Norský experimentátor Jan Bang v Akropoli

Norský experimentátor Jan Bang v Akropoli

04. 01. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Sedmý ročník hudebního lahůdkářství Music Infinity odstartují 2. února norský experimentátor Jan Bang a zpěvačka Sidsel Endresen. V Paláci Akropolis zazní radikální podoba moderního jazzu, který místo uctívání klasiky vyznává nekompromisní zvukové hledačství a propojení s aktuálními žánry alternativy i moderními technologiemi.
Průkopník použití sampleru v živé improvizaci Jan Bang už dvě dekády patří k nejvýraznějším osobnostem severského jazzu. Jeho společníkem na pódiu bude zkušený kytarista Edvin Aarset a v samostatném bloku se představí také zpěvačka Sidsel Endresen - stálice norského jazzu a dvojnásobná držitelka norských hudebních cen.

Jan Bang - paralelní vesmíry jazzu
Sampler je zázračný nástroj díky němuž můžete v ruce zároveň držet kytaru, bicí a nebo třeba celý symfonický orchestr. V současné hudbě je už zcela běžný, nikdo ale neumí jeho kouzlo využít tak originálně jako norský hudebník Jan Bang. Kromě toho, že s ním demontuje cizí nahrávky a vytváří originální koláže, je Bang také pionýrem živého samplování, při kterém přímo na koncertě „krade“ zvuky svých kolegů a vytváří z nich v reálném čase fantastická sonická plátna. Svobodomyslný přístup k hudebním informacím dělá z Banga jednoho z nejpozoruhodnějších hudebních inovátorů současnosti.

Bang patří k norským jazzovým veličinám jako jsou Nils Petter Molvaer, Bugge Wesseltoft či skupina Supersilent, kteří v druhé polovině devadesátých let vstřebali vlivy klubových experimentů i technologické novinky a posunuli jazz do nových sfér. Bang z nich zašel nejdál - využití sampleru mu dalo nevídané možnosti manipulace se zvukem, což mu otevřelo dveře do paralelního vesmíru jazzu. Jeho „samplofonické magie“ využili na svých nahrávkách kromě Molvaera i další slavní trumpetisté Jon Hassell (album Last Night the Moon Came Dropping Its Clothes in the Street) nebo Arve Henriksen (album Cartography). Všichni tři jmenovaní oplatili Bangovi návštěvu na jeho loňském album pojmenovaném ...And Poppies From Kandahar. Vyšlo na labelu SamadhiSound patřícímu Davidu Sylvianovi a obsahuje odvážné koláže vytvořené s pomocí Bangova stařičkého sampleru AKAI Remix 16. Na tomto fantastickém albu se potkávají improvizace kytaristy Eivinda Aarseta a skreče turntablisty Strangefruita s fragmenty z oper Richarda Wagnera a ambientních kompozic Briana Eno.

V Norsku je Jan Bang známý také jako organizátor festivalu Punkt. Jeho filosofie je postavená na konceptu „živého remixování“, při němž se ve společných improvizacích potkávají muzikanti z celého světa. V městečku Kristiansand a přidružených pódiích v dalších zemích rok co rok oslavují hudbu jako věčně proměnlivou entitu vytvářející prostor absolutní svobody. Stejnou myšlenkou se řídí i Bangovy koncertní improvizace, při nichž unikátním způsobem používá sampler v reálném čase. První ochutnávku dostali čeští posluchači už v loňském roce v Divadle Archa, kde se představil jako spoluhráč trumpetisty Arve Henriksena. Na Music Infinity do Paláce Akropolis přijede Jan Bang  2. února v doprovodu skvělého kytaristy Eivinda Aarseta a společně předvedou jak vypadá živé remixování v praxi.

Hostem večera bude také další legenda norského jazzu - zpěvačka Sidsel Endresen. Dvojnásobná držitelka norské hudební ceny urazila za svou – zatím čtyři dekády dlouhou - kariéru cestu od popu až k abstraktnímu jazzu a doma je považována za stálici alternativní scény. Sidsel Endresen natáčí desky pro slavné labely Jazzland a ECM a kromě více než desítky sólových alb zní její uhrančivý hlas také na deskách Molvaera, Wesseltofta nebo právě Banga. Vystupovala s nespočtem hudebních těles z norské i mezinárodní scény a její aktivity se rozhodně neomezují jen na jazz - spolupracovala na multimediálních projektech, natáčela hudbu k filmům nebo divadelním představením a komponuje vlastní skladby a píše poezii. Jejím hlavním oborem ale zůstává hlas, jehož možnosti v současné hudbě prozkoumává celou svoji kariéru.

www.samadhisound.com/janbang

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MUSIC INFINITY

Středa 2. 2. 2011
Vstup: 350/450
Vystupují:
Jan Bang + Eidvin Aarset + Sidsel Endersen (NOR)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika