Uhrančivé písně Sophie Hunger

Uhrančivé písně Sophie Hunger

26. 05. 2011  |  Autor: Aima  |  Komentáře (0)
Znáte Sophie Hunger? Kdyby někdo vypisoval soutěž o nejpilnějšího umělce Evropy, Sophie by ji pravděpodobně vyhrála. 116 koncertů za poslední rok a půl je pádný argument. Je to taky důvod, proč se z vcelku neznáme, lokální hvězdičky stala evropským fenoménem. To a fakt, že je nesmírně sympatická. Jo a abych nezapomněl, i ta hudba je skvělá!
Protože Sophie cestuje po světě už bezmála půldruhého roku a protože do Prahy je to ze Švýcarska co by kamenem dohodil, Akropolis přivítal tohoto anděla s ďáblem v těle v naší republice už počtvrté. První zastávky jsem vynechal, tentokrát byl čas jít se podívat, jestli si opravdu zaslouží všechen ten humbuk kolem své osoby.

Nejsem velký zastánce ubrečených holek s akustickou kytarou, protože přeci jen, na koncert se ve valné většině případů nechodím rozbrečet nad zničenými vztahy, ale pobavit. Tohle byla první chyba, kterou jsem udělal. Asi je hloupost psát toto do reportu, ale opravdu jsem měl vsugerováno, že Sophie mezi ty malý intimní stvoření, které prokuňkají celou show.

Ne. Nepatří. Sophie měla sebou čtyřčlennou kapelu ve složení trombón, elektrická kytara, basa a bicí. A pak tu bylo ještě dalších asi dvanáct tisíc nástrojů, které si postupně všichni vystřídali. Kolikrát to vypadalo, jako by kapela hrála škatulata hejbejte se. Sama Sophie střídala klávesy, piano a akustickou kytaru. Tohle opravdu nebude intimní večer, říkal jsem si. A měl jsem pravdu. Částečně.

Už první songy daly najevo, že se Sophie nebojí pořádně přitvrdit, všechno v rámci trochu alternativnějšího podání pop-rocku, který jako by někdo smíchal s dozvuky folku, soulu a world-music. Kdyby měla celá kapela flanelové košila a neustále se dívala na zem, klidně by jste se nemuseli v některých pasážích bát spojení post-rock. Jenže koncert Sophie Hunger není o nekonečných smyčkách a apokalyptických kytarových přemetech - v první řadě, ať už kapela hrálo rockovější songy nebo intimní balady, vždy měl hlavní slovo démon Emoce, kterého Sophie krotila nebo dráždila svým vokálem.

V průběhu večera tak přišly na řadu v podstatě dvě polohy. Anděl a ďábel. Obojí Sophie zvládá na výbornou. Tu andělskou zcela pokryje svým křehkým vokálem, který připomíná mix všech současných písničkářek. V jednu chvíli tu byla Feist, pak zase Nico, a tak dále a tak dále. Propagační materiály říkaly, že Sophie je vtipná. Většinou promo řeči lžou jako když tiskne, ale tentokrát byly pravdivé. A ta upřímnost a pár vtípků mezi písničkami ( jako “že je tu dnes celá její rodina, pravděpodobně proto, že jí nevěří, že je opravdu úspešná hudebnice“) jen dotvořili image příjemné slečny, která si opravdu zaslouží každý potlesk.

Kromě této polohy, kdy se Sophie prezentovala klavírními baladami nebo akustickými písničkami ve francouzštině (nádherný cover francouzských Noir Désir) či německo-švýcarském dialektu, kdy vytvořila v Akropoli ideální destinací pro zamilované páry a jejich první rande (a vůbec nevadilo, že prakticky každá její písnička má pesimistický nádech), byla tu i poloha živelná, kdy se kapela odvázala a především bicí a trombón dělali z rychlejších kousků jako Your personal religion nebo Invisible opravdové vypalovačky, které byly velmi vzdáleny svým umírněným předobrazům z cd.

Sophie Hunger doopravdy nezní jako Björk, i když ji k ní noviny často přirovnávají. Vlastně nevím, kde na to přišli. Další jméno, které se ve spojitosti s touto mladou švýcarkou vyskytuje je PJ Harvey. A to už přihořívá. A vsadím boty a ponožky, že když ta holka nepoleví, minimálně se jí v příštích letech vyrovná. Ten potenciál tady je. Ale jedna chybička tady přece jen je. A to, že je Sophie holka na kterou se moc hezky dívá - člověk si pak ani nemůže zajít pro pivo!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: SOPHIE HUNGER

Středa 25. 5. 2011
Vstup: Do 28. 2. 11: stání 250 Kč; sezení 300 Kč Od 1. 3. 11: stání 330 Kč; sezení 370 Kč Na místě: stání 350 Kč; sezení 400
Vystupují:
sophie hunger
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika