Jeden svět v Crossu

Jeden svět v Crossu

29. 03. 2010  |  Autor: krysicka  |  Komentáře (0)
Klub Cross svou multikulturností dokáže přilákat kohokoliv bez ohledu na věk a sociální postavení, ať už si chcete poslechnout hudbu, zajít do kina, na divadelní přestavení, či jen vypít kávu v relativně nedávno otevřené kavárně. Cross se také nenásilnou formou snaží ukazovat problémy dnešní společnosti a zároveň nabízet jejich řešení tím, že se pořadatelsky účastní zajímavých projektů, jakým byl bezpochyby i festival Jeden svět.
Jedná se o český projekt s celosvětovou působností. V dubnu čeká festival premiéra v kolébce lidských práv v Bruselu. Jako jeden z mála festivalů nepřichází pouze s cílem bavit diváka, ale nutí jej k zamyšlení a snaží se upozornit na problémy utiskovaných v současném světě. O tradici a úrovni festivalu vypovídá, že se letos jednalo již o dvanáctý ročník a jednu z cen předal bývalý prezident a jeden z největších zastánců lidských práv, Václav Havel.

Festival Jeden svět byl v Crossu zahájen v sobotu 13. března lehce po poledni promítáním filmu Já, moje romská rodina a Woody Allen v zánovní kavárně. Italský snímek natočený mladinkou Romkou pojednává o rozdílech v chápání života skupinky kočovných cikánů a systémem Berlusconiho Itálie. Následuje dokument Garbage dreams o sběratelích odpadků v dnešní Káhiře. Za zmínění pak určitě stojí fantastický dokument Ukradené životy, který měl původně vyprávět o shledání matky a dcery násilně odloučených po mnoho let. V průběhu natáčení však vycházejí najevo strašlivé skutečnosti o novodobém otroctví v Maroku a nakonec mají nejen hlavní "hrdinky" ale i štáb samotný co dělat, aby uchránil kazety a veškerý materiál před marockým státním aparátem, který se přidává na stranu otrokářů.

Promítání v Crossu je však pouze špičkou ledovce, jakým festival Jeden svět je. Probíhá současně v mnoha městech České republiky a vyhlášení vítězných snímků proběhlo v kině Lucerna. Zároveň na sebe nabaluje i ostatní akce, jako diskuse s tvůrci, tématické večery, nebo promítání filmů pro nevidomé se zvláštním komentářem.

Během trvání festivalu v Crossu měli návštěvníci možnost shlédnout více než deset dokumentárních filmů s tématikou lidských práv (celkově na festivale 101 filmů ze 30 zemí). Vstupné se pohybovalo od nuly do 80 Kč a vstupenka se dala využít i pro večerní hudební program, který plynule navazoval a spoustě návštěvníků se tak odpolední projekce filmu protáhla až do ranních hodin.

První sobota od zahájení a po promítání ovládl hlavní stage asi nejoblíbenější a velmi často prezentovaný styl a to dnb v českém podání. Hlavním lákadlem večera byla pro mnohé Babe LN spolu s Anuse, Richem a Wash! kterým jako VJ sekundoval UZAKO. Menší stagi vévodil Breakbeat a svých fandů měli oba styly dostatek. Nejen o víkendu bývá v Crossu plno a hudební produkce pokračovala v dalším týdnu vždy s podtitulem One Word (koncert, party apod.) Zaměření akcí zůstalo hudebně přizpůsobené programu Crossu (například pondělní velmi oblíbené Los Tekkenos).

S příchodem jara ožívá i velmi originální industriální zahrádka, kde je možnost každodenního pohoštění na grilu. A nejen na oslavu jara a Velikonoc si klub na duben připravil neméně zajímavý program než tomu bylo v březnu, a to hudební tak přednášky jejichž tématem je například buddhismus, meditační techniky, pravidelné kino večírky se vstupem zdarma a mnoho dalšího.

Program klubu na duben: www.crossclub.cz
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

JEDEN SVĚT V CROSSU ZAHÁJENÍ

Sobota 13. 3. 2010 až Čtvrtek 18. 3. 2010
Vystupují:
babe ln, anus, rich, wash!, appu, tms, masak, el da bor a mnoho dalších
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika