FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Cultural Reggae Vibez odhalil letošní line-up

Cultural Reggae Vibez odhalil letošní line-up
05. 05. 2010   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Letošní 9.ročník dvoudenního open airu festivalu Cultural Reggae Vibez bude přehlídkou zvučných zahraničních i tuzemských kapel a Djs. Jak už z názvu vyplývá festival je zaměřen na reggae kulturu s různými jejími odnoži jako dub, dancehall, ska, word muzic, drumandbass a raggajungle.
To vše jsme vám naservírovali, tak aby celé dva dny byly co nejpestřejší a nebyly zaměřeny pouze na jeden styl. Festivalový areál se nachází uprostřed lesa v unikátním prostoru starého pískovcového lomu u sv. Josefa, kde se odehrává mezinárodní sochařské sympozium a v loni zde také proběhl nový elektronický festival Nu Lom Soundz. V areálu je možnost volného stanování a koupání v nedalekém přírodním koupališti Dachova. Tento festival funguje pouze za podpory dobrovolníků, kteří se podílejí na celém chodu festivalu a to bez nároků na honorář. Tímto bych chtěl všem dobrovolníkům poděkovat.

Letos máme tu čest přivítat v české premiéře opravdovou legendu reggae a dubové scény Johnny Clarka, který se u nás zastaví s rámci evropského turné. Pro nás velká čest, že si vybral Johnny právě náš festival. Johnny Clarke byl na Jamajce v letech 1975 až 1979 opakovaně zvolen Umělcen Roku v roce 1979 byl jako jeden z prvních jamajských umělců zapsán pod britský label Front Line. V roce 1980 navázal spolupráci s producentem S Douglasem. Výsledkem byly písně jako "Rude Boy", "Can't Get Enough" a "Guide Us Jah", které ihned pronikly na přední příčky reggae hitparád. V roce 1983 vydal společně s Cornellem Campbellem album "Johnny Clarke Meets Cornell Campbell in New Style", které zachycuje zpěvákův posun směrem k dancehallu. Jeho singly "Give Me Love", "Young Rebel", "Get in the Groove" a další opět bodovaly v hitparádách. I přes velký úspěch Johnny Clarke stále cítil, že nemá plnou podporu Jamajčanů, a tak se v roce 1983 přestěhoval do Londýna, kde začal spolupracovat s Neilem "Mad Professorem" Fraserem. Společně vydali album "Yard Style", a píseň "Nuclear Weapon" z tohoto alba vystartovala na vrchní přičky britských hitparád. Posléze se Johnny opět přestěhoval na svoji rodnou Jamajku, kde nadále pokračuje ve své tvorbě a hity jako „Blood Dunza” a “Every Knee Shall Bow” dokáží i třicet let po svém vzniku uvést do varu příznivce reggae po celém světě.

reggae

Na Cultural Reggae Vibez si sebou Johnny Clarke přiveze kapelu z Londýna Soothsayers & Red Earth Collective jejich muzika by se možná dala zaškatulkovat jako "world music" formace, ovšem jak Soothsayers dokazují, i tato škatulka může být velice široká. V jejich hudbě najdeme prvky afrobeatu, dubu, reggae, ska a urban jazzu. S kapelou také úzce spolupracují úspěšní britští producenti, například Mad Professor (za povšimnutí stojí zejména jeho remix "Blinded Souls"), Nick Manasseh (který dokázal příjemně propojit Soothsayers se světem reggae – mimo jiné přes zpěváky jako Michael Prophet, Earl 16, Linval Thompson, Max Romeo a v neposlední řadě Johnny Clarke) a Markie Lyrics z Universal Roots, a umělci jako Keziah Jones nebo Nana Y Mensah. Soothsayers zatím vydali čtyři alba a mají na kontě několik vydaných vynilů. Kapela se nyní plánuje věnovat
trochu více dubu, rozhodli se začít vystupovat také pod uměleckým jménem Red Earth Collective, které používají výhradně pro své dubové počiny.

Další velkou hvězdou je Nkululeko Madolo aka Black Dillinger, který pochází z Kapského města v Jihoafrické republice. Talentovaný Black Dillinger byl poprvé uznán na mezinárodní úrovni v roce 2004, když mu v renomovaném German Riddim Magazíne vyšla jeho píseň s názvem Big Trouble. Brzy na to pozván do berlínského Yaam Clubu, kde se mu podařilo přesvědčit Ganjamana - top-producenta z Mkzwo Reggae Label - o obrovském potenciálu. To vedlo k natočení debutového alba Live and Learn, na kterém nechyběla účast úspěšných reggae umělců, jako jsou Vido Jelashe (JAR), Rebellion the Recaller (GA) a Jah Meek (JAM). Black hrál na předních světových festivalech jako Summer Jam nebo Chiemsee Reggae Festival. Na svém kontě má řadu hitů, především jeho antiBushovskou hymnu America(Gangstalaw riddim) a milostno baladu It’s Alright (Grow With Me riddim). Nadcházející druhé album Love Life je mocným svědectvím o hudební a duchovní cestě Jižní Afriky do jiných zemí a kontinentů a bylo natočené v berlínském IM Music Studios. Black Dillinger, většinou přezdívaný jako Jihoafrický Sizzla, přepíná mezi sametově měkkými melodiemi a drsným, rychle hořícím tokem slov. Spolupráce s předními jamajskými producenty jako jsou Bobby Digital nebo Syl Gordon (Cellblock) a povedené riddimy německého produkčního prostředí dali BD prostor k rozvoji jeho mimořádného talentu. Black Dillinger je určitě jeden z nejslibnějších nových hlasů v mezinárodní reggae music.

Spolu s Black Dilinger vystoupí Barna Toth aka Junior Brown, ten se narodil v roce 1982 v Budapešti v Maďarsku, kde i vyrůstal. Je známý hlavně pro jeho jedinečný hlas a energii, která z něho v Maďarsku dělá dancehallového umělce č. 1. Hrát jezdí po celé střední Evropě - v posledních letech například na Rototom Sunsplash(IT), Riddim is Love(TR), Uprising fest(SK). Spolu se svou tehdejší kapelou Riddim Colony dělal předskokana i takovým hvězdám, jako je Sizzla Kalonji(Jam), Max Romeo(Jam), Don Carlos (Jam) House of Riddim Band (A), a.t.d. Po odchodu z Riddim Colony začal spolupracovat jako MC v různých projektech, hostuje v D’n’B kapele a v poslední době působí s kapelou High GRADE Band. Jeho dubplaty jsou dobře známy po evropských sound clashes. Ze sound systémů, u kterých můžeme Jr. Browna nachytat při spolupráci, jsou to Respect Vibration (SK), Wicked Sound(CZ), Peeni Walli(CZ), Crosscultcha Sound(GER), Kingston Sound (HR).

Blacka Dilingera a JR Browna doplní maďarská kapela High Grade Band, která je významná zejména na domácí reggae/dancehall scéně, ale stále více prostupuje i do celé Evropy a jiných částí světa. Jejími členy jsou mladí a talentovaní muzikanti nové generace. Že reggae ovlivňuje celý jejich život, můžeme poznat z těch opravdových positive vibes, které jejich koncerty doprovází. Doposud spolupracovali s Fireblack (JAM) a nejlepšími reggae/dancehall umělci Maďarska, jako jsou MC Columbo (Irie mafie) a Lord Panamo (Pannonia Allstars Ska Orchestra).V současné době spolupracují s Jr Brownem.

Global Gnawa je kapela pocházejí z části z Maroka a Francie je složená z nadšenců do gnawa muziky . Tato muzika byla původně hrána při slavnostních příležitostech v Maroku a Alžírsku potomky otroků. Od té doby uplynulo řadu let až k hudebníkům jako je Randy Weston, který přebírá širší hudební horisonty (jazz, rock, afrobeat) a oživuje gnawu hudebními inovacemi. Těmito vlivy je zapsána skupina Global Gnawa. Jedná se o sbírku textů a řečových projevů, které mají své vibrace a vytvářejí samostatnou kulturu. Universálnost hudby gnawa napomáhá skrze rytmy vstupu do zmeněného stavu vědomí zvláštně díky nástroji Guimbri (strunový basový nástroj), saxofonovým a kytarovým improvisacím a je představení jedinečné kombinace hudby a tance. Tato hudba lidi regeneruje a uspokojuje.

Z domácí scény se představý matadoři české reggae scény Urban Bushman. Ti jsou momentálně zavřeni ve studiu a připravují novou desku, takže se určitě můžete těšit na novou muziku. Další tuzemskou kapelou jsou Riddimshot působící na pražské hudební scéně v obměněných sestavách již od roku 2001 a její činnost je od samého počátku spjata se zahraničními i českými umělci. Neustále se vyvíjející hudební projev přechází ze zvuku 80. let až do moderní podoby roots reggae, dancehallu a hip-hopu. Momentálně je působení kapely spojené nejvíce s doprovázením skvělého zpěváka a MC-ho Kinga Kalabashe a nově také s talentovaným MC a zpěvákem jménem U-CEE. Kalabash pochází z Karibského ostrova Martiniku, kde strávil mládí obklopen jednak nedotčenou přírodou a hudební kulturou reggae sound systémů. Koncem 80let zakládají s Baronem Blackem uskupení Big Famili. V roce 2006 vychází po řadě úspěšných singlů a deskách Big Famili Kalabashovo první sólové album "Mizik Medicinal" plné moderního, progresivního reggae a dancehallu té nejvyšší kvality. Dva roky na to vydává své druhé album " Sa ki pou fét ké fét" zaměřené spíše na hip hop a r´n ´b produkci ovšem na rozdíl od mnoha jiných interpretů těchto stylů založené pouze na pozitivních a uvědomělých textech. King Kalabash se do Hořic vrací již po několikáté a vždy se vrací velmi rád.

Dodal: Soda
CULTURAL REGGAE VIBEZ

CULTURAL REGGAE VIBEZ

Pátek 11. 6. 2010 až Sobota 12. 6. 2010
Předprodej 250 Kč dvoudenní. Na místě: Pátek 350 Kč, sobota 300 Kč,
Vystupují:
Johny Clarke, Soothsayers, The Red Earth Collective, Fireblack, Junior Brown, High Grade band, Global Gnawa, King Kalabash, Riddimshot, U-Cee, Los Hongos, Zion Squad, Dub Artilliery, Uraggan Andrew, Reggae Orthodox, Propaganja, Gojko Mitič Klan, Ecstatic Sound, MC Zaggamuffin, Bug a Dub. lačo Dživipen, Radišagoha, marimba Mama,Respect Vibration, Coltcha United, Czajovna, Equalizer, Raggaultras a Swamp Safari sound system
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |