Report z workshopu Ableton Live v Praze

Report z workshopu Ableton Live v Praze

28. 09. 2010  |  Autor: Martinez  |  Komentáře (1)
Redakce poslouchej.net měla jedinečnou možnost zúčastnit se jednodenních intenzivních workshopů společnosti Ableton v Praze a Brně. Kurzy byly určené pro všechny, kteří se zajímají o práci s tímto hudebním softwarem na tvorbu a míchání hudby ať již na začátečnické, či na pokročilé úrovni. Podívejme se dnes na to, jak to vypadalo na workshopu v Praze.
Zajímáte se o tvorbu hudby anebo se chcete naučit mixovat vlastní sety pomocí tohoto software? Pak jsou pro vás workshopy, které pořádá Oficiální česká komunita uživatelů Ableton Live jako dělané. My jsme se zúčastnili jak pražského, tak brněnského workshopu. Ten pražský byl určen převážně pro začátečníky a mírně pokročilé uživatele s tímto oblíbeným softwarem. Brněnský pak pro náročnější a zkušenější uživatele.

Začněme pražským vydáním, které se uskutečnilo 18. 9. 2010 v prostorách obchodního domu pro všechny muzikanty a hudebníky, Music City Praha. Celý workshop byl rozdělen do 3 tematických přednášek zaměřených na představení programu samotného, použití MIDI kontrolérů, recording, a mastering.

ableton

V prvním bloku pražského workshopu se představil producent a odborník na Ableton Live Libor Ocásek, vystupující v českých klubech pod pseudonymem Sunakashi. Libor patří mezi přední české odborníky na program Ableton a jako jeden z mála Čechů vlastní i certifikát od samotné University of Ableton na školení tohoto programu. V létě se také zúčastnil speciálního workshopu pořádaného samotnou firmou Ableton v její centrále v Berlíně, odkud si přivezl nespočet nových poznatků o tomto as nejpopulárnějším programu na skládání hudby. Jak již bylo řečeno, pražský workshop byl věnován převážně začátečníkům zajímajícím se o tento program a tak první přednáška nemohla začít ničím jiným, než představením samotného programu, jeho dostupných verzích a krátké historii. Libor představil i různé doplňky na tvorbu hudby tzv. VST Plug-iny. Mezi nejznámější patří program od společnosti Lennar Digital, Sylenth 1. Druhá část jeho přednášky byla věnována představení práce s MIDI kontroléry, které on sám využívá a které zásadně ulehčují a vylepšují práci s programem Ableton Live.

ableton

Nedílnou součástí skládání nejen elektronické, ale jakékoliv hudby, je i nahrávání vokálů nebo jednotlivých samplů. Druhá přednáška pražského workshopu byla věnována využívání studiové techniky určené k nahrávání zvukových záznamů. Druhý blok workshopu proběhl pod vedením pana Václava Vlachého, který je považován za předního českého odborníka na studiovou zvukovou techniku. Pod jeho jménem vyšla i řada publikací věnovaných tomuto tématu a pravidelně můžeme jeho články čítat i na stránkách Komunitního hudebního portálu Muzikus.cz. Samotná přednáška o této tématice by vydala na jeden samotný workshop. Je tedy jasné, že pan Vlachý nemohl tuto problematiku pokrýt celou. I tak se ale dá jeho příspěvek hodnotit jako velmi kvalitní, protože se návštěvníci mohli dozvědět více o způsobu využití jednotlivých studiových mikrofonů a péči o ně.

ableton

Poslední, ale asi i nejdůležitější přednáška byla pod vedením odborníka na mastering Borise Carlofa. Ten v minulosti spolupracoval například s kapelami UDG, Wohnout, Kryštov a nebo s rakouskou skupinou Cardiac Move. Mastering patří k důležitým krokům při skládání hudby a věřte nebo ne, díky masteringu může váš track dostat úplně jiný zvuk. Je tedy důležité nejen dobře znát frekvence jednotlivých nástrojů ve vašem tracku, ale i programy, které vaši práci ulehčí a váš song vylepší. Boris Carlof tak v hodinu a půl trvajícím blogu pražského workshopu všechny tyto nezbytnosti představil a názorně ukázal práci na již dodělaném tracku, který čeká na konečný mastering.

ableton

Jak jsme již zmínili na začátku, celý workshop byl věnován převážně začátečníkům s tímto programem a mírně pokročilým. Každý, kdo se ale zajímá o tvorbu hudby však ví, že jeden workshop určitě nestačí a že je potřeba stovky hodin tvrdé práce k tomu, abyste dokázali program ovládat. Workshop však všem začátečníkům představil samotný program Ableton Live a díky seznámení se s lektory a obdržení výukových materiálů, tak učinil začátky používání programu lehčími. Ti pokročilejší pak již měli na samotné lektory připraveny otázky, které byly odborně zodpovězeny a mohly tak účastníky posunout o něco dále při jejich práci.

Více o Abletonu najdete na české webové adrese: www.abletonlive.cz popřídapě na facebooku, kde můžete kontaktovat i samotné tvůrce a organizátory workshopů http://www.facebook.com/#!/Abletonlive.cz?ref=ts
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

WORKSHOP ABLETON LIVE #3

Sobota 18. 9. 2010
Vstup: 1 200,-
Vystupují:
. . .
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
supr!
29. 09. 2010 | 19:32:37
+0 | -0
a klidně možno opakovat co půl roku, tohohle totiž neni nikdy (natož v dnešní době) dost ! a o zájemce se bát určitě netřeba .. palci hore !

SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika