Steven Spielberg

Steven Spielberg

07. 11. 2005  |  Autor: Demno  |  Komentáře (0)
Steven Spielberg se narodil v Cincinatii (Ohio, USA) 18. prosince 1946. Jeho otec byl elektroinženýr, jeho matka koncertní pianistka. Otcovo zaměstnání však vyžadovalo velmi časté stěhování. Za zmínku stojí např. Haddonfield, Scottsdale, Silicon Halley. To jsou místa, v nichž prožil Steven své dětství. Jen málokteré místo mu ale mohlo být skutečným domovem, protože všude vždy zůstával jen krátkou dobu. Toto všechno se také podepsalo na jeho školním prospěchu, který nebyl vůbec dobrý. Také rodiče si přestali rozumět. Hádek přibývalo a vše došlo tak daleko, že se po čase rozvedli. Ze Stevena se tak postupně stával introvert, který se celé dny schovával ve svém pokoji.
Steven Spielberg se narodil v Cincinatii (Ohio, USA) 18. prosince 1946. Jeho otec byl elektroinženýr, jeho matka koncertní pianistka. Otcovo zaměstnání však vyžadovalo velmi časté stěhování. Za zmínku stojí např. Haddonfield, Scottsdale, Silicon Halley. To jsou místa, v nichž prožil Steven své dětství. Jen málokteré místo mu ale mohlo být skutečným domovem, protože všude vždy zůstával jen krátkou dobu. Toto všechno se také podepsalo na jeho školním prospěchu, který nebyl vůbec dobrý. Také rodiče si přestali rozumět. Hádek přibývalo a vše došlo tak daleko, že se po čase rozvedli. Ze Stevena se tak postupně stával introvert, který se celé dny schovával ve svém pokoji.

Ve dvanácti letech objevil tátovou osmimilimetrovou kameru. Upnul se na natáčení krátkých filmů. Film pro něj byla jediná věc, kde mohl plně využít svoji představivost. Otec však chtěl ze svého syna mít vědce a jeho nadšením pro filmy opovrhoval. Naopak matka Stevena podporovala. Dokonce mu dovolila vybudovat si v obývacím pokoji miniaturní kino. První plnohodnotný film Steven natočil ve čtrnácti letech. Jmenoval se ÚTĚK NIKAM. Trval zhruba třičtvrtě hodiny a pojednával o válce. Jeho druhým (opět na téma války) filmem byla BOJOVÁ JEDNOTKA. Zároveň to byl jeho první film promítaný ve skutečném kině. Na vstupném vydělal Steven svůj první honorář - 100 dolarů. V roce 1965 se jeho rodiče rozvedli a Steven poprvé navštívil studio Universal. Na vedoucího studia Sidneye J. Sheinberga zapůsobil Spielbergův němý příběh AMBLIN natolik, že nabídl Spielbergovi smlouvu na sedm let. Televize se tak stala nesmazatelnou ikonou Spielbergovy filmařské kariéry.

Za dobu svého působení v televizi toho Spielberg stihl poměrně hodně. Režíroval některé díly Zóny soumraku, Neuvěřitelných příběhů nebo Krajních mezí. Zahájil rovněž sérii o komisaři Kolumbovi. Průlom přišel v roce 1971, kdy natočil celovečerní thriller DUEL. Film pronikl do kin a byl téměř celosvětově distribuován. Poté zfilmoval poměrně nevýrazný SUGARLANDSKÝ EXPRES. Jeho následující film z něj však už konečně učinil megastar první kategorie. Píše se rok 1975 a do kin jde Spielbergův nový počin ČELISTI. Thriller o žraloku zabijákovi vydělal 410 milionů dolarů a Spielberga rázem katapultoval mezi největší režisérské hvězdy. V roce 1977 natočil velkolepou a vizuálně úchatnou scifi BLÍZKÁ SETKÁNÍ TŘETÍHO DRUHU. Film byl přijat kladně jak diváky tak i kritikou a získal Oscara za nejlepší kameru (+ dalších 8 nominací).

O dva roky později vzniká další Spielbergův film s názvem 1941. Film měl velice rozporuplné přijetí. Dalším Spielbergovým filmem byl v roce 1981 INDIANA JONES A DOBYVATELÉ ZTRACENÉ ARCHY. Šlo o snímek, se kterým si Spielberg jen upevnil postavení jednoho z nejlepších režisérů vůbec. Pro mnoho lidí vůbec nejlepší dobrodružný film vydělal obrovské peníze a přinel velkou popularitu jak Spielbergovi tak hlavnímu představiteli Harrisonu Fordovi. Píše se rok 1983 a Steven Spielberg natáčí další trhák.E.T. - MIMOZEMŠŤAN. Film dojal jak malé tak i velké publikum a se ziskem 700 milionů dolarů se stal ve své době komerčně absolutně nejůspěšnějším filmem všech dob.

Po několik ne zase až tak velkých filmech si Steven Spielberg a Harrison Ford zopakovali svoje úspěšné vystoupení a natočili spolu pokračování „Indyho“ s názvem INDIANA JONES A CHRÁM ZKÁZY. Film však neslavil až tak velký úspěch (kromě Oscara za vizuální efekty) jak se zprvu počítalo. Divákům připadal film až příliš akční a příliš krvavý. Rok na to natáčí Spielberg do té doby svůj asi nejambicióznější film PURPUROVÁ BARVA. Film byl přijat velmi kladně, ovšem na oscarovém klání odešel s prázdnou. Neproměnil ani jednu z jedenácti nominací a Spielberg byl hodně zklamán. O dva roky později Steven opět zaválel a točí jeden ze svých nejsugestivnějších a nejemocionálnějších filmů vůbec - ŘÍŠE SLUNCE. Příběh malého chlapce uprostřed zuřící 2. světové války byl opět výborně přijat jak kritikou tak i diváky, ale na Oscara to opět nestačilo a to i přesto, že měl šest nominací (kamera, výprava, střih, hudba, kostýmy, zvuk).

V roce 1989 natočil Spielberg opět film „pro diváky“. Už potřetí se sešel s Harrisonem Fordem, aby spolu natočili třetí díl Indiana Jonese. INDIANA JONES A POSLEDNÍ KŘÍŽOVA VÝPRAVA je mnohými považován za vůbec nejlepší z celé trilogie (mimo jiné získal Oscara za střih zvukových efektů) a Spielbergovi opět přinesl popularitu a v neposlední řadě také spoustu peněz. Po několika ne příliš kladně (např. HOOK) hodnocených filmech však přichází převratný rok 1993, kdy Spielberg totálně zahýbal filmovým světem. Natočil JURSKÝ PARK, který nejen že získal tři technické oscary (vizuální efekty, střih, střih zvukových efektů), ale především se stal komerční světovou jedničkou. Dynamický příběh, solidní herci a skvělé triky zapůsobily na lidi po celém světě a odstartovaly „dinosaurománii“. Ve stejném roce nátačí Steven skvostné válečné drama SCHINDLERUV SEZNAM, které se stává absolutním králem Oscarů a odnáší si z dvanácti nominací sedm Oscarů (film, režie, výprava, střih,scénář, hudba, kamera) a je považován za jeden z nejlepších filmů všech dob.

Po totálním triumfu si dává Spielberg několika letou pauzu, aby v roce 1997 natočil pokračování Jurského parku s názvem ZTRACENÝ SVĚT: JURSKÝ PARK. Film vydělal spoustu peněž, ale u kritiky už takový úspěch neměl. Bylo mu vyčítáno až přílišné „megalomanství“ a tak Spielberg víceméně nenapodobil kvality prvního dílu. Ve stejném roce natáčí otrokářské drama AMISTAD. Film získal čtyři nominace na Oscara (vedlejší herec, kamera, kostýmy, hudba). Neproměnil však žádnou z nominací a neměl ani velký úspěch u kritiků, kteří ho označují za příliš pomalý a nudný.

Steven však nelenil a vše napravil o rok později svým velkolepým a strhujícím válečným dramatem ZACHRAŇTE VOJÍNA RYANA. Film vynikl zejména brilantním technickým zpracováním, za které si odnesl hned pět zlatých sošek (režie, kamera, střih, zvuk, střih zvukových efektů). V roce 2002 natočil Spielberg hned tři velké filmy. Tím prvním je A.I. UMĚLÁ INTELIGENCE. Filmu se ujal po smrti svého velkého kamaráda Stanleyho Kubricka. Pro někoho mistrovské dílo, pro jiné jen uslzená metafora. A.I. měla velice vlažné přijetí. Druhý z filmů byla roztomilá krimi komedie CHYŤ MĚ, KDYŽ TO DOKÁŽEŠ v hlavní roli s Tomem Hanksem a Leonardem DiCapriem. Film byl přijat velmi kladně a v kinech vydělal přes 150 milionů dolarů.

Třetím filmem byl temný sci-fi thriller MINORITY REPORT. Snímek byl napjatě očekáván a byl hodnocen velice příznivě. Vynikl zejména kvalitním scénářem, působivým výkonem Toma Cruise a skvělou vizuální stránkou. Stal se dalším filmem, který pokořil 150 milionovou hranici. Spielbergovým zatím posledním filmem je romantická komedie z letištního prostředí THE TERMINAL. Hlavní roli ztělesnil sympatický pár Tom Hanks a Catherine Zeta-Jones. Jeho posledním filmem je sci-fi VÁLKA SVĚTŮ. Spielberg nepřestává filmovat a v budoucnu se můžeme těšit hned na několik jeho zatím rozpracovaných projektů.

CSFD
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika