Základní instinkty: kolektivně

Základní instinkty: kolektivně

23. 05. 2011  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Pro ty, kteří před náhlým zastavením Animal Collective v Praze dostatečně nenačetli, mohl být koncert v MeetFactory překvapením. Pro ty ostatní to byla hudební laboratoř v přímém přenosu: Dave Portner, Noah Lennox, Josh Dibb a Brian Weitz hráli věci z připravované desky a nebrali si ani ty nejmenší servítky.
Indiánská sauna
Úvodem musím říct, že psát report o Animal Collective je pořádná fuška. Zkuste napsat něco normálního o hodinovém dešti nebo spalujícím horku. Buď je vám prostě horko, nebo jste mokří. Nic moc se do toho nedá nacpat, ale zážitek je to pokaždé hrozně intenzivní.

Ale dost keců. Animal Collective odehráli, jak jinak, výborný koncert. Když jsem po půl desáté přicházel k červeně nasvíceným dveřím MeetFactory, už z dálky jsem cítil vlhké teplo, které se z nich valilo. Právě končili Teengirl Fantasy, kuřáci vycházeli na jednu kuřáckou a kouřilo se i z čerstvě popršené cesty. Vevnitř bylo teplo z hýbajících se lidských těl cítit ještě o něco více a mně bylo jasné, že to musel být speciální warm-up před speciálním koncertem.

Show Animal Collective začala těsně po desáté a stačila chvilka a já jsem si začal připadat jako v indiánské sauně – a neříkám to jen kvůli tomu, že mi pocení nevadí. Říkám to hlavně kvůli tomu, co se obvykle v indiánské sauně děje. V první řadě se tam zpívá a bubnuje. V druhé řadě se tam potí a odměnou za vydanou námahu a pot je změněný stav vědomí. Cinkuté vnímání času a sama sebe. Děti se točí v kruhu, dospělí do sebe cpou alkohol, marihuanu a kokain a Animal Collective dělají hudbu. Jak jednoduché.

animal coll

Zvířecí instinkty
Zas tak ne. Celý setlist byl totiž součtem neznámých proměnných. Jasně. Najít názvy skladeb, které na koncertě zazněly, není těžké. První byla „Change“, druhá „Stop Thinking“ a třetí známe. Jenže postupně se začalo ukazovat, že to funguje. A nemuseli jste zrovna být Einsteinové. Avey Tare tentokrát působil jako frontman – sám odzpíval skoro celý koncert, pomáhal mu Panda Bear, který seděl jako přikovaný (a v transu) za bubenickým setem a potil krev (doslova - nejhůře na tom jsou v indiánské sauně ti, kteří sedí těsně u rozžhavených kamenů polévaných vodou). Deakin si hleděl své kytary, ale pokud se nepletu, stál i před ním mikrofon. No a Geologist, to je šaman. Udává tempo, když se blíží nástraha, kterou by rozšířená mysl nemusel zvládnout, změní podloží a vyvede zbloudilce zpět ke světlu. Stál tam celý koncert se skloněnou hlavou vybavenou svítilnou, hnětl zvuky a nechal na sebe dopadat typicky kaleidoskopickou mozaiku barev. S každým kusem kovu, který vynesl na světlo boží, do ní přidal jednu barvu.

Celkově se nové věci držely jednoduchého rytmického spodku obstarávaném frenetickým Pandou, který Geologist špikoval samply, klouzal po zvukových plochách a sekal beaty na dalších tisíc kousků. Když jsem piloval svou staronovou strategii zachycování dojmů přímo na koncertě, napsal jsem ve chvíli, kdy mi běhal mráz po zádech, toto:

Psychedelie z mikročipu. Uvolněné, otevřené, odvážné. Posouvání hranic kreativního prostoru. Návrat k jednoduchosti. Život. Kmenové díkuvzdání. Kolektivní nevědomí. Zvířecí instinkty. Feels.

Kromě úplně nových věcí zazněly, pokud se nemýlím, Summertime Clothes a Brother Spot z posledního alba Merriweather Post Pavillon (2009). Samozřejmě že si pod kůži zalezlé věci vysloužily největší aplaus a sborové tleskání, které v tom zvukovém galimatyáši, dávajícím paradoxně perfektní smysl, působilo jako ta nejpřirozenější reakce. Úplně samozřejmá součást kolektivního probouzení zvířecích instinktů.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: ANIMAL COLLECTIVE

Neděle 22. 5. 2011
Vstup: 490 Kč
Vystupují:
Animal Collective, Teengirl Fantasy
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika