Osobitá polská zpěvačka Gaba Kulka v Akropoli

Osobitá polská zpěvačka Gaba Kulka v Akropoli

19. 09. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
O alternativní hudbě našich polských sousedů se toho v Čechách moc neví. Část tohoto dluhu se bude snažit splatit říjnový večírek EuroConnections, který představí dvě výrazné polské písničkářky. Zpěvačka a klavíristka Gaba Kulka se do Paláce Akropolis vrátí pět měsíců poté, co zde zazářila coby doprovod Amandy Palmer. Druhým hostem bude 14. října zpěvačka Julia Marcell, kterou podpoří její čtyřčlenná kapela.
Gaba Kulka – svéráz národního zpěvu
Návštěvníkům Paláce Akropolis nebude zpěvačka a klavíristka Gaba Kulka tak úplně neznámá. V květnu už totiž české diváky uhranula jako host koncertu Amandy Palmer, s níž si dokonce na pódiu vystřihla duet. Po příjemné ochutnávce si rozhodně zasloužíme regulérní koncert zpěvačky, kterou lze bez nadsázky považovat za největší objev polské hudby posledních let. Svědčí o tom záplava hudebních cen, které Gaba posbírala na začátku letošního roku. Byla mezi nimi i prestižní cena Fryderyk (polská obdoba Grammy) v kategorii nejlepší polská zpěvačka.

Gaba Kulka - Niejasności


Gaba už předtím vydala dvě desky vlastním nákladem, o skutečný poprask se ale postaral až její loňský profesionální debut na velké nahrávací značce - album Hat, rabbit. Nahrávka nabízející fantastické salvo osobitých popových písní střižených kabaretními šlágry či swingem a zpívaných anglicky i polsky nechala polské novináře v úžasu a ti mohli ve svých recenzích jen konstatovat: „Zrodila se hvězda!“ (Gazeta Wyborcza) nebo „Gaba je naše národní bohatství“ (Jarek Szubrycht).

Jenže Gaba Kulka rozhodně není jen „polská Tori Amos“. Ve stejném roce vydala varšavská rodačka a dcera slavného houslisty také společné album s ambientním skladatelem Konradem Kuczem nazvané Sleepwalk, které ji představuje v intimnějších pěveckých náladách. Eklektický záběr zpěvačky dokazuje i působení v projektu Baaba Kulka, v němž společně s nu-jazzovou úderkou Baaba překopávají skladby heavymetalových klasiků Iron Maiden.

Třicetiletá a mimořádně talentovaná zpěvačka vystupující s klavírem stojí na pokraji velké kariéry a její věhlas jistě brzy překoná i hranice Polska. Není proto žádný důvod, proč by kouzlu jejích nevtíravých popěvků neměla podlehnout i Česká republika.

Julia Marcell – punkerka u klavíru

Sehnat peníze na vydání desky lze různě. Jednou z nejnovějších možností je přesvědčit fanoušky na internetu, aby investovali do desky, která ještě ani nebyla natočená. Právě tak se ke své velké šanci dostala polská zpěvačka Julia Marcell, která svojí demonahrávkou oslnila před dvěma lety přes šest stovek uživatelů portálu Sellaband.com a ti se jí rozhodli finančně podpořit. Za získaných padesát tisíc dolarů natočila Julia v Berlíně svůj albový debut It Might Like You, o jehož produkci se postaral Mosese Schneidera (Beatsteaks, Tocotronic). Výsledek byl natolik ohromující, že žádný z investorů nemohl svých peněz litovat. „Album je úžasné a nejen tím jak bylo natočeno,“ rozplýval se nad deskou například blog We Are From Poland.

Julia Marcell popisuje svůj styl jako „klasický punk“, ovšem ve skutečnosti si z tříakordových odrhovaček vypůjčuje výhradně intenzitu své výpovědi. Její písně jsou postavené na klavíru či smyčcových aranžích, vládně jim ale uhrančivý syrový vokál Julie, který snese srovnání s Björk nebo Kate Bush. „Moje písně nabízí jednoduché příběhy, které může každý pochopit. Nejsou ale zase tak úplně jednoduché, aby je každý nemohl pochopit po svém.“ Určitá nepřístupnost její hudby je zakódovaná i v názvu desky, jenž vtipně převrací perspektivu - jako kdyby se v něm mluvilo o desce, která si oblíbí své posluchače.

Po dokončení alba v roce 2008 se Julia v Berlíně usadila natrvalo, sestavila kapelu a začala hojně koncertovat. Kromě hraní v Německu si odskočila i do Holandska nebo Japonska. V Polsku se mezitím začalo psát o velkém objevu a její deska dostala regulérní mezinárodní distribuci. Sílu jejího talentu budou moci 14. října vyzkoušet poprvé i čeští posluchači v Paláci Akropolis.

http://gabakulka.com

www.myspace.com/juliamarcell

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Čtvrtek 14. 10. 2010
Vstup: 280/350
Vystupují:
gaba kulka (pl), julia marcell (pl/ger)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika