncert ze skladeb posledního alba „Accelerate“ (2008), stojí stále ve hvězdách, zda i příště do Čech zavítají ještě před Stipeovými narozeninami. Nechejme se tedy překvapit!
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika