Prahou projdou průvody obřích masek

Prahou projdou průvody obřích masek

15. 06. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Akce Den Plzně v Praze ve Valdštejnské zahradě proběhne 19. června a nabídne od 10 do 18 hodin program pro celou rodinu, jenž vyvrcholí dvěma průvody obřích masek nazvanými Plzeň baví Prahu, koncertem The Tap Tap nebo Dana Bárty a Illustratosphere.
Desítky chůdařů v maskách a žongléři vyjdou za doprovodu hudebníků ve 14 hodin z klubu Roxy v Dlouhé 33 a směřovat budou přes Staroměstské náměstí právě do Valdštejnské zahrady. Organizátoři očekávají účast tisíců lidí, které budou doprovázet téměř dvě hodiny trvající program průvodů v barvách města Plzně. Na hladký průběh akce v centru metropole budou dohlížet zástupci organizátorů ve spolupráci s Policií ČR a Dopravních podniků hl. m. Prahy. Celodenní akce Plzně v zahradě Senátu se uskuteční pod záštitou místopředsedy Senátu Parlamentu České republiky Jiřího Šnebergera a celodenní program je přístupný zdarma. Uměleckou ředitelkou projektu Plzeň 2015 je Yvona Kreuzmannová, známá také jako zakladatelka a ředitelka Tance Praha.



Kandidaturu města Plzeň podporuje řada významných osobností. „Jsem rád, že mohu podpořit město Plzeň, kde jsem poprvé zpíval na pódiu a prožil v něm čtyři neuvěřitelně formativní roky. U příležitosti kandidatury jsem tak složil i píseň Nebe nad Plzní, pro Plzeň chystám i výstavu vážek,,“ říká Dan Bárta, který s Illustratosphere odehraje od 17 hodin ve Valdštejnské zahradě hodinový koncert.

Před Danem Bártou vystoupí ve čtyři hodiny například The Tap Tap, skupina složená ze studentů Jedličkova ústavu vedená Šimonem Ornestem. Plzeň podporuje i herečka Tereza Brodská: „K Plzni cítím celoživotní dluh, dostala jsem zde ve svých osmnácti letech první divadelní angažmá,“ vysvětluje své sympatie k Plzni Brodská. „Neváhám proto Plzni její podporu oplatit,“ dodává Brodská. Dne Plzně v Praze se zúčastní v rámci dalších koncertů plzeňský rodák Bohouš Josef, kapela 3D Lidé, Junky formace Bister Bizon, bubeníci Merta Cente a řada dalších hudebníků spjatých s Plzní.

Pro děti jsou připraveny loutková představení Divadla Alfa, vědecká show plzeňského Techmania Science Centra s pokusy pod širým nebem, prezentace ZOO Plzeň a Dinoparku. Návštěvníci budou mít také unikátní příležitost vyzkoušet si doslova „na vlastní kůži“ interaktivní zážitkovou hru Kom-kom, která je součástí projektu Trenažér totality obecně prospěšné společnosti Opona. Lidé prostřednictvím hry nahlédnou do specifik života v různých fázích totality v bývalém Československu.

Celodenní program v režii Zdeňka Suchého v zahradě Senátu je prezentací města Plzně, ale i Plzeňského regionu a řady podporovatelů Plzně na kandidatury na Evropské hlavní město kultury 2015. V zahradě tak nebudou chybět ochutnávky Pilsner Urquell a Bohemia Sektu, ale například i stánky a prezentace institucí typu Regionální centrum Bavaria Bohemia Schönsee, Západočeská univerzita nebo Sociální služby města Plzně s programem pro děti i seniory. Projekt kandidatury je směřován na propojení potenciálů Plzně s vizí otevřeného a kreativního města, do něhož se sjíždí lidé už v současnosti a město pracuje na řadě kulturních a investičních projektů, které přitáhnou pozornost i v budoucích letech.

Mezi klíčové investiční projekty kandidatury patří revitalizace areálu historického pivovaru Světovar zahrnující vznik multižánrového centra pro kulturní aktivity a vybudování Muzea designu a životního stylu, stavba nové budovy Západočeské galerie, výstavba nové divadelní budovy, vybudování volnočasového areálu Štruncovy sady se sportovně rekreačními trasami Greenways nebo již realizovaný projekt Muzea loutek, který byl oceněn Stavbou roku Plzeňského kraje 2009.

Předností Plzně je, že projekty v přihlášce o titul jsou součástí novátorského Programu rozvoje kultury 2009 – 2019 a město počítá s realizací investičních projektů i v případě, že by titul EHMK 2015 nezískalo. Podmínky pro získání titulu jsou být evropský a kreativní a zároveň zapojit co nejširší veřejnost. Druhé kolo, ve kterém mezinárodní porota vybere jedno české město, proběhne 8. září. Titul EHMK získají vždy dvě až tři evropská města ročně, pravidla stanovují, který rok kandidují které státy. Letos titul drží Essen, Pécs a Istanbul, společně s českým městem ponese v roce 2015 titul město Mons v Belgii. Titul doposud získalo pouze jedno české město, a to Praha v roce 2000.



Dodal: Martina Reková, 4Press
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

DEN PLZNĚ V PRAZE

Sobota 19. 6. 2010
Vstup: zdarma
Vystupují:
Dan Bárta, Bohouš Josef, 3D Lidé, Bister Bizon, Merta Cente, The Tap Tap a další
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika