Neo: U nás v Kocourkově se dělá kariéra "jinak"

Neo: U nás v Kocourkově se dělá kariéra "jinak"

08. 05. 2011  |  Autor: krysicka  |  Komentáře (1)
Dj Neo je známý především jako úspěšný producent už více než jednu dekádu. Jelikož jsem jeho fanynkou, rozhovor s ním byl pro mě doslova odměnou. A povídání to bylo rozhodně pestré, chvílemi lehce ostré...
Ahoj, jsem velmi ráda, že právě já mám možnost s tebou dělat tento rozhovor, jelikož patřím k tvým skalním fanouškům velmi dlouho. Než přejdeme na zásadní otázky týkající se tvé hudby a nového alba, zeptám se tě, zda máš jarní náladu? Jsi rád, že skončila zima, která přešla jako každý rok neplynule do léta a zda se ti zapalují lýtka? :-)
Určitě, jsem letní typ, takže se léta nemůžu dočkat. Zima ve městě bývá většinou o ničem. Co se týká mých lýtek, tak ty se mi zapalují nezávisle na čase, podnební nebo ročním období.

V květnu ti vychází deska, jak bys ji popsal, jak moc je podobná tvým předchozím?
S albem je nakonec všechno jinak. Z důvodu nečekaně pozitivního feedbacku z venku i od nás na první singl Just another crack jsme se rozhodli vydat během roku ještě další dva až tři maxisingly a celé album tak vyjde až před Vánoci.

neo

Co se týče alba samotného, tak velmi nerad hodnotím vlastní produkci a ani nevím, jestli jsem toho ještě schopen. Obecně se dá říci, že jde asi o mou nejosobnější desku. Kromě toho, že píši komplet muziku, jsem tentokrát autorem i většiny textů a častěji než dříve se ve skladbách objevuje i můj hlas.

Jakým způsobem ses vlastně dal dohromady s Martinou Balogovou a Sámerem Issou?

Před x lety dělal Ondra Brzobotahý ve studiu Dana Hádla na Sámerově albu a zavolal mi, že je dost nešťastný z toho, jaký zvuk mu z toho prozatím leze a zda bych mu s tím nepomohl. Já jsem souhlasil pod podmínkou, že to ale budeme muset udělat v mém studiu, protože nejsem zvyklý dělat v jiném. A tak se stalo. A Martinu jsem pozval do studia. Za pár hodin bylo hotovo.

Zaujal tě i někdo další v novějších řadách Superstar?
Bez mučení přiznávám, že jsem poslední Superstar neviděl ani minutu. Nepředpokládám, že by byla horší nebo lepší než ta první, ale já mám při sledování pořadů tohoto typu takový zvláštní pocit trapnosti. Těžko to slovy popsat, takže přepínám.

Podle čeho si vybíráš vokalisty pro své skladby?
Většinou je to podle barvy hlasu a toho, jak ten člověk na mě působí. Pak je také samozřejmé, aby zvládl skladbu technicky.

Ty sám jsi nadaný i co se týče zpěvu, což jsme mohli slyšet v několika tvých skladbách, uslyšíme tě i na novém albu?

Upřímně si nemyslím, že bych byl nadaný, co se zpěvu týče (smích). Mám rytmus, ale neumím intonovat. Svůj vokál jsem používal vždy jen jako nástroj, když jsem vokalistům předzpívával linky, na víc si netroufám. Vlastně i nový singl jsem původně jen předzpíval pro někoho jiného. A byl jsem několikrát blízko tomu, abych svůj hlas ani tentokrát nepoužil. Nebýt Martiny, která mi při poslechu nechtěla uvěřit, že ten vokál v Just another crack je skutečně můj, tak bych ho i tentokrát nechal přezpívat někým jiným. Myslím, že Martina mi to pořád ještě nevěří.



Máš hudební vzdělání? V jakém věku ti bylo jasné, že hudba tě bude provázet tvým životem i po stránce pracovní?

Myslím, že od chvíle kdy jsem začal vnímat věci kolem sebe, tak bylo jasno, i když klasické hudební vzdělání nemám. Pravda, hlásil jsem se na taneční konzervatoř, ale tam mě nevzali. Často se mě někdo ptá, jestli umím noty a já jim vždy říkám, že to není důležité. Phil Colins, Michael Jackson, Hans Zimmer a mraky dalších noty neznají a neznali a jací to jsou muzikanti. Noty jsou jen forma přepisu hudební myšlenky do nějakého reprodukovatelného/zapamatovatelného formátu. I v životě platí, že k tomu aby ses mohl vyjadřovat, nepotřebuješ umět psát nebo znát řeč toho druhého.

Ptát se na českou taneční scénu se mi tak úplně nechce, ale vezmu to z opačné strany, našel bys na ní něco pozitivního?
Určitě. Je tu spousta talentovaných kluků a dokonce i několik vyvolených, kteří mají na to konkurovat spíše v zahraničí.

Z hudebního hlediska, co má dle tebe u nás budoucnost?
Jsem rád, že můžu znovu veřejně vyzvednout jména jako Michael C, Toni Glide, Andrea Fiorino, Kubatko, Brooklyn, TT, Jean Luc, Chris Sadler a další. Nerad bych na někoho zapomněl. Ale zpátky k tvé otázce. Nemyslím si, že by tato jména měla u nás výjimečnou budoucnost. U nás v Kocourkově se dělá „kariéra“ jinak.

neo

Je podle tebe cesta ven z toho, aby naši kvalitní producenti začali být uznáváni i u nás? Proč se jim dostává uznání především v zahraničí?

Já když jsem stejnou otázku dostával před deseti lety, tak jsem odpovídal, že ano. Dnes je má odpověď ne. Za současného nastavení a při pohledu na to skrz jakou prdel se jací lidé v průběhu let proleštili a na jaká místa to bude spíš horší a horší. Ale upřímně řečeno, zajímá mě to čím dál míň. Nejsem bohužel novinář, abych mohl na některé pomatence nebo přímo na podvodníky ukazovat prstem, takže jsem se naučil ty lidi ignorovat a funguje to.

V Pekelném baru proběhne křest tvého nového alba, překvapilo mě, že neproběhne v Mecce.
Trochu tě poopravím. V Pekelném baru dostane prvních sto návštěvníků podepsané cd s exkluzivní verzí nového singlu Just another crack. Kromě singlu samotného bude cd ještě obsahovat můj mixovaný set.

Děkuji ti za příjemný rozhovor bez servítek a v Pekle v pátek třináctého na viděnou a především na slyšenou!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

FLAWLES

Pátek 13. 5. 2011
Vstup: do 21hod zdarma, poté 100,-
Vystupují:
Neo, Hozzy, Gadget
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
smolldyss
09. 05. 2011 | 14:52:46
+0 | -0
videa NEA z akce kde hrál před Guettou.

sledovanost cca 90% severní a jižní amerika, zbytek západní evropa a minimum v ČR.

http://www.youtube.com/watch?v=0Ejz8qC1a3o

http://www.youtube.com/watch?v=qohx5x2Qs9A
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika