FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Respect Festival potvrzuje první účinkující

Respect Festival potvrzuje první účinkující
09. 03. 2011   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Představujeme vám částečný program letošního ročníku Festivalu Respect, který se bude konat od 11. do 12. června na ostrově Štvanice.
SOUAD MASSI
Patří vedle Khaleda a Rachida Tahy k velvyslancům alžírské hudby ve světě. Souad Massi stojí jednou nohou v Evropě a druhou v Africe, její kombinace severoafrických melodií s evropskou kytarou působí jako hudební rébus. Všechna její alba patří ke kultovním nahrávkám. Na posledním albu O Houria hostuje legenda britského punk rocku Paul Weller.



STAFF BENDA BILILI
Staff Benda Bilili se nepodobají ničemu z toho, co jste zatím zažili. Skupina pouličních hudebníků z Konga, z nichž většina jsou vozíčkáři, je navzdory handicapům jednou z nejlepších současných live kapel. Disponují vysokou dávkou typicky africké koncertní energie, kterou na podiu promění v gigantickou explozi radosti. Jejich hypnotické taneční rytmy vycházejí z rumby, a ve spojení se zpěvnými melodiemi evokují společný návrat kubánské hudby, reggae i funkového giganta Jamese Browna na africkou půdu. Dokumentární film Benda Bilili mapující cestu kapely z ghett Kinshasy na světová podia mel premiéru na festivalu v Cannes a byl nominován na francouzského Césara.

WANG LI
Alikvotní trance music z horských oblastí Číny. Ty nejsofistikovanější zvukové struktury pocházejí často z na první pohled nejjednodušších nástrojů - což věrně dokumentuje čínský virtuoz Wang Li, maestro nástroje známého jako brumle či jews harp. Brumle připomíná tvarem podkovu, jejímž středem vede pružný jazýček. Podkovu drží hráč mezi zuby, prstem rozkmitá jazýček a výsledkem jsou typické bzučivé tóny, jejichž barvu a výšku lze dotvářet tvarováním úst.

GERATCHEW MERKURIA & THE EX &GUESTS
Pokud je Afrika supermarketem hudebních snů, roli lahůdkářského pultu v něm má Etiopie. Zdejší hudbě fandí takoví gurmáni jako Robert Plant či nezávislý filmař Jim Jarmusch. Techniku krále etiopského saxofonu, 74letého Getatchewa Mekurii srovnávají znalci s freejazovými postupy Ornetta Colemana či Alberta Aylera, ale zdůrazňují, že Mekuria k ní dospěl aniž by americkou scénu znal - a navíc ještě před Aylerem. Mekuriova hudba vyrůstá z vyhraněné pentatonické etiopské tradice, k jeho inspiracím patří válečný zpěv „shellela“, který Mekuria jako první přenesl na klapky saxofonu. V Praze vystoupí společně s The Ex holandskou průkopnickou skupinou vycházející původně z alternativy a anarchistického punku, která pro tavící kotlík stylů jako noise, rock, jazz, improvizace, a ethno vytvořila střechový pojem 'ex-music'. Jako host vystoupí přední etiopský tanečník Melaku Belay, zakladatel hudebně tanečního souboru Etiocolor.

OUDADEN
Oudaden, jedna z řady tajemných marockých skupin posledních pětadvaceti let, čerpá inspiraci z tradiční berberské hudby. Skupina se náruživě vztahuje ke svým kořenům, které pojímá současně a po svém. Přezdívá se jim berberští Grateful Dead.

www.respectmusic.cz


Dodal: Albert Švec, Rachot Production
RESPECT FESTIVAL

RESPECT FESTIVAL

Sobota 11. 6. 2011 až Neděle 12. 6. 2011
sobota 450 Kč/ neděle 450 Kč/ dvoudenní 550 Kč
Vystupují:
Souad Massi, Staff Benda Bilili, Wang Li, Getachew Mekuria & The EX & Guests, Oudaden, l'Aarrache Coueur, Wang Li, Louis, Sahra Halgan, Temporal Loop a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |