Hvězdný podzim v Berghainu

Hvězdný podzim v Berghainu

16. 09. 2010  |  Autor: stolda  |  Komentáře (1)
Chystáte se letos na podzim do Berlína? Rozhodně nesmíte vynechat noční, respektive ranní návštěvu jednoho z nejpopulárnějších techno klubů na světě. V mecce současné elektronické hudby nemůžete v zásadě šlápnout vedle. Kultovní Tresor, designový Watergate, Bar 25, Arena nebo Dice jsou jistě lákadla samy o sobě, řeč bude ale o absolutní špičce - klubu Berghain/Panorama Bar.
Alespoň podle ankety DJ MAG TOP 100 CLUBS, ve které si fanoušci volí nejoblíbenější světový klub, se Berghain umístil od roku 2008 na 5., 1. a 8. místě a jako jeden z mála kontinentálních klubů se probojoval mezi anglickou a španělskou (Ibiza) smetánku.

Na Berghain panují pouze dva názory, z obou pólů zájmové stupnice. Jedni ho milují a podle výsledků anket je jich pravděpodobně více a druzí jej nenávidí. Proč? V Berghainu, ostatně jako v několika dalších berlínských klubech, panují velmi nevyzpytatelné a přísné vstupní podmínky. Návštěvníci, kteří se dovnitř nedostatnou si své zkušenosti rozhodně nenechávají pro sebe a sdělují je na všemožných komunitních serverech. Tu si někdo stěžuje, že byl odmítnut kvůli neznalosti němčiny. Tu někdo, že jej nevpustili kvůli vyzývavému oblečení. Partička "ukázněných" anglických výletníků nebo "tichých" španělských turistek měla údajně smůlu na vysoký počet jejich skupiny. Pravidla "door policy" doufejme zná alespoň tým velmi ostře vypadajících vyhazovačů a majitelé klubu. Své by mohl vyprávět i Richie Hawtin, jenž byl v roce 2009 se svojí skupinou pro své nevhodné chování z klubu vyveden. Jediné, co se zájemcům o vstup doporučuje je přijít v malé heterogenní skupině lidí, při vystávání ve frontě na sebe příliš neupozorňovat vyzývavým chováním, vypadat přesvědčivě, hudebně gramotně a věřit si. Jedno z dalších pravidel problematiku přísných opatření podtrhuje. V klubu je totiž striktní zákaz fotografování nebo vytváření videozáznamů.

berghain

První skupina lidí, kteří Berghain milují moc dobře vědí proč. Techno, underground a industriální prostředí k sobě neodmyslitelně odjakživa patří. Zdejší klub je toho dokonalým příkladem. Bývalá elektrárna ležící na pomezí berlínských čtvrtí Kreuzberg a Friedrichshain kousek od železnice Berlin Ostbanhof byla od roku 1998 do roku 2003 domovem klubu Ostgut, hojně vyhledávaného zástupci gay komunity. Budova klubu znovuotevřeného v roce 2005 s velmi členitým prostorem je v současné době údajně využívána pouze z poloviny. Nic to nemění na faktu, že je klub společne s Panorama Barem vyzbrojen prostorem až pro 1500 lidí. Styl interiéru je poznamenán využitím původní budovy, vévodí zde beton a ocel. Jako doplňky slouží minimalistické fotografie se sexuální tématikou. Temné útroby bez světel společně s několika strašidelnými zákoutími nebo zamykatelnými sklepeními vybízejí k uspokojování i těch nejbizarnějších nejakutnějších lidských potřeb. Na záchodech ani nikde v klubu nejsou žádná zrcadla.

Takovéto prostředí by samo o sobě vytvořilo kult undergroundu pro jakýkoliv jiný zábavní podnik. Jenže v Berghainu slouží pouze jako druhořadý komplement k neuvěřitelně nabitým hudebním nocím. Připočteme-li k démonickému a liberálnímu prostředí, tance a techna chtivým návštěvníkům pečlivě vyselektovaným o potenciální vyhledávače problémů, vyjde nám jednoznačný výsledek rovnice. Energické, nekonečné a neopakovatelné party. I když slovo neopakovatelné by mělo být zapsáno v uvozovkách. Nekonečné naopak s vykřičníkem. Pravidelně se zde začíná s příchodem nového dne a konce jsou "oficiálně" plánované na večerní hodiny stejného dne. Leckdy se ovšem přihodí, že se sobotní večírek protáhne do pondělních ranních hodin. Příkladem může stát rozlučka se starým klubem Ostgut, která trvala 30 hodin nebo letošní party s Adamem Beyerem, který svůj set končil kolem osmé hodiny večerní - party po konci ještě pokračovala.

Pokud ještě nechaly předešlé odstavce někoho na rozpacích, následující podzimní program v klubu Berghain nemůžou ponechat klidným žádného fanouška současného techna, tech-housu nebo minimalu. "Běžná" víkendová klubová noc by mohla být krásným snem českých promotérů velkých parties a ještě krásnějším jejich návštěvníků, ceny za vstup totiž nepřevyšují 20€. Tak například předminulý víkend na KLUBNACHT řádili během jednoho sobotního rána a dne Speedy J, Len Faki, Gary Beck nebo Radio Slave (za zmínku a pro orientaci stojí také časový line-up této noci - Berghain - 23:59 h - 04:00 h Heiko Laux; 04:00 h - 07:00 h Speedy J; 07:00 h - 10:00 h Gary Beck; 10:00 h - Konec Len Faki a Panorama Bar 23:59 h - 04:00 h Gerd Janson; 04:00 h - 07:00 h Melon; 07:00 h - 08:00 h Mr. G LIVE; 08:00 h - 12:00 h Radio Slave; 12:00 h - 16:00 h Prosumer; 16:00 h - 20:00 h Dinky; 20:00 h - Konec Steffi)

berghain

A co lze ještě tento rok v Berghainu stihnout? Například jsou naplánovány následující akce:
18.9 - Klubnacht - Clr 10 Jahre (Chris Liebing, Brian Sanhaji LIVE, Tommy Four Seven, Traversable Wormhole LIVE, Monoloc atd.)
25.9 - Klubnacht (Terence Fixmer LIVE, Marcel Dettmann, Marcel Fengler, Boris atd.)
2.10 - Klubnacht - Ibadan nacht (Xhin LIVE, Jerome Sydenham, Derrick May, Slam Mode, Raudive(Oliver Ho)LIVE, Dixon atd.)
9.10 - Klubnacht - Re:Play - Five Years of Made to Play (Johannes Heil Live, Frank Lorber, Darko Esser, Pär Grindvik atd.)
16.10 - Klubnacht - 10 Jahre Terminal M (Luca Morris, Len Faki, A.Mochi LIVE, Funk D'Void, Stimming LIVE, Monika Kruse atd.)
29. - 30.10 - Klubnacht - 5 Jahre Ostgut Ton Compilation Release Party (Marcel Dettmann, Marcel Fengler, Norman Nodge, Ben Klock atd.)
6.11 - Klubnacht - Delsin Nacht (Joey Beltram víe bude upřesněno)
13.11 - Klubnacht (Guy Gerber LIVE více bude upřesněno)
20.11 - Klubnacht - Mote Evolver Nacht (Luke Slater & Marcel Fengler B2B, Samuli Kemppi LIVE, Kirk Degiorgio, Submerge LIVE atd.)
27.11 - Klubnacht - Drumcode Total (Adam Beyer, Joel Mull, Cari Lekebusch, Joseph Capriati, Alan Fitzpatrick, Dustin Zahn, Joel Mull, Ida Engberg atd.)
4.12 - Klubnacht (Alex Bau více bude upřesněno)
11.12 - Klubnacht - 6 Jahre Berghain (Ben Klock, Marcel Dettmann více bude upřesněno)

logo

Výčet jmen je pro našince více než luxusní. Některé noci by s přehledem převálcovaly i největší indoorové party. S přihlédnutím k velice dobré dostupnosti Berlína, alespoň pro zájemce z české části republiky se může jednat o nezapomenutelný výlet za kulturou. Prohlídka krásného města s duší a atmosférou, která se těžko popisuje by tento zážitek mohla jen umocnit. Všem zájemcům je potřeba popřát mnoho trpělivosti při čekání v dlouhé frontě a ještě více štěstí při absolvování tvrdé selekce u vstupu do chrámu techna.

berghain.de/
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

19. 09. 2010 | 11:07:46
+0 | -0

kdy jedem?

kdy se tam jede?:-))
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika