Sian Evans: Miluji Karlův most v 5 hodin ráno

Sian Evans: Miluji Karlův most v 5 hodin ráno

19. 09. 2010  |  Autor: Martinez  |  Komentáře (0)
Kosheen. Hudební skupina, kterou v u nás zná  a viděl snad úplně každý. Až na mě. Ale i na mne se usmálo štěstí a měl jsem možnost osobně se setkat s touto populární hudební skupinou a navštívit jejich koncert. A jak mé stíhání této britské kapely probíhalo?
Rozhodl jsem se report rozdělit na dvě části, a sice na report z tiskové konference a report z koncertu samotného a přiblížit tak našim čtenářům trochu jiný pohled na tuto skupinu. Jak již bylo napsáno, Kosheen u nás vystupují opravdu velmi často a i tak jsou stále velmi populární a popravdě, i oni naší krásnou zemičku milují. Věděli jste například, že jeden z členů kapely má za manželku česku? Že žije v Praze a dokonce se jim před pár měsíci narodila dcera? I takové může být propojení hudební skupiny z UK s Českou republikou.

Nyní již pojďme k samotné tiskové konferenci. Ta byla naplánována ihned po příletu Kosheen do Prahy na středu 15. září v útrobách pražského hotelu Hilton. Celá konference kuli pozdějšímu příletu skupiny nabrala menší zpoždění, ale ani přítomným novinářům, ani samotné kapele to na dobré náladě neubralo. Na úvod bych chtěl ještě říci, že skupina jako taková se stává ze 4 mužů a jedné dámy. Ta ovšem vydá energie za všechny a již od začátku tiskové konference bylo vidět, kdo je „pánem“ celé kapely. Sian Evans je opravdu úžasná a na všechny dotazy novinářů odpovídala s úsměvem na tváři a hlavně ze srdce ráda a pokud by to bylo možné, mohl bych dát smějícího se smajlíka za každou její odpověď.

kosheen

První z otázek směřovala na vývoj kapely od té doby, kdy poprvé vystoupili v České Republice a dělali předskokany další britské skupině Faithless.

Sian: Je to až neuvěřitelné, že jsme spolu přes deset let, a jak dlouhou cestu jsme urazili. V Čechách vždy vystupujeme rádi a například vloni jsme měli skvělý koncert v klubu Sasazu, kdy byl celý klub vyprodaný.
Pamatujete si ještě vůbec vaše první vystoupení? Nemyslím v Čechách, ale celkově?
Sian: Myslím, že to bylo v klubu Trinity v Bristolu. A celý čas před tím jsme byli jen ve studiu, tudíž jsme nevěděli, jak budou naše písně znít naživo. A pamatuji si, že moje pohyby na podiu byly tak divné v porovnání s tím, jak tam tančím teď. (smich)
Obvykle se lidi ptají na to, jaké bylo vaše nejlepší vystoupení, ale pamatujete si vůbec to vaše nejhorší?
Darren: Byli jsme v situacích, které mohly být našim nejhorším vystoupením, ale Sian vždy zachovala chladnou hlavu a dokázala celou situaci změnit. Pamatuji si, kdy na jednom vystoupení v Rakousku začalo hrozně pršet a kapela před námi ani nemohla hrát, protože voda byla všude. Sian tedy někde sehnala megafon a začala zpívat do něj a celá situace byla vyřešená. (smich)
Sian: My nemáme vyloženě špatná vystoupení, někdy se jen stane, že hrajeme pro malý počet lidí, že čekáte 2000 lidí v klubu a ono přijde jen 200, ale nesmí to ovlivnit vaše vystoupení. Musí to být stejné pro 20 lidí nebo pro 200 nebo pro 2000.

kosheen

Takže jste někdy hráli jen pro 20 lidí?
Sian: Ano, hráli. Myslím, že naše první vystoupení co jsme kdy měli v Berlíně, tak tam byly asi jen dva lidi. (smích)
Darren: Ty sis jich všimla? (smích)
Sian: Jasně, ty ne? Ale když jsme tam hráli znovu, tak tam bylo 200 lidí, a když jsme tam hráli po třetí, tak tam už bylo 2000 lidí. Musíte si vybudovat vaši reputaci.

Jak dlouho zůstáváte v Praze?
Sian: Já nikdy nestihnu letadlo nazpátek. (smích) Vždy ho prošvihnu a musím letět dalším. Ale bohužel se tady nikdy neohřeji tak dlouho, jak bych chtěla. Máme tady hodně přátel a Markee, člen naší kapely, tady žije a je zde ženatý, takže vždy chci všechny vidět a pak je toho času hrozně málo.

K vašemu novému albu, kde jste brali inspiraci?

Darren: Já si myslím, že je to trošku zase posun od našeho posledního alba. Stejně tak jako ty předchozí, mám ho opravdu rád, ale myslím si, že je trošinku takové melancholické. Můžete na něm slyšet jak pomalejší skladby tak ty tanečnější.
Sian: Odráží se v něm vše, čím jsme si prošli za poslední dva roky. Jmenuje se „Independent“, protože již nemusíme psát písně takové, jak nám určí nahrávací společnost. Jsme úplně jinde, než jsme byli na začátku.

Objevujete také nějakou „novou krev“? Například někoho z Anglie, kdo by vylepšil vaši show po vizuální stránce?
Sian: Určitě. A myslím, že se to v současnosti i očekává, že pokud si zaplatíte za vstup, tak chcete vidět skvělou show po celou dobu. Jak po vizuální, tak po zvukové stránce.

kosheen

Další otázka bude opět k novému albu. Kolik tracků jste udělali a kolik jste nakonec na něj vybrali?

Sian: To je vždy hrozně těžká věc vybrat tracky, které půjdou na album. Vždy se hrozně pohádáme a já chci vyřadit ten a ostatní zase chtějí vyřadit jiný. Je to, jako by vám brali dítě.
Darren: Já si pamatuji, že jsme měli na naše první album připraveno asi tak 20 tracků, ale nahrávací společnost řekla, že je to hrozně moc a tak jsme nakonec vybrali asi 15 tracků a i tak to je neobvyklé. Normálně má každý na albu tak 10 písní.
Sian: Není to vždy o tom, které tracky tam chcete dát. Vždy to musí být o tom, který track je nejlepší, který track reprezentuje nás všechny dohromady, celou skupinu.

Víme o vás, že také vystupujete v DJ setech. Dostáváte například nějaké požadavky na remixy?

Markee: Ano někdy ano, ale je to vážně těžké protože se víc chceme soustředit na tvorbu vydanou Kosheen na naše alba samotná.
Darren: Víte ono to je také náročné z časového hlediska. Protože většinou o víkendech vystupujeme. Domů se dostaneme v neděli večer nebo v pondělí, takže celý den pak ležíme na gauči relaxujeme, koukáme na TV, jíme nezdravé jídlo. Úterý je to to samé, ve středu se tak jako probíráme a ve čtvrtek teda vstaneme a něco se nám podaří udělat. A v pátek se zase někam letí, takže jak vidíte, není moc času na dělání vlastní tvorby, natož remixů.

Jaké bylo vaše největší poškození (v angl. jazyce Damage – název alba Kosheen) něčeho ve vašem životě?

Markee: No několik hotelových pokojů. (smich)
Máte nějaké oblíbené místo v Praze?
Sian: Já miluji Karlův most v 5 hodin ráno, kdy tam nejsou žádní turisté a vše je tak klidné.

Takže kdy tě tam můžeme potkat?
Sian: V pátek v 5 ráno po našem vystoupení. (smích)

Pamatuji si, že pár let nazpátek jsem hrál hru od EA Sports FIFA. Jak se vám podařilo umístit svůj track k této hře? Myslím, že to byl track „Hide U“? To jste tak velcí fotbaloví fanoušci?

Darren: No vlastně tam byli dva tracky. Myslím, že tam bylo ještě Catch. Můj kamarád, který hodně hrál hry, mi vždy říkal, že mu hrozně lezu na nervy. Že zapne televizi a jsme tam, zapne rádio a jsme tam a pak si chce odpočinout a zahrát fotbal a opět tam hrajeme. (smich)
Markee: Ale fotbal zas tak nemilujeme.
Sian: no já určitě nemám fotbal ráda.

kosheen


Čas však utíkal opravdu rychle a tak poté přišlo na řadu ještě televizní interview, kterého se již další novináři neúčastnili. Já měl však ještě možnost popovídat si krátce s bubeníkem Kosheen, kterého jsem se ptal, jestli není smutný z toho, že všechny dotazy vždy směřují na Sian, Darrena nebo Markeeho. On však s úsměvem odpověděl, že ani po popularitě neprahne a že s radostí přenechá vše svým kolegům. Za sebe mohu říci že po tom, co jsem poznal Kosheen trochu osobněji, jsem se opravdu těšil na jejich show, o které bude můj další report a která se odehrála 16.9.2010 v pražském klubu Sasazu.
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika