Hudba v bedně 4/11

Hudba v bedně 4/11

18. 04. 2011  |  Autor: Kuamone  |  Komentáře (2)
V nové rubrice „Hudba v bedně“ bychom vás rádi provedli hudebními pořady českých televizí. První díl se pokusí zmapovat hudební vysílání čistě domácích televizních stanic. Do budoucna plánujeme přinášet tipy a zajímavosti ze světa české i zahraniční hudby, která je nám blízká.
Pro pořádek je dobré si ujasnit, která média chceme monitorovat. Jsou to české veřejnoprávní kanály - tedy ČT 1, ČT2 a případně jejich další stanice. Dále soukromé televize Nova a Prima. Pokud to obsah vysílaní dovolí, rádi bychom naše tipy směřovali nejen k záznamům koncertů, ale i k pořadům, které našeho čtenáře hudebně vzdělají a rozšíří jeho obzory.

Hudebními stanicemi jako je Óčko a různé mutace MTV se budeme zabývat pouze v případě, že nabídnou záznam či živé vysílání z nějakého zajímavého koncertu a nebo jinak hodnotný zážitek. Předpokládám, že naprostá většina čtenářů si nepřeje být informována o vyčpělých popových videoklipech (ze stejných důvodů neuvádím ani pořady jako je Medúza) nebo hloupých amerických teen-reality shows.

Je smutné, že na počátku nové rubriky musím konstatovat, že v českých televizích je hudebně zajímavých příspěvků jen velmi málo a všechny se dají naladit většinou na dvou stanicích: MTV Czech a ČT2. Velké procento pořadů na veřejnoprávním médiu se zabývá vážnou hudbou, folkem, country, bluesem a jazzem. Zde je vhodné položit čtenáři otázku: Přeješ si být informován i těchto žánrech?

A teď k samotným pořadům:

27. 4. - Kult-off
Každých 14 dní se na ČT2 vysílá zábavný a zajímavý pořad Kult-off. Není sice zaměřen primárně na hudbu, ale i tou se zabývá ve formé recenzí cd a dvd, reportážemi z akcí a také videoklipy. Nový díl bude odvysílaný 27. 4. 2011. Zatím se ale můžete podívat na aktuální díl, ve kterém je mimo jiné k vidění reportáž z koncertu U.N.K.L.E. a recenze na aktuální alba Gorillaz, The Death Set a The Strokes.

21. 4. - Musikblok
Na populární hudbu cílí Musikblok vysílaný také jednou za dva týdny na ČT2 a sice ve čtvrtek v 19.00. Jako jeden z mála hudebních pořadů je vysílán v rozumný čas. I tak je dobré vědět, že záznamy jsou k dispozici online.

20. 4. - Terra Musica
Ve středu 20. dubna ve 23.15 na ČT 2 - Terra Musica - tento díl pořadu zaměřeného spíše na konzervativní hudební stylu bude vyjímečný reportáží z brňenského koncertu Bobbyho Mcferrina.

Další tipy:
21. 4. v 06.30 na ČT 2 - repríza pořadu Na plný pecky se záznamem koncertu -123 minut z Lucerna Music Baru.

22. 4. v 21.10 na MTV - část koncertu Black Eyed Peas.

22. 4. 2011 v 21.35 na MTV - část koncertu The Chemical Brothers.

25. 4 v 01:00 na ČT 2 - Eric Truffaz rockuje na Seině - záznam koncertu z roku 2007

27. 4. v 00.40 na ČT - Dave Gahan v Basileji - Dave Gahan je frontman Depeche Mode, ale na koncertě Basileji ukazuje, jak hluboké jsou jeho hudbení kořeny. Gahanovo sólové vystoupení je ovlivněno předními blusemany jako je Miles Davis anebo John Coltrane, jeho inspirace jde však dál a nápady pro sve hudbení kompozice čerpá i z filmové hudby.

28. 4. ve 23.50 na ČT 2 - James Morrison - dokument o britském poprockovém písničkáři. Jeho první album Undiscovered bylo nadšeně přijato britskými kritiky i posluchači a tak je jasné, že vývoj Jamese Morrisona pokračuje dál. Na druhé album si přizval mnoho hvězdných hostů: Rihanna, PussyCat Dolls, DJ Tiesto anebo Nelly Furtado.

29. 4. ve 21:10 na MTV - část konceru americké soulové kapely Gnarls Barkley.

Jak je vidět, mnoho hubebních pořadů se na český televizní stanících naladit nedá. Česká televize čas od času uvede nějaký progresívnější záznam (například dokument o Digitalism, anebo dokumentární filmy o hudební historii), nicméně nyní se nacházíme v období, kdy se na obrazovkách s podobnými příspěvky bohužel nesetkáme. Jsem si jist, že v některém z příštích pokračování Hudby v bedně se setkáme i s nějakým opravdu zajímavými tipy.

Zdroje:
http://tvprogram.nova.cz
http://www.ceskatelevize.cz
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
AngelHeart
19. 04. 2011 | 16:53:24
+0 | -0

Dobrá práce!!!

Děkuji za prima nápad. Takový článek opravdu oceňuji. Doufám, že tuto rubriku zanedlouho nezavrhnete.
!
19. 04. 2011 | 14:53:03
+0 | -0
zajedna
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika