Deitra Farr a Rene Trossman band v Akropoli

Deitra Farr a Rene Trossman band v Akropoli

21. 02. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Palác Akropolis bude jeden březnový večer patřit blues. Během exkluzivního pražského koncertu představí charismatická černošská zpěvačka Deitra Farr energické swingující blues přímo z Chicaga. Farr je jednou z nejuznávanějších zpěvaček současné světové bluesové scény. Doprovázet ji bude kytarista Rene Trossman, pocházející rovněž z Chicaga.
Za doprovodu Trossmanovy kapely předvedou, proč má právě chicagské blues v hudebním světě takový zvuk . Je výrazně rytmické, jazzově swingující a při jeho poslechu každý pochopí, proč právě na něj navázala významná část rock-and-rollu.

Dietra Farr si vysloužila označení královna chicagského blues především díky svému procítěnému a temperamentnímu hudebnímu přednesu, který od prvních tónů „chytí za srdce a nepustí“, a nemenším dílem i díky svému pódiovému charismatu sršícímu energií, radostí a spontaneitou. Farr vyrostla na gospelové a soulové hudbě a svou kariéru zahájila už v 70. letech, během nichž se podílela na nahrávání dvou desítek alb.

deitra farr

Od 80. let se začala plně věnovat bluesovému zpěvu. Vystoupila s celou řadou významných hudebníků a skupin (Sam Lay Blues Band, Mississippi Heat). Od r. 1997, kdy zahájila svou sólovou kariéru a kdy vydala dvě úspěšná alba - „The Search Is Over“ a „Let It Go!“, Dietra Farr získala vysoká ocenění nejen v prestižních anketách v zámoří (W. C. Handy Awards, Living Blues Critics Awards), ale i v Evropě (Velká Británie, Francie). V současné době vystupuje na celé řadě světových festivalů a klubů. Nezanedbatelnou perličkou je fakt, že se kromě zpěvu věnuje také žurnalistice, kterou vystudovala na vysoké škole.

Také americký kytarista a zpěvák Rene Trossman je odchován chicagskou bluesovou scénou (kluby na West-Side a East-Side), kde hrál s bluesovými legendami Buddy Scottem, Byther Smithem a Iceman Robinsonem. Trossman přímo navazuje na odkaz muzikantů zlaté bluesové éry 50. a 60. let, ať už to je či byl Otis Rush, Magic Sam, Muddy Waters nebo Jimmy Reed či Earl Hooker. Od r. 1994 žije v Čechách. Pravidelně vystupuje se svou formací Rene Trossman Band a často k nám zve bluesové hvězdy ze svého rodného města (Chick Willis, Eb Davis, Lorenzo Thompson aj.). Nyní na jeho pozvání přijíždí Deitra Farr, která se poprvé představí českému publiku.

Hudební skupinu doprovázející hlavní dva protagonisty budou tvořit kontrabasista Taras Voloschuk, pianista/klávesista Jakub Zomer, bubeník Martin Šulc, saxofonista Ondřej Štveráček a trumpetista Julius Baroš. Repertoár se bude z větší části skládat z autorských skladeb Deitry Farr (blues a R&B) a dále z bluesových standardů (klasické skladby Jimmi Reeda, Lowell Fulsona a Little Waterse). Kytarista a zpěvák Rene Trossman také zahraje několik svých autorských skladeb.

Jako předkapelu pozval René Trossman bluesový projekt osobitého kytaristy a zpěváka Marcela Flemra. Hudebně se Marcel Flemr Band hlásí k hlubšímu odkazu - kořenům elektrického blues. Hráčský rukopis je inspirován mistry elektrické kytary jako je T-Bone Walker, Lowell Fulson, Clarence "Gatemouth" Brown, Earl Hooker, Hubert Sumlin, Magic Sam, B.B.King, ale i modernějším zvukem jako Albert Collins, Robert Cray, Jimmie Vaughan. Kapela složená ze zkušených hráčů vysoce přesahuje pouhou imitaci bluesových revivalů. Svým originálním projevem, silným bluesovým cítěním a autentickým zvukem Vás přenese tam, kde to všechno začalo...

Předprodej lístků v kavárně Paláce Akropolis a Ticketpro


Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: DEITRA FARR A RENE TROSSMAN BAND

Čtvrtek 18. 3. 2010
Vstup: 195/245 Kč
Vystupují:
Deitra Farr, Rene Trossman band
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika