Robin Mikušiak v rozhovoru

Robin Mikušiak v rozhovoru

20. 01. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Zástupce jihočeské agentury Free Production Robin Mikušiak ve velmi zajímavém rozhovoru o tom, jak je náročné udělat párty, špatném roce 2005 a o dalších plánech v roce 2006.
Robine, máme po novém roce a tak tě chci poprosit o zhodnocení roku 2005, jakých dosáhla Free Production loni úspěchů?
Tenhle rok byl dost špatnej. Nic moc návštěvnosti a též počasí nás moc na open airu nepodrželo. Na druhou stranu se velmi slibně rozjela spolupráce s městem Písek a náš vstup do Plzně byl myslím taky dosti dobrej. Mám nového kolegu - DJ Molczika a myslím že je to velkej krok kupředu.

Když jsme u těch úspěchů, pojďme na opačnou stranu. Není to přece jen pouze o pozitivních věcech. Jaké byly loni neúspěchy a zklamání?
Nedokázali jsme se asi trefit do vkusu návštěvníků a ještě ke všemu se ukázalo, že Jižní Čechy jsou opravdu buranov. Jihočeši prominou, ale po deseti letech dělaní akcí jsem o tom přesvědčenej.

Nedávno dorazily termín jarních eventů, co dál, jaké jsou tedy celkové plány na rok 2006? Práskni nám něco.
Takže 17.3. Explosion s velkou hvězdou, dále Palm Night Fever v Plzni kde budeme velmi nešťastně bojovat s jinou konkurenční akcí což me strašně štve, ale nedokázal jsem to vyřešit jinak:-(( Dale Sand Festival, další Explosion a Palm Night Fever, asi tuningovej sraz, asi wakeboardova exhibice...

Před koncem roku dělala Free Production párty v Plzni. Tady nás to až tak informačně nezasáhlo, řekni nám jak to dopadlo, jaká byla atmosféra, jací jsou partypeople v Plzni a hlavně jak vůbec došlo k tomu, že jste se vrhli do Plzně?
Plzeň? To co sem chtěl aby se mi povedlo v Budějovicích a za pět let Explosion parties to bylo tak dvakrát, se tady stalo okamžitě. Bylo velmi zajímavé sledovat rodíly mezi lidmi tam a na jihu. A proč Plzeň. Poněvadž potřebuji mít i zpětnou vazbu a v Budějovicích jí nějak nemám. A nejde jen o finance...

Když jsme se bavili o tématu dnešního rozhovoru, říkal jsem ti, že bych rád ukázal čtenářům, že udělat pořádnou akci není žádná sranda. Pojďme tedy na to. Kdo vlastně vymýšlí koncepty akcí, kdo je vlastně u Free Production ta kreativní hlava?
Vždycky jsem to byl já, ale teď se přidal Molcik, můj grafik Béďa a kolega Vláďa. Horší je však fakt, že já mám hodně nápadů, ale vzhledem k návštěvnostem a reakci lidí na jihu je raději ani neuskutečnuji.

Dejme tomu, že máš vymyšlen koncept akce. Kdo má na starosti výběr a booking vystupujících?
Tak tohle jsem s velkou úlevou přehodil na Molczika. Samozřejmě to konzultujeme, ale on má opravdu mnohem větší přehled o DJs. Nedovedu si představit, že bych poslouchal dema schranz DJs. To by mě odvezli do blázince:-))

Booking velkých hvězd není žádná sranda, řekni nám z této oblasti nějakou story, která by čtenářům ukázala, že dostat na pódium nějakou tu hudební legendu není žádná sranda a že to není záležitost jednoho telefonu. Jak vůbec probíhá booking velkých jmen (a nemusí to být pouze z taneční scény)?
Tady zas až tolik nevím.... Nikdy jsme neměli skutečnou star s hvězdnými manýry. Nebo možná měli, ale chovali se normálně. Spíš tě překvapí, když vidíš jak ti po cestě z backstage zahraniční DJ krade flašku Desperada i když ví, že je to provozní sklad k baru za dveřmi. Já osobně bych na tohle reagoval po svém a tu flašku mu rozbil vo hlavu. Ale naučil jsem se být taktik a přehlédnout to. I když by si to zasloužil. Zlodějna je zlodějna i když se tváříš jako star a jsi ze zahraničí !!

Pojďme dál. Máš zabookované všechny vystupující. Tím to pochopitelně nekončí. Co tedy dál?
Já osobně začínám sponzory a ve své podstatě bookingem. Peníze jsou holt to nejdůležitější. V současné době řeším partnery na celý rok. A dle toho jak ta jednání vypadají, můžeš posilovat, či zmírňovat lineupy. No a následně musíš samozřejmě vědět, jestli mají v naplánovaných termínech volné objekty, kde akci děláš. Mezi tím řešíš, jaké akce budou po celé republice, aby ses netrefil do nějaké mega halovky. Přemýšlíš jestli je to, či ono médium stále vhodné pro tvou reklamní kampaň atd. Následně přijdou výlepy a ty občas musíš ať chceš nebo ne jet s lepičema, poněvadž se jim rozbilo auto a necháváš se po nocích honit policajtama po městech. No a když tě náhodou lapnou, tak jim ve svých 34 letech marně vysvětluješ, že jsi normální když tohle děláš a proč nesedíš doma s manželkou u TV. Ale tohle vzrušení já mám zrovna docela rád:-) Koordinace lidí je u nás docela v pohodě. Naši externisti jsou šikovní kluci a už jsou zvyklí. Já na akci dělám dost manuálně. Tím myslím že to na místě konání nenechávám jen na nich. No a když těsně před začátkem akce vybuchnu, že něco není hotoví, tak mě docela respektujou, protože vidí že makám s nima.

Asi nejhektičtější období předpokládám nastává několik dní před akcí, jak probíhá bezprostřední příprava, příprava prostorů..., kolik lidí se na ní podílí na těch finálových přípravných pracích?
Je to přímo na místě asi dvanáct lidí. Tím myslí např. Explosion. Sand festival v rámci Píseckých slavností je mnohem větší. Tam je to třeba třicet lidí.

Máme tady akci samotnou, to si myslím je pro tebe asi nejvíc stresující záležitost. Jak to probíhá, v jaké roli vystupuješ na akci ty, předpokládám, že se asi moc nebavíš? Jaké jsou tvoje bezprostřední pocity na akci?
Ježiš !! To by ses měl zeptat známejch:-) Já absolutně nejsem trémista, ale při akci jsem strašně vystreslej a nedokážu se bavit. Hlavně ani nemáš čas. Řešíš nastalé problémy. I když jich třeba není moc, ale řešíš je. A stav ducha, kdy řešíš úplný kraviny a ještě k tomu víš jistojistě, že ta akce sice neprodělává, ale výdělek je mizivej, je strašnej. A k tomu si představíš následné ukončování na místě, úklidy a pod a pos..... by ses. Jinak vystupuju v roli normálního promotéra, pro kterýho je to obživa. Těsně před akcí se převleču ze špinavýho do čistýho a je to:-).

Akce skončila. Co následuje dál po ukončení, dělá se nějaké vyhodnocení pro sponzory, tiskovky atd.?
Jasně. Já řeším spíš krátkou tiskovku a vyhodnocení pro partnery. Ale jinak je úderem šesté ranní pro mě po akci a třeba fotoreporty už moc nesleduju. Už jsem jich viděl strášný spousty. Prostě se jede dál a už myslím na akci další.

Pak předpokládám následuje pár dní odpočinek ne?
To si právě všichni myslí. My máme vždy svůj vlastni catering a tak řeším s provozní odvozy zboží zpět na velkoobchody a takovéto věci. Po akci je tak za týden, deset dní.

Vzpomeň na svojí první uspořádanou akci?
Rok 1996 a OPEN AIR ENERGY EXPERIENCE PARTY v krasné Holešické tvrzi u Orlické přehrady. Mělo to dva ročníky a pro mnoho lidí, jak jsem se v průběhu let dozvídal, to byly první taneční párty na které kdy byli. I pro mnoho dnes znamejch DJs. Bylo to hodně povedený a hodně tomu dalo prostředí.

Jaký je tvůj názor na taneční scénu jižních Čech a celkově v České republice?
Jižní Čechy jsou opravdu podivné a řekl bych že je zde kultura v této podobě na nejnižší úrovni v ČR. Absence klubů a kvalitních rádiových pořadů je strašně znát !

Jak vidíš českou hudební scénu obecně?
Když pominu ty umělce kteří zaplňují týden co týden stránky bulváru, tak si myslím že máme spoustu kvalitních muzikantů ve všech hudebních odnožích. Fakt.

Co vlastně posloucháš za hudbu, jmenuj nějaké interprety z poslední doby?
No. Já nejsem totiž moc hudební fanoušek, což je sice divný, když dělám tuhle práci, ale teď mám v autě, RunDMc, Beastie Boys, Cypress Hill, Gaia Mesiaha nějaký taneční kompilace z X Magu. Ale pořád mám rád U2, house music, speed garage. No a teď si dám koncert Depeche Mode...... Jinak jít se mnou na koncert je třeba pro přítelkyni očistec. Je to jako by šla s dědečkem. Nejradši bych někde seděl, kecal s kámošema... a k tomu "trošku" poslouchal.

Odpočíváš vůbec někdy a jak?
Málo. Je to tím že mě ta práce baví a tak neřeším, že dělám vlastně pořád. Takže jediný co mám, je jít k večeru do posilovny a k tomu spojit v létě kolo a v zimě snowboard. Na horách si oddychnu. Prostě odjedu na delší čas, nestahuju maily a moc neřeším telefon. No a občas nějaká kalbička. I když teď už spíše vyjímečně. Jsem již stár (myšleno starej:-)

Kdy jsi byl naposledy v kině a na čem?
Vůbec nechodím. Teď jsem si dal o svátcích na horách dost filmů na notebooku a bavil mě hodně Constantin a Sin City.

Jakou jsi četl naposledy knížku?
Ajajaj. Za tohle by mě máma zabila. Už několik let jsem nečet. A to sem byl na gymplu docela knihomol.... Ale mám od kámoše Židovské dějiny, což mě docela zajímá. Jenže když se ještě po večerech snažím učit angličtinu, taky mě pak baví jen lehnou k bedně a čučet na ní bez přemýšlení.

Na co se v roce 2006 nejvíc těšíš?
Nevím. Já se na nic moc netěším. Člověk bývá zklamanej. Co příde, příde. Jen se tomu musí jít trošku naproti.

Co vzkážeš jihočeským kluberům?
Nevím. Fakt.

1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
zasvěcený
07. 08. 2006 | 14:25:14
+0 | -0
oním zmiňovaným kradlářem byl Mario Ranieri:-(
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika