Dánští indie melancholici Efterklang se vrací do Prahy

Dánští indie melancholici Efterklang se vrací do Prahy

24. 02. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Zasnění Efterklang z Dánska se v Praze poprvé představili již v roce 2005 na výjimečném koncertě v Akropoli v rámci jejich vůbec prvního evropského turné. To bylo ještě před vznikem názvu Bohemian Like You a před prvním Sperm Festivalem a od té doby se toho hodně změnilo. Jak u nás, tak v hudbě Efterklang, kteří se 10. března 2011 vrátí. Spolu s koncertem máte nyní možnost navšívit i filmovou projekci An Island.

„Efterklang“ znamená v dánštině „odraz“ a v hudbě, kterou Dánové tvoří, se toho odráží hodně – od severské zadumanosti a podzimní melancholie přes chytré indie písničkářství s jasnými a chytlavými melodiemi až po určitou chorální vznešenost, již jim dodávají smyčce a dechy, které Efterklang s oblibou do svých skladeb zapojují. Efterklang bývají přirovnáváni k Arcade Fire, Sigur Rós, Grizzly Bear i Deerhunter, ale přes určitou podobu s výše zmíněnými hvězdami alternativního rocku stále znějí velmi původně a nezaměnitelně.

V srpnu 2010 se francouzský filmař Vincent Moon setkal s osmičlennou skupinou Efterklang na ostrově u dánského pobřeží. Cílem bylo natočit snímek plný hudebních experimentů a vystoupení. Důležité bylo, aby měl film stejnou stopáž jako album.

Během čtyř dnů intenzivního natáčení spolupracovali Efterklang s více než dvěma stovkami místních hudebníků, dětí a jejich rodičů. Spoluvytvářeli nové aranže písní z alba Magic Chairs (4AD, 2010) a vše dokumentoval Vincent Moon.

Efterklang: Vážíme si snímku An Island jako by to bylo naše album. Jsme rádi, že můžeme být součástí něčeho takového a nemůžeme se dočkat premiéry.

Vincent Moon: An Island je naprosto odlišný od mých ostatních filmů, které jsem natáčel se skupinami a hudebníky. S Efterklang to nebyla spolupráce, ale souznění na vyšším stupni. Doufám, že se nám podařilo přiblížit hranici mezi obrazem a zvukem a vytvořit tak mezi-žánrový film.

www.anisland.cc



Dodal: Tereza Havlínková, MeetFactory
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: EFTERKLANG

Čtvrtek 10. 3. 2011
Vystupují:
Efterklang, Teve
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika