Jak vybrat ten správný gramec?

Jak vybrat ten správný gramec?

24. 06. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
(Promotion) Černé gramce, hranaté gramce, těžké gramce , hifi gramce, usb gramce, gramce s přímým náhonem, gramce s kovovým tělem, gramce s víkem, gramce na staré desky. Na stránkách gramec.cz prostě seženete přesně ten gramec, který chcete.
Pro výběr správného gramofonu je dobré znát možnosti těchto krásných přístrojů. Dovolte pár rad pro výběr správného modelu.

Je potřeba si rozmyslet nač budete gramofon používat. Jen doma na přehrávání zděděných desek? Pro poslech těžko sehnatelných kousků ve spojení s kvalitní aparaturou? Na DJské hraní doma? Na DJské hraní v klubu? Na okrasu? Pro převod desek na CD nebo MP3? Jako hrnčířské kolo?

gramec

I když máte v tomto jasno, stále máte na výběr hodně možností. Základním rozdělením, hlavně pro DJské hraní bude přímý a řemínkový náhon. Osobně, při dnešních cenách kupovat gramofon s řemínkovým náhonem pro DJské hraní je nesmysl. Řemínek se vám časem vytahá a srovnat pak dva takové gramofony, aby současně přehrávaly ve stejném tempu je nadlidský úkol. Pro domácí přehrávání a kvalitní poslech náročných uživatelů, může být naopak řemínek výhodou. Oddělí se motor a jeho možné rušení v reprodukci hudby z desky. Přímý náhon má výhod několik, nemusíte měnit řemínek a rychlost přehrávání by měla být stále stejná, dle nastavení přístroje po celou jeho životnost.

U DJských gramofonů můžete rychlost měnit plynule v rozsahu kolem 10-50%, záleží na konkrétním modelu. U gramofonu pro domácí přehrávání (např. Denon) jsou přednastaveny rychlosti otáčení 33 a 45 u některých modelů i 78 otáček (Citronic PD 45) za minutu. Na každé desce je většinou informace při jaké rychlosti se má přehrávat.

V dnešní době CD a USB je gramofon pro spoustu lidí přežitek (včetně DJů), ale desky mají své kouzlo a při dobrém zpracování a kvalitním přehrávání i lepší zvuk. Je to dnes vlastně jediný analogový nosič, který se používá pro přenos hudby, kromě vaší vlastní hlavy.

Ceny gramofonů jsou různé a většinou platí, čím dražší tím kvalitnější zpracování (i když ne vždy). Pokud chcete nějaký dobrý gramofon pro DJské hraní a myslíte to opravdu vážně koupíte si Technics. Jestli vám stačí si občas doma zkusit něco mixnout a poslechnout si nové desky stačí vám gramofon v ceně kolem pěti tisíc (Omnitronic DD 2520) s přímým náhonem. Jestli si jen chcete poslechnout své staré desky z mládí, ale nechcete do toho moc investovat, můžete koupit i jednoduchý řemínkový gramofon (Reloop RP 300) kolem dvou tisíc.

Gramofon je vlastně velmi jednoduché zařízení (dle modelu), kde ovšem záleží na precizním zpracování. Nejdůležitější pro přenos hudby z desky k vašim uším je jistě jehla a celá přenoska. Pro výběr Přenosky je také mnoho kritérií. Ale tím největším bude asi cena. Za tento malý díl můžete utratit od pěti stovek (Ortofon OMB 5) do několika tisíc (Shure M 97 xE) pro domácí poslech i pro DJské přehrávání. Více o přenoskách si napíšeme zase příště.

gramec.cz
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika