Bucharest Tango vystoupí v Akropoli

Bucharest Tango vystoupí v Akropoli

06. 05. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Bukurešť byla kdysi Paříží východní Evropy, v luxusních kabaretech se zpívalo tango, foxtroty i romské písně, posunuté do melancholické, hořko-sladké a zcela jedinečné polohy. Tento zaniklý hudební svět oživila rumunská zpěvačka Oana Cătălina Chiţu, nejprve na divadelním podiu v Berlíně, později na CD Bucharest Tango a nyní i na koncertním turné.
Starosvětský šarm rumunské metropole definitivně zničil komunistický diktátor Ceausescu, který nechal historický střed města vybourat a původní architekturu nahradil totalitní megalománií. K symbolickému zvratu na rumunské hudební scéně ale došlo už před jeho nástupem. V nejtužším období studené války, roku 1951, byl přímo na podiu zatčen tajnou policií "král ruského tanga" Pjotr Leščenko, který později zahynul v rumunském pracovním táboře.



Oana Cătălina Chiţu dospívala na venkově. Písně meziválečných zpěváků rumunského tanga slýchala v podání svého otce. U příbuzných v Bukurešti později objevila obrovskou sbírku praskajících gramofonových desek, které před válkou natočili klasikové rumunského tanga Jean Moscopol, Cristian Vasile či romský zpěvák Zavaidoc. Své umělecké začátky absolvovala jako zpěvačka v kostele, později studovala operní zpěv, klavír, jazz a v 90. letech se přestěhovala do Berlína.

Roku 2000 začala zpívat balkánský repertoár v sestavě Romenca kterou založila se srbským akordeonistou Dejanem Jovanovičem. Její dosud největší projekt, Bucharest Tango, se zrodil před třemi lety, kdy přenesla staré písně z meziválečné Bukurešti, totalitní ideologií označované za "dekadentní a nemravné", na divadelní podium. Po vřelém přijetí berlínskou veřejností následovalo album Bucharest Tango. Oana Cătălina Chiţu zpívá ale tango tak, jak ho neznáte: vedle kytary, basy a perkusí ji doprovází cimbál, akordeon a housle.

www.myspace.com/oanachitu

Dodal: Marketa Svecova, Rachot Production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: OANA CĂTĂLINA CHIŢU & BUCHAREST TANGO

Čtvrtek 27. 5. 2010
Vstup: 200/250 stání 300/350 sezení
Vystupují:
Oana Cătălina Chiţu & Bucharest Tango
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika