Jiná nedělní trojice

Jiná nedělní trojice

11. 07. 2011  |  Autor: j.o_d   |  Komentáře (0)
Evropské koncertní turné Boris, Russian Circles a Saade přelilo ve své druhé polovině tyto kapely z Prahy do Berlína. Dobré načasování, říkal jsem si, kapely mohou být v optimální formě a ještě nemusí být úplně použité. I když tahle úvaha kulhá od začátku, protože přinejmenším Boris i RS stejně koncertují prakticky nepřetržitě.
Proříznout nožem máslo je snazší než prolomit ticho. Saade se to očividně podařilo. Z nedělního zapadajícího slunce přímo před parní válec dřevních rytmů a riffů. Uvítání jak herda do zad. Heh!

Zvuk se ještě ne zcela zaplněným sálem prohnal nepodušen lidskými absorbéry, takže ve finále pěkný přímý syrový sound, i když z dle logiky stupňování hlasitosti koncertu ještě ne plně podpořen výkonem aparatury a za nazvučení zpěvu by Oskar zůstal neudělen. I tak se sluchové orgány poměrně disciplinovaně nastavily do rezistentní polohy a někteří návštěvníci si k drinku přiobjednali i špunty do uší.

Jak přikryt pod dekou, drcen horečkou, sešupem po bobové dráze, kdy se v každé zatáčce opakuje stejná otázka: nebyl jsem už tady? A konec. Ale pro nový lístek musíš až tam nahoru na svah.

Po koncertu Scotta Kellyho jsem si myslel, že Festsaal Kreuzberg je schopen prokecat i konec světa. Russian Circles, kteří se dokáží pohybovat v obdobně intimních vodách, tuto příležitost ani nenabídli. Balady tentokrát zůstaly za orangeovou hradbou. Triolami obsypaný strom-stroj přinesl ovoce. Přechody mezi skladbami sál uváděly do překvapivě hlubokého soustředění. Ladění vyplněné hlukem, hluk vyplněný laděním, dojezdy bicích, fragmenty skladeb, prohučené ticho přerušované mnou tak oblíbeným cvakáním nastavovaných efektů, propraskané smyčky bezděky nakopnutých krabiček, klid lákající pod hladinu, poslední nádech a pak buch, čap za vlasy, vítr do plachet, pouťové kyvadlo se z momentálního ustrnutí v kolmé poloze znovu rozjíždí a padá nezadržitelně dolů. Pro mě jednoznačně nejintenzivnější zážitek. Někde tady v těchto polohách se podle mě skrývalo pojítko všech tří kapel. Set na mé gusto mírně časově přetažený. A tu bicí smyčku, kterou si přehrávám v hlavě, určitě usekal bubeník z RS.

V nyní již komplet našlapaném Festsaalu se dal vzduch doslova krájet. Trochu zkomprimovaná Neurosis experience, tedy alespoň co se týče absence vzduchotechniky. Následující poznámka je příspěvkem k nekonečné disputaci na téma kouření na koncertech, takže sorry, když tak to odzívněte nebo přeskočte, ale neodpustím si přiznat, že i jako vášnivý kuřák a rozhodně v tomto směru žádná citlivka jsem kvitoval, že jediný zdroj kouře představoval generátor na podiu.

Boris vyložili karty hned v intru. Neuvěřitelně klišovité rockové kolečko přepadající do masakru noisových ploch předznamelo v zásadě celý charakter koncertu. Místy jsem si říkal, že tohle může projít snad jen Boris. Po poslechu letošních desek by to posluchače nemělo vyvést z míry, ale jistý rozkol atmosféře v publiku jsem zaznamenal. Prošlapávání nových cest vyvádí na tenký led. Publikum může být jedno tělo, a také nemusí. Překračování svého stínu může být vnímáno jako obohacení nebo úkrok ze správné cesty. Něco podobného se dalo vycítit i v sále.

Musím přiznat, že i já jsem nachytal sám sebe, protože jsem zcela iracionálně předjímal, že Boris odehrají víc věcí z Attention Please, které vede můj pomyslný letošní žebříček. A pak jsem byl nevyhnutelně sám trochu frustrován z toho, že nehrají dle setlistu v mé hlavě. To mě fakt pobavilo. Z toho mnoha ke slyšení, co Boris nabídli, ne mě nejvíc zapůsobila nejodvážnější kompozice, krásný přednes Waty, gongové eskapády, zvukové stěny a žánrové průlety. Ten výše zmíněný tenký žánrový led pro mě ale neporušený nezůstal a Boris suchou nohou nepřešli. Nevím přesně, čím to bylo, ale musím přiznat, že se mi po nějaké době poněkud ztráceli.

Velice dobrý koncert, kde se na pomyslný horní stupínek bedny tlačí všichni. Saade s odstupem čím dál tím víc zapadají co celého konceptu koncertu (turné). RS díky kompaktnosti a plochám, které i mimo skladby samotné mají katarzní potenciál soustřeďující publikum, pro mě dojem nejsilnější a Boris, i když jsem se s nimi na tomto koncertě nepotkal úplně stoprocentně, pro mě v současné chvíli zůstávají nejposlouchanější kapelou.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI
Vystupují:
Boris, Russion Circles, Saade
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika