FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Parov Stelar: Mám rád divoké party se stylem

Parov Stelar: Mám rád divoké party se stylem
08. 08. 2010   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Po úspěšném jarním koncertě se Parov Stelar Band vrací do České republiky. Svou energickou show předvede na konci léta na Praděda Festu. Rakouský DJ a producent Parov Stelar proslul unikátním spojením jazzu a swingu s elektronickou muzikou. Loni vydal desku Coco, letos EP The Phantom.
Proč si říkáte zrovna Parov Stelar, znamená to něco?
Je to jen fiktivní jméno, které mě prostě napadlo. Líbí se mi, jak zní, a myslím, že sedí i k hudbě, kterou dělám.

Máte nějaké hudební vzdělání nebo jste samouk? Hrajete na nějaký hudební nástroj?
Hudba a umění vůbec byly vždy důležitou součástí mého života. Už jako dítě jsem měl svou vlastní sbírku desek a o hudebních nástrojích toho vím také dost. Nikdy jsem ale sám na žádný nehrál. Produkovat jsem začal sice na počítači, ale moje první hudební pokusy se vážou ke gramofonům. Z tohoto pohledu je to tedy spíše DJský přistup.



Jak konkrétně vznikají vaše skladby? Co používáte např. za software?

Ve svém studiu mám velmi specifickou kombinaci hardwaru a softwaru, ale nikdy neváhám vyzkoušet něco nového. Technika je samozřejmě důležitou součástí mé práce, aby zněla aktuálně. Celkově si ale myslím, že není až tak důležité, co používáte, ale jak to používáte.

Hodně se mluví o jazzových samplech ve vašich skladbách, z čeho ale čerpáte inspiraci v elektronice, kdo je pro vás případně vzor?

Vždy se snažím držet krok s jakýmkoliv novým vývojem v elektronické hudbě – dělám mimo jiné i DJ sety, takže musím. Nejnovější trendy se proto odráží i v mé vlastní hudbě. Jsem také obklopen několika skvělými hudebníky a myslím, že se navzájem ovlivňujeme. Je vždy skvělé si upřímně promluvit s ostatními umělci, protože se tak dozvíte hodně o svém vlastním způsobu vnímání jejich hudby a naopak.

Stává se mi, že když slyším vaši hudbu, vybavují se mi filmy z 30. let. Je pro vás toto období inspirací celkově nebo si z ní berete jen čistě jazz a swing?

Celá tato éra je pro mě důležitá. Byly to tvrdé časy, ale také ideální doba na spousty večírků, kde si lidé nedělali starosti, co bude zítra. Občas večírky z 30. let označuji jako „první rave party”. Divoké party, ale se stylem, to mám rád.

Ve svých skladbách máte často nejrůznější hosty. Je někdo, s kým byste v budoucnu chtěl spolupracovat?
Vždy rád pracuji s lidmi, které znám osobně, takže nyní nejsem schopný říct, kdo to v budoucnu bude. Je pro mě velmi důležité mít toto speciální pouto, ze kterého pak může vzejít speciální hudba.



Jak se díváte na ilegální sdílení hudby? Jste rád, že se vaše hudba dostane mezi více lidí nebo tím prostě jen přicházíte o odměnu za svou práci?

Zaprvé, je velký rozdíl mezi tím, když se někdo rozhodne svou hudbu nabízet zdarma – a tím pádem využít neskutečné možnosti internetu – a tím, když ji někdo prostě sebere a udělá to bez toho, že by se tě předtím zeptal. Protože tohle je považováno za krádež a ať už máme jakékoliv argumenty pro nebo proti, pořád to krádeží zůstává. Nemyslím, že je správné lidi žalovat, jak to dělají velké nahrávací společnosti. Za posledních deset let se v tomto ohledu udělala řada chyb, a proto se nelze divit, jaké reakce následovaly. Ale nakonec to je celé o ocenění umělcovy práce. Zní trochu divně, když se řekne: „Líbí se mi tvoje hudba, tak jsem ji ukradl.”

Působíte v Linci, neměl jste někdy potřebu se přestěhovat např. do Vídně, do středu hudebního dění?
Ne, nikdy.

Na Praděda Festu budete vystupovat jako živá kapela. Je vaše vystoupení pečlivě nacvičená show?
Ano, určitě. Ale zároveň máme i dost prostoru pro improvizaci. Snažíme se s publikem komunikovat a reagovat na jeho odezvu.

Během léta máte velkou spoustu koncertů. Potřebujete po létě vypnout a dát chvíli pauzu nebo vás naopak koncerty nabíjí a máte po nich potřebu tvořit nové věci?

Má mysl se nabíjí, ale tělo potřebuje odpočinek:) – Vždy se snažím mít během roku pár období volna, abych načerpal energii, ale na konci léta si většinou nedělám příliš dlouhou pauzu. Bydlím na venkově (kam jsem se přestěhoval před pár měsíci) a tady je docela snadné se uvolnit.

Jak tedy relaxujete?

Krátká procházka v lese, pěkný večer s opravdovými přáteli, poslech dobré hudby, trávení času s vaší láskou… Existuje spousta skvělých aktivit, díky kterým se okamžitě cítit jako znovuzrozený!

Co byste dělal, kdybyste nebyl producent a dj?

Měl jsem předtím několik normálních zaměstnání, takže bych asi zůstal u některého z nich, nevím.

U nás se jezdí na konci léta za Pradědou. Jak si představujete ideální zakončení léta vy?

Sedět venku s několika přáteli v kabátech, rozdělat oheň a pozorovat příchod podzimu.


www.pradeda.cz


Dodal: Jakub Šabata
PRADĚDA FEST

PRADĚDA FEST

Pátek 27. 8. 2010 až Sobota 28. 8. 2010
Předprodej: 350 Kč / 400 Kč / 450 Kč / s ISTC kartou sleva 50 Kč v online předprodejích
Vystupují:
Parov Stelar Band, Waltari, Dubioza Kolektiv, MRK 1, B-Complex, Buty, Sto Zvířat, Visací Zámek, Final Fiction, Sakumprásk, Jiří Schmitzer, Poletíme?, Midi Lidi, Dva, Popnoise, Skrznaskrz, Dj Sayko, Kapitán Demo, Sonority
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |