Music Infinity opět v plném proudu

Music Infinity opět v plném proudu

18. 01. 2010  |  Autor: har  |  Komentáře (0)
Po menší pauze se v pražském Paláci Akropolis opět rozjela koncertní série Music Infinity, předkládající tak již šestým rokem vybrané muzikantské projekty i těm největším labužníkům. O novoroční porci hudebních experimentů se 15. ledna 2010 postaral současný německý skladatel elektronické hudby Marsen Jules (Martin Juhls) a reprezentant domácí scény dj Sonority.
Oficiální start plánovaný na 19:30 se posunul jen nepatrně. Před dvacátou hodinou se pódia ujala trojice Sonority a bratři Alamovi (Anwar Alam, housle/ Jan-Phillip Alam, housle a klavír), která se v následující půlhodině pokusila o improvizaci ve znamení experimentální ambient music, projevující se sloučením decentní elektroakustiky s čistým laptopovým mechanismem.

V režii Sonorityho se v podkresových elektronických plochách (coby základní statické vrstvě) příjemně odrážely vysamplované klavírní a houslové melodické úryvky, které až místy připomínaly nesmělé výkřiky do tmy. Ve srovnání s následujícím projektem šlo o poněkud uspávankový recitál - samo sebou tomu taky přispělo netradičně organizované hlediště, sestávající protentokrát z řad určených k sezení, a velká spotřeba klasického českého elixíru, kterého se publikum během koncertu samozřejmě odmítalo vzdát.

Společně se Sonoritym, rodákem z jižní Moravy a vítězem ankety časopisu Xmag v sekci objev roku 2008, se jako předskokani také měli představit manželé Vojtěch a Irena Havlovi, čarující za pomoci instrumentů jako viola da gamba či tibetské mísy zklidňující meditativní hudbu ve stylu new age. Jejich společný projekt se ze zdravotních důvodů neuskutečnil, což byla možná pro někoho škoda, pro někoho možná ne.



Po kratším breaku se již konečně rozjela i ta hlavní část večera. Kormidla se kolem 21 h ujal netrpělivě očekávaný Marsen Jules, který se v následující hodině striktně držel trasy: mixážní pult – de facto laptop apple – hrající sklenky či prázdný sešitový blok, z něhož postupně vytrhával stránku za stránkou a zmuchlané cáry pak odhazoval někam do dáli. Po zaznění prvních tónů evokujících přicházející bouři přirozeně narukovali i bratři Alamovi, Anwar do levého rohu, Jan-Phillip automaticky ke klavíru na opačné straně. V této trojici pak setrvali až do konce.

Celá show, pestrá jak po hudební, tak vizuální stránce, ani trochu nepostrádala šmrnc, vtip, bohatou invenci či zdravou skromnost, se kterou trio během večera konfrontovalo všechny přítomné. Předkládané skladby možná působily jednolitě, ale rozdíly tam přeci jen byly. Těžiště programu sestávalo z tracků remasterovaného debutového alba „Lazy Sunday Funerals“ z roku 2004. Od té doby jich má Marsen na kontě víc – pokud nepočítáme to poslední vyšlé v červnu 2009, je jich zhruba pět.

Marsenův styl se vyznačuje propojováním elektroniky s klasickým kompozičním stylem –nejen v jedné skladbě jsme tak mohli vypozorovat klasické zákony jako je třeba harmonická kadence, tonální zakotvení či formální schéma. Rozložení skladeb na playlistu působilo vyrovnaně – pomalejší skladby doprovázené světelnými efekty i kratší show (jako zapalování svící ležících vpředu na pódiu či trojzubého svícnu na mixážním oltáři) záhy vystřídaly o něco svižnější a démoničtější kusy. Zajisté taky poté, co se k publiku prokousala hustá démonická mlha, nebyl nikdo na pochybách, že se spíše nechtěně ocitl v dílně samotného Mefistofela nežli na plánovaném koncertě.

První i druhá půle večera se odvíjely jako čistá life performance – velkou roli zaujali samotní posluchači - bez jejich přítomnosti by nepřetržitě předkládaný ambietní set (většinou šly skladby rovnou za sebou, tj. attacca) postrádal smysl. Komunikace se rozvíjela v několika rovinách – jak v té muzikantské sféře, tak v rovině publika. Sem tam bylo slyšet cvakání fotografů, chůzi návštěvníků putujících k baru a zpět, a ze zadních řad dokonce i křik a smích dětí. Atmosféra na Akropolis poněkud nezvyklá. Nebylo to ani k trsání, ani k urputnému sezení, jaké se naopak očekává od posluchačů v prestižích koncertních síních. Možná by ale příště stálo za to vyměnit obyčejnou židli za pohodlné poduškami vypolstrované sofa.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MUSIC INFINITY

Pátek 15. 1. 2010
Vstup: 250 Kč
Vystupují:
Marsen Jules (De), Vojtěch a Irena Havlovi
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika