FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Delikatesy na Prague Food Festivalu

Delikatesy na Prague Food Festivalu
31. 05. 2011   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Od 27. do 29. května 2011 probíhal v Královské zahradě Pražského hradu pátý ročník Prague Food Festivalu. Areál o rozloze více než šesti hektarů hostil 33 nejlepších restaurací této země, vyhlášené sommeliéry, barmany a producenty nápojů a potravin. Během tří dnů navštívilo tuto významnou kulinářskou akci 18 200 platících návštěvníků, což je opět více než v loňském roce.
Pátečního slavnostního zahájení se zúčastnil zakladatel Prague Food Festivalu Pavel Maurer, producentka PFF Monika Maurerová, generální ředitel Plzeňského Prazdroje Arthur Douglas Brodman. Přípitkem "na zdraví" v několika jazycích svátek dobrého jídla a pití zahájila manželka českého prezidenta Livia Klausová, pod jejíž záštitou se festival konal.
Kachní paštika s mandlemi a vinným rosolem, tuňák smažený v tempuře s bramborovým pyré s wasabi, krkonošské kyselo a spousta jiných delikates. Milovníci špičkové gastronomie letos „Ochutnávali svět“. Zastoupeny byly tyto gastronomie: Argentina, Belgie, Česká republika, Čína, Francie, Chile, Indie, Indonésie, Itálie, Japonsko, Laos, Rakousko, Španělsko, Thajsko, USA, Vietnam.

Tradičně byl na festivalu velký zájem o japonskou kuchyni, jenom na stánku Kobe bylo vyrobeno 12 tisíc kusů sushi. Restaurace Les Moules prodala přes 1000 kg mušlí na bílém víně a 3000 ústřic. Návštěvníci zkonzumovali na PFF cca 500 kg lososa. Po celé tři dny byl velký zájem o Burger Mozaika v medové housce s karamelizovanou cibulí, houbami a domácí majonézou. Na stánku Lokálu, kde se zaměřovali na snoubení piva s jídlem, měl největší úspěch pivní sýr s výrazně hořkým pivem Master 15° Zlatý, hosté ochutnali celkem 50 kg. Důkazem toho, že někteří lidé byli na festivalu již poněkolikáté je stánek Yasmin hotel, Noodles. „Zajímavostí pro nás je, že si hodně lidí pamatuje náš dezert z roku 2009 a stejně jako minulý rok i tentokrát nás "donutili" tento dezert v neděli udělat. Jde o thajské kokosové palačinky,“ řekl krátce po skončení festivalu šefkuchař Tomáš Kalina.

Piva se vypilo celkem 6 662 litrů, což je 22 207 třetinek. Znamená to tedy, že sázku „Kolik se vypije piva na letošním PFF“ vyhrál starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. Pavla Maurera, který prohrál sázku, tedy uvidíme poslední srpnový víkend čepovat pivo na Pilsner festu 2011.

Barmani namíchali neuvěřitelných 3500 koktejlů na bázi Stock Prestige vodky během 3 festivalových dnů. Nejoblíbenější byl koktejl připravený ze Stock Prestige vodky a čerstvých malin - Extravagant Cannes. Návštěvníci se nejvíce bavili při barmanské škole Romana Uhlíře, kdy mohli nejen sledovat umění mistra svého oboru, ale zároveň si sami vyzkoušet práci s barmanským náčiním.

Exkluzivní dodavatel zahraničních vín společnost Bacchus rozlila během tři dnů na PFF 1300 litrů vína. Návštěvníci prokoštovali 1283 vzorků nového sektu Spielberg 2008.

Prodalo se 4557 lahví minerální vody Mattoni a pramenité vody Aquila, což je více, než loni. Společnost Karlovarské minerální vody na festivalu rovněž prezentovala svůj nový produkt, dětský ovocný nápoj Bimboo Frutta.

Za celý PFF lidé vypili neuvěřitelných téměř 9500 šálků kávy KIMBO for De'Longhi. Na stánku Spar Fresh Bar bylo spotřebováno cca 1500 kg ovoce a zeleniny.

Velký ohlas měly opět cooking shows, které výborně moderovala herečka Jitka Schneiderová. V rámci show časopisu Apetit si lidé si mohli vyzkoušet udělat domácí paštiku, pesto či majonézu. Každý den v rámci programu mohli hosté pozorovat kuchařském umění celebrit – největší úspěch měla dvojice: herečka Jitka Schneiderová a herec David Novotný. Poprvé na PFF návštěvníci degustovali pravé andaluské sherry z rukou mistra venenciadora. Velký ohlas měla show Romana Dolejše z Corinthia Towers, Rickshaw, který na místě předvedl, jak se porcuje 40 kg tuňák. Značný zájem vzbudila také Interspar, cooking show kuchařské hvězdy Zdeňka Pohlreicha. Přes 200 návštěvníků sledovalo letní tipy na grilování.

Velký zájem byl letos i o speciální doprovodné programy: Párování piva s jídlem a řízenou degustaci vín, na které si dělali lidé dokonce rezervace! Poprvé se návštěvníci letos účastnili gastronomické besedy Radiožurnálu a slepé ochutnávky pokrmů.

Na festivalu byl osobně přítomen Mistr světa v čepování piva Pilsner Urquell Lukáš Svoboda. Lidé si se zájmem zkoušeli různé styly čepování piva. Na stánku Master Bartender probíhala soutěž „Výčepní učeň Pilsner Urquell PFF 2011“ a každý den výherci získali jako 1.cenu 50 l sud piva.

V sobotu 28. května byl v Míčovně Pražského hradu v rámci barmanské show historicky poprvé vyhlášen titul „Grand Barman 2011“.

Nejfotogeničtější barmankou se stala Martina Nováčková z Jet Set Caffe v Ostravě, která získala na internetu nejvíce hlasů. Zároveň byl vyhlášen z řad hlasujících výherce 50 lahví Stock Prestige vodky.

Cena vstupenky obsahovala volný vstup na unikátní výstavu „Porcelán na Pražském hradě.“


Dodal: Dominika Vrkotová
PRAGUE FOOD FESTIVAL

PRAGUE FOOD FESTIVAL

Pátek 27. 5. 2011 až Neděle 29. 5. 2011
400 Kč
Vystupují:
Jitka Schneiderová, David Novotný, Jana Krausová, Jiří Menzel, Martha Issová, Dalibor Balšínek, Václav Berka, barmanská show, gastronomické besedy, degustace vín a sommeliérský minikurz a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |