Al-Yaman opět na scéně: křest alba Insonyya

Al-Yaman opět na scéně: křest alba Insonyya

22. 02. 2010  |  Autor: har  |  Komentáře (0)
Pražská multietnická hudební formace Al-Yaman se po delší odmlce opět vrátila ke svým původním plánům a ještě před koncem roku 2009 stačila vydat své další album, tentokrát pod titulem Insonyya. Křest cédéčka se uskutečnil 16. února 2010 v působivých prostorách Paláce Akropolis, kde se kapela posluchačům konečně pochlubila se svou stávající tvorbou.
Zahajující prolog drobné a výrazné Aswaq Abdulla Kulaib otevřel hlavní program někdy kolem půl deváté večír. Samotná předkapela vyplňující mezeru od 20h však neměla k tvorbě Al-Yaman vůbec daleko – na pódiu totiž v danou chvíli čarovala dlouhodobě sehraná dvojka Amit Chaterjee (Indie/USA) a Tomáš Reindl. Oba světoznámí muzikanti si společně notovali za doprovodu indických bubínků tabla, cong, kytary a jiných perkusí, a oba na pódiu až na výjimky setrvali do úplné zavíračky. Usměvavý Amit se coby pravidelný host kapely rovněž podílel na obsahu CD, kde přispěl minimálně ke třem trackům.

Jako první rozezněla sál Akropolis slow dubová novinka „Omnia“ - kapela tak přirozeně předeslala, v jakém duchu se k uším publika ponesou i následující songy. Na rozdíl od více melodičtějšího a hravějšího debutu Hurryia (2004) je totiž novinkový titul více taneční – kromě dubu je to taky trance či pouhý poslechový ambient, kterým kapela při kombinování akustiky s elektronikou v nejrůznějších podobách holduje.

Na koncertu zazněly téměř všechny tracky z novinkového alba Insonyya, jehož křest se slavil spolu s koncertem. Playlist převážně vycházel z pořadí skladeb na CD.

Následovala poněkud tóninově nezakotvená a chaoticky působící „Makhatir“. Po ní už ale sálem zaburácela hypnotická „Karmelulu“ a příjemně melodická „Insanyya“, které se tak obě zasloužily o vzrůstající odezvu publika – díky na poslech příjemnému vokálu frontwomanky Aswaq, plnému drobných melismat a dalších ozdobných rifů, se do rytmu začaly houpat i další řady posluchačů. Od dané chvíle atmosféra gradovala s každým nadcházejícím songem.



Kapela na program kromě novinek začlenila i starší kusy – dubovou a na poslech velmi příjemnou skladbu „Ya-Bashar“ s výrazně melodickými linkami a poměrně bizarními zvuky či temnější baladickou „Dhykrayat“, vystavenou na pravidelně pulzujícím rytmu, nad kterým se kromě vokálu střídavě linou nejrůznější vysamplované smyčky s flétnou, indickým sitár aj.

Hypnotickou atmosféru koncertu po celou dobu umocňovala doprovodná vizualizace, bez níž by po devadesát minut předkládaná hudba zbytečně ztratila na intenzitě.

Nepřetržitě se měnící vizualizace poskládaná z krátkých záběrů z filmu Baraka či jiných dokumentárních snímků přirozeně doplňovala arabsky zpívané příběhy, se kterými Aswaq během koncertu seznamovala všechny přítomné. Co se textů Al-Yaman týče, jedná se v podstatě jak o tradiční lidové arabské písně, tak vlastní texty vzniklé na základě skutečně prožitých událostí.

Převažující dub na chvíli překvapivě vystřídal i veselejší hip-hop

Zpestřením večera bylo možná i někým očekávané společné vystoupení Al-Yaman s dalším stálým hostem kapely – francouzským berberem MC Al-Amdiezem, který si s ostatními ke konci koncertu střihl hip-hopový kousek „Qudum Al Rasul“. To už se publikum nechalo strhnout do maxima – podle pokynů hip-hopera se nebránilo zapojit jak do stylového vyskakování, tak vypomáhání v refrénech.



Za to předchozí song se rozjel v úplně jiném duchu - ve znamení Indie. Při písni „Sarrab“ se Aswaq věnovala duetu s Amitem, jejichž hlasy se porůznu kombinovaly se zvukem indických i arabských perkusí (tabla, darbuka) a nejrůznějšími elektronicky upravenými smyčkami.

Koncert ve znamení míšení kultur a zachování celkového míru na světě

Ne jen v prologu, ale i na samotném závěru Aswaq vyzvala všechny k toleranci arabského etnika a k zachovávání míru mezi jednotlivými národy. Jako rodačka z jemenského Adenu se zaručila za to, že ne všichni tam žijící jsou opravdu takoví, jak se prostřednictvím médií zpravidla dovídáme …

Jako poslední dva songy nakonec zazněly debutové hity „Mushahat“ a „Gusun Al Gana“, po jejichž odeznění odbilo akorát 22 hodin. To už se většina přemístila do vedlejších prostor, kde se to následně rozhoupalo v jiném duchu – v divadelním baru si své místo hájil hip-hop v podání djs Pepson & dj Aphect, na malé scéně se řádilo v rytmu afrických djembe.

Za příjemně nízké vstupné poměrně pestrá směs muziky! Zajisté si každý vybral dle svého gusta. Těšíme se na příští multikulturní zážitek a doufáme, že mezi dalšími tituly Al-Yaman již nebude taková časová propast jako tomu bylo doposud.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

AL YAMAN

Úterý 16. 2. 2010
Vystupují:
Al Yaman
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika