Jay Beck „Beckstyle na Apokalypse The Bells!“

Jay Beck „Beckstyle na Apokalypse The Bells!“

22. 09. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Jméno Jay Beck není nutno dlouze představovat. Reprezentant nastupující generace djs s obrovským nadšením pro věc a neuvěřitelnou fantazií. Na scéně se rodák ze Strakonic pohybuje od r. 2005. Velmi četné zkušenosti zúročuje jak ve své vlastní produkci, tak v dalších, energií nabitých vystoupeních. Vystupoval na téměř všech zásadních eventech v ČR, kde si získal svým originálním beckstylem velkou sortu fanoušků.
Ahoj, jsi mladý a perspektivní, pro hodně lidí bude tvé jméno zřejmě dosud neznámé. Mohl by ses ve stručnosti představit?
Ahoj, jsem Jay Beck je mi 22 let a nejsem závislý . . . :) Ne, myslím, že mě nejlépe představí to, na čem pracuji. V taneční muzice se pohybuju aktivně od svých 17 let. Lidé, kteří mě znají ví, že to co dělám jede na 100% a každý vystoupení je naprosto specifickej úlet složenej ze všeho co mě zrovna napadne (techno, electro, progressive, hard, dubstep) => Beckstyle, který asi jinde neuslyšíte :) Asi taky proto si z něho lidi dokážou něco odnést, než jen bolavé uši. Mám svoji rádiovou show na Fun1 station, BECKSTYLE SESSION, ve které s Mírou Lukešem probíráme nejnovější a nejpovedenější tracky z dubstepu a taneční muziky. Píšu o produkci jako takové článek pro začátečníky (pochopitelnou metodou) na serveru Nubreed.cz. Asi všechno ostatní se jinak dovíte na www.jaybeck.eu.

Vybavuju si tvůj set z letošního open-airu Summer Session, předvedl jsi pěkně výbušnou směsku. Potrpíš si na dobré publikum nebo je ti to při hraní víceméně jedno?
Tohle je hodně ošemetný. Určitě by lidi na mém místě psali, jak je veškerý publikum úžasný. Je mi jasný, že všem nemusí sednout každý styl a že někdo je na podobné akci poprvé, tak se rozkoukává atd... Respektuju to, já se snažím hrát tak, jak to vidím, jak ve mě proudí energie a jak zrovna cítím, že by mělo v lidech tepat to “elektronický srdíčko.“ Poslední dobou mi čím dál víc přijde, že lidi nějakým způsobem chápou, že na tom pódiu stojím kvůli mé muzice a ne kvůli známostem a bůh ví čemu všemu. O to víc si pak vážím, že si z toho vystoupení lidi něco vnitřního odnesou a je těch lidí čím dál tím více, což je super a velice mě to těší.



Letos jsi také vystoupil na festivalu Mácháč, což je snem mnoha domácích DJs. Poradíš jim, jak na to?
Dělat věci pořádně a ne kvůli úspěchu. EGO je zm*d! Tím se pak na vás nabalí spousta lidí, kteří vidí, co děláte a už to jde tak nějak samo. Takže díky Jay Beck bando :)).

Máš hodně namáklý web, kolik ti to dalo práce?

Tak to je dlouhodobá práce celýho týmu. Spousta brigád, spousta hodin proleženejch na poli pro inspiraci a hlavně je to kvůli nejlepším webařum na světě, na který si nenechám šáhnout, a to jsou Beneš a Michl :).

Kromě DJingu se věnuješ usilovně i vlastní produkci, který svůj track považuješ za dosud nejpovedenější?

Produkce je hlavní náplň mé činnosti, od které se vše odvíjí. Tracky, které zatím vyšly, byly taková rozjížděčka, při které jsem se hledal, a ani jsem se je nikam nesnažil posílat, takže si našly cestu ven tak nějak samy. To, co teď přijde, bude naprostej úlet. V produkci jsem se našel, pochopil jsem svojí filosofii a to, co chci jako producent dosáhnout a kvůli čemu to dělám. Můj záměr je to celý někam posunout.... loopů a nastavenejch zvuků je tu už milióóny a ty tracky, který se z nich linou... sami mi potvrdíte, že je to pořád to samý. Už mě to docela nudí a myslím, že to nudí i vás. Proto se snažím jít hodně cestou sounddesignu a snažím se všechny zvuky nahrávat, modelovat a tvořit naprosto šílenejma metodama. Třeba rozbíjení melounu, nebo plácnutí na kůži, mlácení do plechu atp... Díky dnešní technologii a spoustě hodin teorie, kterou bifluju poslední dobou co to jde, se otevírá obrovská škála možností, jak zvuky upravovat, takže vlastně ve výsledku ani nepoznáte, že kopák je v podstatě rozstřelenej meloun :) Výsledky jsou zatím pro mě docela uspokojivé a co je pro mě hlavní, jsou originální. Celkově teď píšu o produkci jako takové článek pro začátečníky (pochopitelnou metodou) na servru Nubreed.cz. Teď pracuju především na technice, bude to běh na dlouho trať, ale výsledek bude stát za to:). V brzké době spustím můj label BECKSPACE a tam budu vydávat všechny mé tracky.

beck

V poslední době se v taneční hudbě sampluje a recykluje už opravdu všechno, dovedeš si představit, že bys použil například sample či loop z dechovky?

Hele, spousta lidí mi vyčítá, že jsem jako jediný pořádný remix udělal remix Vysokýho Jalovce. Můžeš dělat všechno, ale musí to mít myšlenku a smysl. Tenhle track byl dělanej jako naprostej protest proti tomu, co se tady děje. Onehdá přišel minimal, všichni sklopili hlavu a řeklo se, teď se bude prostě hrát minimal a ty co to nechápou a na akcích na to nepaří, jsou divný a zastaralý. Ani náhodou!

Tím nechci v žádnym případě říct, že minimal je špatnej, to vůbec. Ale každej styl musí mít nějakou kulturu, a i když je ČR v tomhle pomalejší, přijde mi jako hloupost sem hned přitáhnout 6 hodin v kuse minimalu a divit, se že ty lidi na to koukaj jak sůvy z nudlí a pak se zaobírat tím, že máme zastaralej národ. Tímto systémem, kdy se sem všechno nový dováží, vyřadíme z provozu ty lidi, který by měli třeba snahu s tady tím naším elektronickým folklórem něco udělat a tím vlastně ani není možnost, aby si nás v tomhle třeba Anglie, nebo jiné “ Meky “ taneční muziky všimly (čím by se zvýšil i pozitivní přístup české veřejnosti a obchodních partnerů k elektronické muzice jako takové), protože je prostě jednoduší sem všechno přivézt, než si budovat něco svýho. Např. v Anglii dubstep... je to taková pecka, že do pár let se to bude hrát úplně všude a stane se z toho mainstream (jestli se z toho už teda nestal). Všichni lidi, který se tomu opravdu chtěj věnovat a něco udělat, jsou donucený se přestěhovat někam pryč, aby je jejich práce uživila a místo toho, aby s tím tady něco udělali, je pro ně lepší budovat něco ve světě, což naprosto chápu už jen proto, že když tady někdo vybočuje z řady, sklidí maximální kritiku úplně ve všem a lidi si na něm spíš snaží léčit své mindráky, než aby ho podpořili. Já tohle neberu a konkrétně Vysoký jalovec byl můj vzkaz světu, že tenhle systém prostě nepřijímám.

Ještě co se týče Jalovce, strhnul naprostou lavinu a co jsem tak slyšel a co mi DJs říkali, hraje se po republice dost hojně a lidi to přinejmenším vytrhne ze stereotypu, i když to vůbec nebyl takovejhle záměr. Vlastně je to fajn, protože když šílí omladina z něčeho, z čeho šílí i moje baby, tak to je prostě cool :)

Apokalypsa se blíží, jak to vnímáš? Už ladíš strukturu setu? Co pro tebe tato party znamená?

Tento booking jsem přijal s opravdovou pokorou, protože Apokalypsa je pro mě top akce v tomto žánru. Jsou to párty dělaný hlavou, pro lidi a s tradicí, která se už může o něco opřít. Prostě THUMBS UP! Budu se tam snažit předvést max, co mi ze sebe dosavadní technika dovolí vymáčknout, nudit se rozhodně nebudete.

Zazní jalovec?
Ne, už víte, co jsem tím zamýšlel, už by to nemělo smysl.

Jaké cíle má Jay Beck do příštího roku a kde by se rád viděl třeba za deset let?
Já nevím, cílů mám tisíce a je zbytečný o nich pořád mluvit, pro mě je důležitější na nich pracovat a splnit je, než o nich psát. Za deset let? Za deset let budu asi někde sedět ve studiu, rozbíjet melouny, vyvíjet dobrej sound, jezdit po akcích a bejt prostě v pohodě.

Díky za rozhovor!


Já děkuju a budu se těšit!


Dodal: Dalin Vajčner, Apokalypsa, s.r.o.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

APOKALYPSA THE BELLS

Pátek 19. 11. 2010
Vstup: 399,- do 30.6., od 1.7. 499,- / VIP 999,-
Vystupují:
Jeff Mills, Steve Rachmad, Cristian Varela, Viper XXL, The Advent live & Industrialyzer live, DJ Murphy, Spiriakos & Steen, Pascal Kleiman, VJ Kyle Lyons, Fernanda Martins, Misa Salacova
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
MP3 KE STAŽENÍ
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika