Dj Goldie poprvé v Praze

Dj Goldie poprvé v Praze

01. 03. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V pátek 11. března v Praze poprvé vystoupí anglická legenda dnb, dj Goldie, zakladatel světoznámého labelu Metalheadz. Goldie je označován jako kmotr drum’n’bassu a byl vlastně první junglovou hvězdou v historii. Tracky Terminator a album Timeless byly zlomovými v historii taneční hudby, posunuly vývoj směrem k temnějším zvuku a vzniku drum and bassu. Akce se uskuteční v klubu Matrix, před djským setem bude Goldie ještě přednášet na RBMA info session.
Goldie vystoupí ve dvouhodinovém setu v rámci Jungle DNB serie v klubu Matrix, na akci s ním zahrají djs Brooklyn (Subtitles, Phusion), 2K (Shadowbox), Katcha (Motion), Stanzim (Radio 1, Volnej Průběh) a C.N.B (drumandbass.cz).

Goldieho vystoupení bude předcházet Red Bull Music Academy info session, kde Goldie bude vyprávět o své hudební pouti a produkci hudby.

Goldie, vlastním jménem Clifford Joseph Price, byl opuštěn jako malé dítě a protloukal se životem po útulcích a dětských domovech. Jeho matka, barová zpěvačka, ho vychovávala pouze do tří let a otec jamajčan se ztratil záhy po po narození. Jako pouliční děcko se často připletl do breakdancových a graffiti skupin, jako úspěšný writter se objevil ve filmovém dokumentu „Bombing“ o graffiti scéně. Tak se také dostal k rané breakbeatové hudbě. Pro label Reinforced nejdříve dělal grafiku, v klubu Rage at Heaven byl uchvácen raným rave breakbeat soundem a po prvním singlu Ajax Project v roce 1993 vydal skladby Teminator a Terminator II., které ovlivnili celou scénu a jsou považovány za jedny z prvních jungle tracků.



V roce 1995 vydává Goldie na labelu London Records album Timeless, zlomový počin v historii drum and bassu. Album kombinuje rozsekané a vrstvené breakové rytmy, hluboké basové linky s atmosférickými a symfonickými prvky, ženským vokálem a vytváří tak žánrově přesahující mix. Úvodní 22 minutová dlouhá atmosférická skladba s vokálem Diane Charlemagne posunula jungle do nové éry a dostala pojmenování „epický drum'n'bass. " Album Timeless se dostalo do i knihy nejlepších alb všech dob „1001 Albums You Must Hear Before You Die” po boku např. Franka Sinatry, skladba „Innercity Life“ se umístila na sedmém místě v žebříčku britské hitparády.



Druhé Goldieho album Saturnz Return vychází na jeho vlasním labelu Metalheadz a Goldie opět silně experimentuje s atmosférickým drum and bassem, v deseti skladbách se objevují různé nástroje a orchestrální prvky, na skladbě Temper Temper spolupracoval Noel Galagher a ve skladbě „Truth“ můžeme dokonce slyšet vokál Davida Bowieho. Úspěch prvního Goldieho alba Saturnz Return ale nepřekonal.



Goldie uspěl i v Americe, kam se evropské vlivy dostávají jen zřídka a drum and bass tam má dodnes těžkou pozici, také předskakoval Bjork na jejím Evropském a Americkém turné, následně jeho vlastní turné bouralo všechny rekordy.

Jeho label Metalheadz přispívá do drum and bassu více než kterýkoli jiný v historii. Tento anglický label vznikl v roce 1993 a poskytl zázemí téměř všem důležitým producentům v historii drum and bassu, ocenění si vysloužila Metalheadz kompilace Platinum Breaks.

Goldie, vizuálně nezaměnitelný pro svoje zlaté zuby, jejichž prodejem se mimochodem v Americe živil, uspěl i ve filmu a televizi. Jako herec se objevil v bondovce The World is Not Enough, v Guy Ritchieho filmu Snatch. Gangstera jménem Angel Hudson hrál Goldie v EastEnders, „mýdlové opeře“, populárním seriálu typu „Rodinná pouta“ . Goldie se účastnil reality show Big Brother, svůj cit pro hudbu dokázal na obrazovkách BBC v show Maestro, kde dirigoval orchestr a v současnosti pracuje na své hudební reality show.



Akci pořádá Bronx promotion a uskuteční se v pátek 11. března 2011 v pražském klubu Matrix.

Dodal: Michal Tůma, Badpoint
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

GOLDIE

Pátek 11. 3. 2011
Vstup: 250Kč do 22h a 350Kč po 22 hod
Vystupují:
Goldie + Katcha + 2K + Brooklyn + Stanzim + C.N.B
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika