Ellipse World Tour: Imogen konečně v Praze

Ellipse World Tour: Imogen konečně v Praze

07. 03. 2010  |  Autor: har  |  Komentáře (2)
Začátkem března strhla pražské Divadlo Archa kouzelná scéna i umění talentované britské zpěvačky a skladatelky Imogen Heap, která se do Prahy přijela podívat v souvislosti se svým aktuálním turné, navazujícím na její již v pořadí třetí sólový titul „Ellipse“ vypuštěný v červnu 2009.
Pražskému vystoupení ještě předcházelo téměř denní koncertování Imogen Heap na trase Oslo – Hamburg, na Prahu se řada dostala 2. března 2010. Počet přišedších posluchačů, kteří pro Imogen v minutě zchudli o osm stovek, nasvědčoval, že o umění téhle extravagantní a velmi osobité umělkyně je stále větší zájem. Imogen se během večera naučila i některým českým slovům, jako třeba sousloví „miluji Tě“, kterým ji průběžně bombardovalo tamní mužské pohlaví. To ale Imogen nijak nerozhodilo - není divu, slýchává-li tohle denně …

Do Prahy přivezla nejen svůj kouzelný hlas, ale celé své nástrojové království. Vedle modifikovaného klavíru, nejrůznějších perkusí (bicí, xylofon, vibrafon, činely) pódiu dominoval působivý kouzelný strom plný nejrůznějších závěsných chrastidel, gongů a jiných hračiček.




Poklidný sál Archy kolem 20h rozezpíval a rozezněl první předskokan Back Ted N-Ted, člen doprovodné sestavy, která pak od půl desáté sólistce nejrůzněji vypomáhala. Back dokázal v necelé půlhodině vykouzlit neuvěřitelnou hudební směs, která záhy pohltila již docela slušně zaplněný sál. Bylo obdivuhodné, s jakou přesností a precizností dokázal z minimálních technických prostředků vytvořit mnohovrstevnou hudební plochu, založenou na neustálém přecházení od rockové elektroakustiky k tanečním rytmům vytvořeným z vysamplovaných kytarových, klávesových či jen pouhých hlasových smyček.

Že by se do soutěže „staň se předkapelou Imogen Heap“ nikdo nepřihlásil?


… či že by se na nikoho neusmálo štěstí? Jisté je, že dalšího předskokana si Imogen zvolila sama, a to českou písničkářku Lenku Dusilovou, kterou v Arše podpořila partnerka Beata Hlavenková (Eternal Seekers). Nejspíš věděla, na koho vsadit. Byli jsme toho svědky - jejich písničkářský styl, založený na příjemném dialogu akustické kytary s klavírem, se dokázal výborně přizpůsobit následujícímu programu večera.

V plánovaný čas konečně přišla ta, na kterou již všichni netrpělivě čekali – elegantní a zároveň provokující princezna Imogen s klasicky vyčesanými vlasy, stříbrnými střevíčky, plastovým perlovým náhrdelníkem a se skleněnou číší v ruce.

Po vřelém přivítání se všemi se pustila do očekávaného projektu a svůj pražský koncert otevřela úvodní skladbou z nového alba – atmosférickou (hry na sklenky, echo) a silně pozitivní „First Train Home“, za což ji publikum v okamžiku odměnilo vřelými ovacemi. Ani následující song „Wait It Out“ připomínající sborovým úvodem českou formaci Yellow Sisters, nepřekvapil – nebylo by divu, pokud by se celý playlist držel pořadí na albu … následující klavírně dojemná balada „Beetween Sheets“ však všechno „zhatila“.

Z novinky zaznělo deset songů, dalším zdrojem se stalo druhé album z éry Frou Frou, do přídavků zpěvačka zařadila skladby ze „Speak For Yourself“ (2005).


Při starším hitu „Headlock“ zpěvačku průběžně podporovali ostatní členové doprovodné sestavy (dvoje housle, kytara), kteří často střídali své pozice a dle potřeby putovali od jednoho instrumentu k druhému. Již tady bylo jasné, že Imogen to nemá promakané jen umělecky a technicky, ale i z hlediska dramaturgie.



Poněkud svižnější a sabat čarodějnic připomínající „AHA!“ vygradovala nástrojovou virtuozitu všech do maxima. To už hlavami uznaně pokyvovaly nejen první řady pod pódiem, ale i posluchači z V.I.P. zóny. Střed večera tvořily klidnější písně jako klavírní „Half Life“, zvukomalebná „Little Bird“, či příjemná kytarovka „Canvas“ plná synkopovaných rytmů svěřených smyčcové sekci, klavíru, kytaře a jemným úderům bicích. Příjemné osvětlení hrající všemi barvami a jdoucí naprosto s hudbou přirozeně doprovázelo originální scénu této Alenky v říši divů.

Sexy chraplavý hlas zpěvačky vynikl jak při pomalých písňových pasážích, tak hlavně při slovech „… things are not always …“ z refrénu mollově laděné trip-hop skladby „2-1“, nástrojově nesmírně pestré.


Jako třináctá zazněla všemi známá hitovka „Let Go“, ovšem v klavírní úpravě. „Do you know Frou Frou?“ ptá se Imogen publika před tím, než usedne ke svému klavíru a spustí. Tady dokázala, že jen nejen výborná zpěvačka, multiinstrumentalistka, odbornice na techniku, ale i nadaná klavíristka. Po vypalovačce „Tidal“ se nechala vyzvat ke dvěma přídavkům, které pravděpodobně tvoří závěr každého koncertu jejího aktuálního turné (viz záznam koncertu v Academy Manchester, 2010). Slovem „surprise“ ironicky okomentovala neutuchající řev, hvízdot publika vyžadujícího okamžitý návrat zpěvačky na pódium, a následně se pustila do prvního přídavku „Hide and Seek“, který vzápětí vystřídala ještě píseň „The Moment i Said It“.

Na úterním koncertu působila Imogen naprosto přirozeně, sebevědomě, zároveň si udržovala jistý odstup – a to především co se týče mužského pohlaví … Během večera vtipkovala s publikem jako s důvěrně známým parťákem. Stačila vypít minimálně dvě dávky pořádné kávy, kterou si dobíjela energii, a téměř po každém songu pronesla něco „malého“ ze svého života či z koncertních cest. Za co jí můžeme přiklepnout plný počet bodů je především schopnost vtáhnout publikum do akce naprosto přirozenou cestou – nikdo z návštěvníků jistě netušil, že si v závěru společně zazpívá s touto divou! Imogen posluchače řídila jako zkušený sbormistr, sál se v její režii v mžiku proměnil v mnohahlasý chór, jehož jednotlivé sekce za její asistence postupně vytvářely nekonečně proudící hudební imitaci. Doufejme, že přijede opět a hodně brzy, jak slíbila!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: IMOGEN HEAP

Úterý 2. 3. 2010
Vstup: 770 Kč
Vystupují:
Imogen Heap
Další informace
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
har
08. 03. 2010 | 19:07:27
+0 | -0
no, taky mě to překvapilo, ale ano - dostaneš červenej náramek a zamíříš namísto pod pódium na schody - což nebyl můj případ;)
lukes
08. 03. 2010 | 09:53:12
+0 | -0

vip

pekny report

v arše byla nejaka v.i.p. cast?
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika