Rozhovor s djane E-lite

Rozhovor s djane E-lite

29. 01. 2010  |  Autor: krysicka  |  Komentáře (3)
Dříve byla všem známá jako ta, co chodí s djem Sadlerem. Dnes létá hrát několikrát do měsíce na zahraniční party, koketuje s myšlenkou vlastní tvorby, aby toho nebylo málo, začala studovat. O tom všem i více osobních záležitostech jsme si s E-lite povídaly. O to nejzajímavější se s vámi podělíme v tomto rozhovoru.
 V nedávné době sis zahrála na party, kde vystupoval Tiesto. Od koho přišla nabídka si zde zahrát? Přeci jen je to tranceová akce a ty už dlouhou dobu hraješ především house a jeho různé odnože. Nebyl na tebe vyvíjen tlak, aby ses hudebně přizpůsobila? Co nervozita, byla i po těch letech hraní?
Nabídku jsem dostala od pořadatele akce, stejně jako před čtyřmi lety, ale s tím rozdílem, že zde v době mého hraní bylo asi o 14 tisíc lidí méně. Takže když jsem se poprvé postavila za gramce a uviděla ten dav, lehce se mi podlomily kolena. Pak jsem svou nervozitu přemístila do ruky a pořádně jsem si to užila. Ze strany promotérů nebyly žádné rady co bych měla nebo neměla hrát. Jednu chvíli mě napadlo, že opráším tranceové desky a nebudu vybočovat z řady, ale trance jak říkáš už nějakou dobu nehraji a můj set by podle toho mohl znít. A především jsem si nemohla nechat ujít to, jak zní ty houseové pecky v největší hale, kde jsem vůbec kdy hrála. A myslím si, že house měl rozhodně větší grády. Odezva byla nečekaně skvělá a díky tomu mě bookovali na podobnou akci v O2 World in Berlin a vypadá to, že opět s Tiestem.


Říká se, že na takovéto party se doporučuje hrát tak, aby vynikl především headliner, jsou to fámy nebo na každém šprochu pravdy trochu?

Asi vím, na co narážíš. Mám pocit, že tyto fámy vznikly od posledního Teistova hraní v Čechách, kdy před ním zahrál Leblanc houseový set. Nemyslím si, že by to bylo proto, že by se Tiesto bál konkurence tranceových djs, ale zrovna v jeho případě, kdy tisíce lidí přijdou právě na něho, má právo sestavit si line-up podle sebe a svého pohodlí a nemusel se stresovat, zda dj před ním nebude hrát techno a v horším případě jeho tracky. Na hlavní hosty je vyvíjen velký tlak a nejen na taková jména jako je PvD, Tiesto, Cox. Když zahraje průměrně dj na začátku party nebo na konci, není to pro lidi taková neodpustitelná tragedie jako u headlinera. Ale málokdo si uvědomí jaká je to psychologie a jak sebemenší problém, který tě rozhodí může mít za následek, že tvůj set jde do háje a v očích lidí i celá party. Proto promotéři začali připomínat jak hrát na začátku a nesolit to už v deset hodin večer na 135 bpm a hlavně nehrát například Ghettu před Guettou. Ne všichni to respektují a mají pocit, že se podřizují, že jsou okrádáni o možnost hrát ty nejlepší tracky, ukázat se v nejlepším světle a kašlou na nějaká nepsaná pravidla. Proto není divu, že do toho promotér zasahuje.



Už ti někdy někdo řekl, že musíš hrát jinak než chceš, aby sis na dané party mohla zahrát a v případě, že ano, jak reaguješ?
V poslední době se mi to nestalo, a kdyby tak podle toho o jaký styl by šlo.
Ráda bych si po dlouhé době zahrála trance nebo techno set a hlavně z desek.

Co si myslíš o tranceu? Jaký k němu vztah?
Spousta tranceovych věcí se mi libí, ale pro mě je úzká pomyslná hranice mezi tím co je dobré a co už je „Scooter“ .

Přijala si nabídku rezidentní noci v klubu Prdel, od koho nabídka přišla a čím byla tak zajímavá, žes přijala? Na jaké hosty se můžeme na tvé noci těšit?
Nabídku jsem dostala od mého výborného kolegy dje Bon Finixe, který tam pracuje jako produkční. To byl i jeden z důvodu proč jsem přijala, jelikož o samotném klubu jsem nic moc nevěděla a vůči rezidentním nocím jsem skeptická asi i proto, že mám doma rekordmana.

Luxury proběhla třikrát. Mezi mými hosty byli Paco, MeryEn, Evson, Fcuk, Rascal a další, říkám proběhla a byli, protože s novým rokem se v Prdeli změnil program a zůstalo jen pár klubových akcí, zbytek r’n’b, disco a 80 – 90. léta. Co já na to? Že jsem to tak trochu čekala, ani ne kvůli návštěvnosti, dvě noci ze tří byly povedené, ale kvůli přístupu majitelů. Nevytvořili nijak zvlášť dobré podmínky jak pro tu noc, tak pro djs a jelikož to sama nemám ráda, nechtěla bych být častěji v situacích, kdy říkám djs jak mají hrát a navíc prosit o slevy ze slev. Takže je to i tak trochu úleva.

Jak se liší honoráře pro dje u nás a v zahraničí? Myslíš, že jsou u nás djs hodnoceni adekvátně?
V průměru se honoráře liší, v zahraničí si i neznámý dj může říct o něco vyšší částku než by si řekl u nás, ale samozřejmě neplatí to ve všech klubech a ve všech zemích. Výjimkou je například Anglie, kde i „velké jména“ hrají za minimální honoráře a ti méně známí hrají třeba jen za cestu. To, jestli jsou djs u nás hodnocení adekvátně, musí posoudit promotéři. Dobré je se nepřeceňovat ani podceňovat a zahrát minimálně dobrý průměr ať je klub plný nebo prázdný.

Jak zvládáš časté lety do zahraničí a časné vstávání? Tipuji, že jsi spíš noční pták.

Někdy je to náročnější z toho důvodu, že se moc nevyspím, protože většinu času trávím létáním a čekáním na letišti, ale zároveň je to jedno z nejpohodlnějších způsobů cestování a od doby co jsem si zvykla a nemám strach z turbulence si to docela užívám. Začínám být alergická na denní světlo a občas mívám chuť na lidskou krev (smích)

Máš nějakou vtipnou příhodu z cest nebo z klubu? Vím, že jsi kuriózní situace kdysi přitahovala jako magnet.
Přitahovala, ale začínám být profík přes létání a dříve stresující situace jsou pro mě rutinou, až na strach z dlouhých letů a nad vodou. Tento rok to bylo smutnější. Určitě si vzpomínáš na po dlouhé době velkou leteckou katastrofu letu z Rio De Janiera s Air France. Ten večer jsem i já letěla z Kolumbie, podobný čas, s Air France, ve stejném typu letadla s tím rozdílem, že naše mělo ještě popelníky a celkově vypadalo, že hodně pamatuje. Před dvěma lety jsme letěli jinou trasou směr Washington přes Bermudský trojúhelník, do Paříže, taky zábavné, Teď jsme letěli jinak a od určitého místa stejnou trasou, kdyby tam to letadlo doletělo. Všechno jsem to zjistila až od kolegyně v Itálii, kam jsem pokračovala z Paříže na další hraní. To vysvětlovalo proč byli všichni na letišti v Paříži tak rozrušení, ten let měl přistát pouhých deset minut před námi.

V jakém poměru je tvé hraní u nás a mimo republiku? Výčet klubů a zemí které si navštívila tento rok je téměř rekordní.

Řekla bych, ze je to tak půl na půl, za což jsem strašně ráda, protože hraní doma je pro mě stejně důležité jako venku nebo na Slovensku.

Bylo to asi 26 zahraničních klubů, po dvou letech opět v Kolumbii nebo také poprvé v Arabských emirátech, kam jsem se vždycky toužila podívat a minulý rok se to povedlo hned třikrát a spousta dalších premiér jako třeba v Belgii, Španělsku, Anglii, Švýcarsku, ale i staré dobré Itálii, Řecku a Německu.

Jaký klub nebo kluby tě za hranicemi naší vlasti nejvíc zaujaly a čím?

Většina klubů byla opravdu luxusních a každý designově zajímavá. Největší dojem, ale zanechávají party jako takové a z těch nejlepších například v klubu Fans v Belgii, kde je klub stylizovaný jako kabina letadla, celý bílý s perfektně vymyšleným osvětlením, výborným zvukem a i když věkový průměr tam byl 30, reakce lidí byla prostě fantastická. Pak klub Matrix na Krétě, asi pro 1000 lidí, plný mladých holandských turistů na dovolené bez rodičů, takže si to dovedeš představit. A abych nezapomněla na hraní v Quataru, kde byla před rokem taneční scéna v plenkách, stejně jako město takové. Hrála jsem na pláži pro 3000 lidi, před námi tam byl ze zahraničních djs jen Paul van Dyk a já ještě s jednou francouzskou djkou jsme měly tu čest byt druzí přespolní djs.



Jak se žije s djem Chrisem Sadlerem? Kvůli čemu se nejčastěji hádáte, když pomineme výběr desek? Je E-lite v soukromí hospodyňka a kuchařka, pečující o svého partnera, nebo máte péči o domácnost rozdělenou rovnoměrně?

Dobře. Žijeme sice v malém bytě, což nám po šesti letech leze občas na nervy, ale naštěstí máme každý svůj comp a sluchátka, takže když je nejhůř, můžeme se krásně ignorovat několik hodin do doby než dostaneme hlad a začneme řešit klasickou otázku, co budeme jíst. Vařím ráda, ale nic se nemá přehánět a to obzvlášť když není myčka a nádobí je většinou na mně. Určité domácí práce totiž dělá jen jeden z nás, takže jsme hospodyňky oba dva a nerada musím přiznat, že on je někdy ta lepší. O tracky se už nehádáme, ale máme nové hudební téma a to produkce. Když skládáš, nevadí ti poslouchat jeden loop do zblbnutí, ale pro nedobrovolně zúčastněné je to trápení. Pár hodin to dokáži ignorovat, ale po delší době mi z toho začíná hrabat a i náš pes Enzo odchází do koupelny, když se Chris chystá skládat.


Jací chlapi ti jsou na party sympatičtí a opačně, co tě odpuzuje?
Jako djce jsou mi nejsympatičtější ti co tančí, umí se bavit, jsou vtipní, a když ještě k tomu vypadají dobře, je to bonus. A naopak odpudiví? Klasika: moc opilí, agresivní, špinaví – prostě moc.

Přemýšlela jsi do kolika je možné živit se djingem? Jak ty sama si představuješ svou dalekou djskou budoucnost?

Djský život je plný nečekaných zvratů, netroufám si říct kolik toho mám ještě před sebou. Znám několik djek, kterým je přes 30 a hrají. Je to jedno z nejlepších povolání vůbec, ale když už to jednou přestaneš cítit, je čas odejít s hrdostí. Soustředím se na přítomnost. Dalším cílem pro mě je začít skládat a dál se uvidí. Vím jistě, že jednou budu chtít mít taky „normální“život a omezit čas trávený v klubech. Navíc kdo ví, jak se bude taneční scéna vyvíjet dál a jak bude vypadat za pár let.

Vím, že Chrise považuješ za nejlepšího dje u nás, bylo by tomu tak i kdybyste spolu nežili?
Rozhodně to jak se na něho dívám jako na dje nemá moc společného s tím, že spolu žijeme, bylo by mnohem jednoduší, kdyby hrál jiný styl.

Chris pro mě byl záruka kvality ještě v dobách kdy jsem ho znala jen podle světel za gramcema ve Fabriku a při každé jeho návštěvě Ostravy vytáhl nějaký track, který se následně stal hitem viz. Sunshine – Filterheadz. Tak trochu udával houseový směr a myslím, že se mu to daří dodnes.

Co říkáš na jeho rekordně dlouho fungující noc Climax? Proč myslíš, že má takový úspěch?
Tak trochu, protože Roxy, tak trochu protože Praha, ale hlavně protože Chris Sadler.
Všichni víme, že moc zahraničních hostů nedostává a když už, tak ne úplně se hodící stylově na Climax vyjma Basoskeho a Clamarana, kteří byli opravdu výborní. Každopádně lidi chodí hlavně na něj a očividně proto, že to co dělá, dělá dobře a to už celých jedenáct let.

Myslíš, že má začínající dj šanci dotáhnout to takhle daleko?
Každý to má šanci někam dotáhnout, ale dobrého dje tvoří hlavně zkušenosti a roky praxe. Většinou je vždy slyšet kdo hraje pět a kdo deset let, propracované mixy, uvolněnost a jistota v hraní, výběr tracku do setu, ujasnění si svého stylu, improvizace a umění roztančit to kdekoliv a kdykoliv.

Co děláš, když máš volno? Jak relaxuješ? Máš čas i na něco jiného než jen hraní, nebo je djing tvou prací i koníčkem?
Pro mě je nejlepší relax během hraní a hudba jako taková. Vyjma hledání nových tracků. To je při tom množství nehratelných věcí otrava a s každým dalším shitem ztrácím vůli žít.
Djing je rozhodně mou prací i koníčkem spojený s cestováním, poznáváním nových lidí, kultur, zajímavých míst, kam bych se nebýt toho možná nikdy nepodívala. Prostě všechno co mě baví v jednom balíčku. Další bude skládání, mě doufám chytne stejně jako hraní. Také jsem se vrátila do školy a chtěla bych v tom pokračovat jak nejdál to půjde.

Co říkají tvoji rodiče na tvé zaměstnání? Jsou na tebe pyšní, nebo by byli raději, kdyby ses živila takzvaně „normální“ prací?

Byly časy, kdy mi nevlastní otec nevěřil, že existují gramce z kterých se dá mixovat než mi je vlastní otec koupil. Hraní brali jen jako moji chvilkovou zábavu, doufali že si najdu nejlépe státní zaměstnání například u Policie, což si nedovedu představit ani v tom nejhorším snu. Teď už to respektují jako mojí práci a myslím si, že jsou na mě i hrdí, i když pořád je tam to “ale” a stejně jako já si uvědomují, že to není práce na celý život.Takže největší radost jim udělalo, že jsem se vrátila zpět do školy.

Kdybys měla možnost uspořádat si party podle svého gusta a nemusela jsi hledět na finance, koho by sis přivezla a kam?

Byly by to dvě akce, první Daft punk v O2 a druhá by byla s Swedish mafii( Axwell, Sebastian Ingrosso, Steve Angello a Laidback luke) v Sasazu.

Díky za rozhovor.
3 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
unzi
02. 02. 2010 | 14:34:22
+0 | -0
hehe......hmmmm uz nejsi nervozni z letu jo?...ja si pamatuju kdys jeste byla...nedavno..chachacha......jinak supr rozhovor!

02. 02. 2010 | 09:21:32
+0 | -0

Super!!!

Moc hezký rozhovor!! A moc vám to holky sluší :)

31. 01. 2010 | 22:26:54
+0 | -0

Moc fajn rozhovor!

Mooc příjemnej rozhovor, Krysičko a Ester! Upřímně mě těší, že se Ester daří profesně..jak jsem ani netušila! Jen tak dál! ;))

MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika