The Cesarians - Rock'n'roll žije!

The Cesarians - Rock'n'roll žije!

19. 08. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Rock'n'roll je znovu naživu! Probral se po letech v Londýně, navlékl si černý oblek a zjevil se lidstvu v podobě kvintetu The Cesarians. Čerstvá senzace britské nezávislé hudby přijíždí do Paláce Akropolis, aby 22. září na dalším večírku EuroConnections ukázala, jak má znít pravý dekadentní rock.
Inspirováni kabaretní kulturou výmarského Německa, vrací The Cesarians do rocku starý dobrý nihilismus i živočišnou syrovost a nepotřebují k tomu ani elektrické kytary. Jako předkapela se představí dívčí postpunkové duo YouCoco, aktuální velký objev ze Slovenska.



Co by se stalo, kdyby se rock'n'roll nezrodil v padesátých letech na americkém jihu, ale ve výmarském Německu třicátých let? Kapela, kterou by bývali založili Kurt Weil a Bertolt Brecht by nejspíše zněla jako londýnští The Cesarians v roce 2010. Aktuální senzace britské indie scény snad ani nepatří do naší doby, ve valčíkovém tempu drhnou dřevní rock'n'roll, který si vystačí s hudebními nástroji zakoupenými v second handu. Co na tom že nemají elektrické kytary - jejich rozvrzaný klavír, klarinet, starý trombón a bicí dělají větší bordel než většina rockových kapel. Přes časovou smyčku se s The Cesarians vrací do rocku také drásavé texty o sebevraždě, znásilnění, mrtvých dětech a nedobrovolné dovolené ve vězení, všechny poctivě odžité na vlastní kůži frontmanem Charlie Finkem, jehož hlas připomíná Jacquese Brela v nejlepších letech.

Veterán camdenské punkové scény založil The Cesarians před třemi lety, kdy se dal znovu dohromady (ovšem jen v kapele) se svojí bývalou ženou Justine Armatage. Společně sestavili all-star band z místních zdrojů - kamarádů, milenek a sousedů, kteří ale předtím působili v kapelách Penthouse, Monkey Island a Baadar Meinhoff. „Jediný plán, který jsme měli, bylo úplně se vyhnout kytarám, strašně mě totiž nudí,“ říká Finke. Svoje nástroje nakoupili z druhé ruky a o poznávací znamení kapely se postarala stylizace do zlaté éry kabaretů. Klavíristka Justine je ale nekompromisní: „Nejsme kabaretní skupina, ani nehrajeme lidovky. Naše hudba to je intenzivní a inteligentní rock'n'roll."

Po fantastickém debutovém singlu Woman / Flesh is Grass vydaném na začátku roku 2009 se The Cesarians dali do kupy se slavným producentem Craigem Leonem. Chlapík, který odstartoval kariéru The Ramones nebo Blondie se už několik let věnuje výhradně klasické hudbě (natáčel třeba s Lucianem Pavarottim a dalšími hvězdami), ale originální zvuk londýnského kvintetu ho přesvědčil, aby se znovu na chvíli vrátil k rocku. Debutové a bezejmenné album The Cesarians pak vzniklo v prostorách legendárního studia Abbey Road. Aby kapela zachovala energii svých koncertů, vznikla většina materiálu na živo.

Debut The Cesarians nakonec vyšel na malé značce Imprint Records a sklidil příznivé ohlasy kritiky. Nejčastější zmiňovaným muzikantem, s nímž je jejich nekašírovaný dekadentní rock'n'roll srovnáván, je Nick Cave a jeho ranná tvorba ať už s Birthday Party nebo Bad Seeds. Jiní připomínali Toma Waitse a jeho syrové výpovědi o světě kolem nás.



Adekvátním předskokanem pro The Cesarians bude slovenská dvojice YouCoco - jeden z největších letošních objevů u našich východních sousedů. Radmila K a Ria B se shlédly v estetice rockového lo-fi a svojí říznou hudbou znovu přesvědčují, že k tomu aby vznikla originální a působivá nahrávka úplně stačí jen bicí a elektrická kytara. Jejich povedený albový debut Big Now! vyšel v dubnu na Deadred/Starcastic a pilotní singl Afrika ozdobili remixy The Autumnist, Karaoke Tundra a Sporto.

www.myspace.com/thecesarians


Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Středa 22. 9. 2010
Vstup: Předprodej lístků do 15.8. 260,- Kč, do 15.9. 320,- Kč, 390,- Kč na místě
Vystupují:
The Cesarians (UK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika