Revoluce na Scratchi

Revoluce na Scratchi

09. 03. 2010  |  Autor: Teczka  |  Komentáře (1)
Současná československá rapová produkce mě po letech vrátila k mojí kojné muzice. Jako v patnácti znám texty nazpaměť a umím pojmenovat všechny ty osobnosti. Obrovskou zásluhu na tom mají i Jižní pionýři, Pio Squad, chcete-li. Jejich desky byly vždycky jiné, nějakým způsobem balancovaly na hraně mezi krutou pravdou a totální ironií. A právě jejich Intewiew mě donutilo zase následovat.
V podstatě se na rap bojím. Nemám už ty „správný hadry“, módní diktát masíruje jinou technikou a jako chudý student s radostí vynechávám plenění skateshopů. Fléda je většinou módní přehlídka a já doufám, že mě ostré lokty místních bros nezraní. Jsem mile překvapená. Mezi mladou krví se potuluje i spousta vousatých kluků a holek s vráskama kolem očí. Je tu pár tanečníků svatého Víta a taky teplákových felaz. Ale přiznám se, hiphopové taneční kreace zbožňuju a ani nevím, jestli je taky zkouším nebo jen paroduju. Každopádně si toho chci dnes užít.

Pro začátek vystupují liberečtí BPM. Ukazují se moje mezery, název jsem obkoukala z plakátů a je to jedno velký překvapení. Kupodivu mě od třetího tracku mají v kapse a můžou si mě odnést, kam se jim zlíbí. Jejich rap je totiž doopravdy Madam poezie a když v jejich textech slyším jména jako Ginsberg nebo Aronofsky, smekám pomyslnej klobouk. Mám ráda lidi, co přemýšlí a těmhle klukům to jde výborně. Jejich šou sice není nijak převratná, ale svojí lyrikou to umluví až do vítězného konce. Lipo má navíc hodně fajn flow. A support v podobě saxofonu je parádní tah, člověk si připomene, že hudba se dělala i jinak než v počítači.

Před půlnocí se na prknech objevuje Lara303. Její poslední mnou navštívený výstup v Mersey byla skoro až tragédie. Na refrén písničky „Dobře víííš, co ti chci říííct“ asi nikdy nezapomenu. Nečekám teda nic velkého, i když dneska večer křtěné album Revolution jsem si stáhla a několikrát (!!!) poslechla. Lara na sebe nechává dlouho čekat. Když přijde, cáká z ní energie do všech stran a musím říct, že i já si z ní kus načerpám. Je to krásná ženská a musím docenit, že dělá opravdovej female rap a ne trapnou životní parodii na little gangstagirl plnou sprostejch slov a prázdnejch rýmů. Lara si s touhle deskou dávala na čas a kriticky říkám: je lepší, než jsem si dovedla představit.

Nevím na kolik oceňuju současný trend všech těch hlubokých přiznání o zpackaných životech, ale atmosféra při Mámě je pro mě hodně silná. Vlastně celá show je příjemným zážitkem, Lara bravurně zvládá technické problémy s muzikou, lidi reagují, užívají. Pak se leje šampaňské, stříká na půlku publika, Dub křtí Revolution a jeden šťastlivec teď to CD sjíždí doma zadara. Epizodu s maskami Robo Kazíků vůbec nechápu, ale hodně mě baví. A když za Larou303 stojí její nejbližší a ona zpívá Poslední song, vzpomínám na časy brněnského kolektivu a chce se mi (sakra) uronit slzu. I když textově to někdy skřípe, tak Lara předvedla dobrej koncert. Její 13. komnata mi utkvěla v paměti a „všechny přešlapy vedle, který se nikdy nestaly, všichni týpci co u mě nikdy nespali“ byl rozhodně můj rým večera. Na desce jsem tu pecku přehlídla, naživo fungovala skvěle.

Po vyčerpávajícím vystoupení je tady konečně vyvrcholení. Moje milovaná Jihlava reprezentovaná pionýry českého rapu Pio Squad. Hodnotit jejich představení mi snad ani nemá být dovoleno. Tihle umělci zaplavují českou scénu celou dekádu a dělají to tak dobře, že platonická láska k Eurodelovi stále trvá. Když vyleze na pódium, mám chuť vřískat jak kdejaká šestnáctka a při jeho rapu vlhnu nejen kvůli nesnesitelnému vedru v sále. Ani nevim, jestli mají Pio Squad něco jako špatnou písničku, takže to musí být dobré. A je to dobré. Víc než to. Při prvních taktech Hledáme lásku mě zrazují kolena, cestuji v čase, spínám ruce a chytám ze za srdce. Chtěl bych je reakčně nejvíc, lidi skáčou a řvou, zvedají ruce, zpívají, baví se. Vstřebávám atmosféru a utápím se ve sluníčkové koupeli.

Pio Squad jsou prostě stále jiní. Jsou zábavní a přesto pokorní, desetiletá rutina je v jejich podání jak první taneční, je to vzrušující, příjemně návykové. A hlavně: pak to přijde.
Nejdřív si odbudu historku, že zrovna v mém orgastickém okamžiku se v publiku začali nějací dva „lidé“ prát a ráda bych jim, i jim podobným, doporučila zamyslet se nad textem, při kterým si tam dokazovali délku svých údů a velikost ega. Zpět.

Království. Tuhle duševní očistu si dávám denně k snídani, miluji se s každým taktem, basa mě líbá na zátylku a slova opakuji jak mantry. „Tohle když slyším, tak vidím mír..“ Mám pocit, že se přede mnou pionýři svlékají, že jim strhávám cáry kůže a chápu, že pod nimi jsme všichni stejní. Peru se s vlastní euforií, zároveň trhám nitro, abych pohlídla do černé koule v mojí duši. Eurodel, Efko a De Puta Madre jsou mí tři králové a dar, který mi položili k nohám je ten nejhezčí: hudební katarze.

Děkuji
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

NUGGET SCRATCH

Pátek 5. 3. 2010
Vstup: 140/180 Kč
Vystupují:
Pio Squad, Lara 303, BPM
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

22. 03. 2010 | 20:33:39
+0 | -0

chvalim

ty vole prvni report kterej sem precetl celej ty ovace pio skvatum mne bavili nejvic najs!!
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika