Nové album Autechre

Nové album Autechre

16. 01. 2010  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (1)
Incunabula, Amber, Tri Repetae…a 22. března 2010 také Oversteps. Elektroniční experimentátoři Sean Booth a Rob Brown, jinak Autechre, se vracejí po 2 letech s novým albem - Oversteps vychází v březnu na Warp Records a Autechre jej přijedou představit na konci března také na brněnskou Flédu.
Autechre mají za sebou dlouhou historii prošpikovanou pionýrským zvukem a chutí experimentovat, aniž by se ohlíželi na to, jak jejich mnohdy hůře stravitelná alba přijme širší publikum. Incunabula (1992), debutové album této dvojice z Manchesteru, zaujalo tím, co se stane pro Autechre tak typické: důraz na neotřelost a originalitu, ale taky drsnost, repetitivní beaty, mix výrazných melodií a atmosférické tapety. Jestli někteří tvorbu Autechre nazývají ještě taneční hudbou, berou to spíš jako výpomoc při marných pokusech zvuky pocházející jakoby z jiné planety někam zařadit. Silně ovlivněni elektrem osmdesátých let a avant hip-hopem, Booth a Brown se vydali na jasně definovanou hudební dráhu: experiment. A důvody? Pouhopouhá nostalgie. Rob Brown vysvětluje:

„…Řekněme, že mám kazetu s nahrávkou tracku Melle Mel, když ho poprvé hráli v rádiu. A může to být kopie kopie jedné kopie kazety a máš tam všechny ty divné zkreslení a nuance, které ovlivnily moje vnímání toho tracku. No a pak jdu a stáhnu nebo koupím originál a jsem z toho úplně paf. Zní to jednodušeji a uhlazeněji než moje patnáct let stará verze a to, co mám v hlavě je vlastně daleko neobvyklejší než původní verze…Takže je mi jasné, že v těch trošku strašidelných hudebních sférách je spousta prostoru pro manévrování. A my zkoušíme a opíráme se o ty elementy a rozmlžujeme hranice mezi zvuky. Myslím, že to je způsob, ve kterém se dá objevit magie hudby, i když je to tak trochu odnikud. I když to nemá žádnou spojitost s realitou nebo základ ve skutečné hudbě.“



Po Incunabula následovaly desky, mezi kterými svým ambientním zaměřením zaujala Amber (1994) a pak také už zmiňovaná Tri Repetae (1995), která si i přes své studené mašinózní beaty dokázala díky zbytku ambientních poloh, jak je bylo možno slyšet na Amber, zachovat náznak „lidskosti“. Pomalý přechod k novému a drasticky změněnému přístupu k akustickému novátorství pak naznačilo album Chiastic Slide (1997) a LP5 (1998). Tento proces pak dovršila alba Confield (2001) a Draft 7.30 (2003), která sice pohřbila melodie pod nánosem hutných zvukových struktur, ale podle některých posunula Autechre blíže k „Intelligent Dance Music“ – kategorii, která jim byla připisována od samotného počátku. Ani poslední dvě alba, Untilted (2005) a Quaristice (2008) neznamenala definitivní rozseknutí sporu o to, zda jsou Autechre čistě abstraktní formace, která se nezajímá o hudební směry, ale jen a jen o meze vlastní tvořivosti, nebo novátoři, v jejichž rukou se konkrétní hudební styly přetvářejí podle jejich gusta, ale stále zůstávají konkrétními výrazovými prostředky. A jsou i tací, kteří tvorbu Autechre nepřijímají vůbec. Ať už kvůli tomu, že jim připadá studená, bez melodie a bez duše nebo proto, že vyžaduje notnou dávku trpělivosti. Ne každý je totiž ochotný se ke své zvukové nirváně proposlouchávat týdny - o to větší je proto nadšení zarytých příznivců Autechre z nové desky.

Album Oversteps vychází 22. března na CD, v digitálním formátu a ve speciální deluxe vinylové edici, a Autechre jej představí 31. března v brněnském klubu Fléda v rámci alternativního večera Itch My Hahaha.

Oversteps:

01. r ess
02. ilanders
03. known(1)
04. pt2ph8
05. qplay
06. see on see
07. Treale
08. os veix3
09. O=0
10. d-sho qub
11. st epreo
12. redfall
13. krYlon
14. Yuop

www.myspace.com/myslb
Zdroje: pitchfork.com / emusic.com / wikipedia.org
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ITCH MY HAHAHA

Středa 31. 3. 2010
Vystupují:
live: Autechre
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Ivan
19. 01. 2010 | 12:55:00
+0 | -0

chyba v datu!!!

Autechre vystoupí v rámci Itch Myx Hahaha večírku na Flédš 31.3.2010!!!! a ne 30.
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika