Proč se letos nekoná Pig Fest Open Air?

Proč se letos nekoná Pig Fest Open Air?

14. 07. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
To je otázka, která trápí nejen pravidelné návštěvníky a milovníky letních festivalů. PF Open Air se samozřejmě konat měl, navázal by na minulé ročníky, kdy každý ze dvou dnů tohoto festu byl zaměřen na jiný styl el. hudby. Drum’n’bass stage i sobotní techno stage znala svá hlavní jména, booking několika zahraničních jmen byl potvrzen.
Co přesně se tedy stalo? Nebo spíš nestalo?
Petr Jirásek (agentura Pigs Production) :,, Je to jednoduché, nenašli jsme vhodné místo pro letošní ročník, přestože jsme se hodně snažili a do poslední chvíle doufali, že se to podaří.

Nikde ale nedošlo k oboustranné dohodě, museli bychom dělat velké kompromisy a to by mělo negativní vliv na celkový koncept festivalu. Jinde nás rovnou odmítli, konkrétně v Rokycanech, kde se konal jeden velmi úspěšný ročník. Hodně lidí si v průběhu noci stěžovalo na hluk, město tedy pokračování nepovolí. Další varianta byly Příchovice u Přeštic, ztroskotalo to ale na dohodě o pronájmu místa na parking a stanové městečko. Podobným stylem jsme řešili asi 10 míst, a vždy to bylo to samé.
Jen pro představu u většiny lokalit je nutná dohoda s danou obcí/městem a pak majiteli pozemků. Často také vlastní jednu louku několik majitelů a vždy se našel minimálně jeden, který si postavil hlavu a s pronájmem nesouhlasil.

pig fest
Podívejte se na fotky z Pig festu 2009

Z jakého důvodu?
Většinou jsou všichni vstřícní, když mluvíme o festivalu. Do té doby, než dojde na podrobnosti. Stále je totiž cítit silná averze vůči elektronické hudbě. Slova techno nebo taneční hudba bývají okamžitě spojena s Czech tekkem, který se většinou konal v západních Čechách. Žádné argumenty nezmění fakt, že k dohodě nedojde, a to i kdyby ostatní majitelé a město souhlasily.

Z informací, které mám, je tato situace takovou českou specialitou. Například v Německu, kde je většina zákonů mnohem tvrdší než u nás, s podobnými festivaly problémy nemají. Elektronická hudba je tam již hluboce zakořeněná a široká veřejnost vnímá spíše ekonomický přínos festivalu.

Nedávno přímo v Plzni proběhl Metal fest. Několikadenní mejdan, který byl celý den dlouho do noci slyšet i v okrajových částech města, proč to nejde v případě PF?
Šlo by to, ale okolo půlnoci bychom hudbu na podiích museli vypnout. Jinak to nikdo nepovolí. Mohlo by se hrát přes den a končit v noci, ale obávám se, co by na to řekli lidi.

V západní Evropě je tento koncept již zažitý a lidem nedělá problém pařit na festivale už od jedenácté dopoledne do půl noci, kdy festivaly končí. Před dvěma lety jsem navštívil holandský festival Mystery Land a byl jsem z toho nadšený, osobně mě party přes den naprosto vyhovuje.

V ČR se o podobný koncept pokusili loni na Prague Summer Session a byl z toho obrovský průšvih. A to i přes to, že byla na line-upu jména jako Carl Cox. Nedovedu si představit, že bychom v Plzni dopadli lépe. Jsem přesvědčen, že by lidé nepřišli a celý koncept Pig Festu by tak mohl nenávratně skončit…

pig fest
Pig Fest 2009

Místo na festival pod širým nebem tedy nemáte, nenašlo by se ani místo pod střechou? Tovární hala, výstaviště, garáže…

Myslím, že na letní mejdan by uzavřená hala nebo garáže nebyly to pravé. Osobně bych se na takovém mejdanu necítil dobře.

Ale i tak je to tady stejný problém a ještě méně možností. Sehnat vhodný prostor v Plzni je skoro nemožné. To dokazuje i naše stálé stěhování. Myslím, že není v ČR mejdan, který by za dobu své existence tolikrát změnil lokalitu. Poslední díl PF byl v garážích Inwestu, které v nejbližší době i s celým komplexem zbourají a tak je to vždy když už se někde zabydlíme. Majitel pro prostor najde například lepší využití a my můžeme začít hledat znovu.

Lidi dost kritizují fakt, že letos PF nebude. Co jeho zrušení znamená pro vás jako pořadatele? Máte s tím hodně starostí?

Docela dost. S festivalem již počítali naši partneři, takže je to pro nás komplikace a je třeba hodně věcí vysvětlit. Došlo i k zabookování některých djs, se kterými jsme samozřejmě vše bez problému vyřešili. Například jedna z předpokládaných hvězd festivalu, a to drumíkový Dj Marky vystoupí na warm up Let it Rollu již tento pátek v pražském Matrixu. Zrušení festivalu nám tedy způsobilo nemalé starosti a finanční ztráty. Nejvíce nás však mrzí, zklamání našich fanoušků, kteří se na další díl Pig Festu Open Air těšili. Uděláme proto maximu, aby se další ročník uskutečnil!

Také stále zůstává možnost použít sobotní lístek z loňského festivalu v Příchovcích, kde byl sobotní díl zrušen z důvodu povodně. I když většina návštěvníků tuto možnost již využila na Pig Festu Wonderland, který se konal na jaře tohoto roku.

Na závěr, je něco co by si chtěl, fanouškům Pig Festu vzkázat ?
Pokud víte o nějaké vhodné lokalitě, kde by se mohl Pig Fest Open Air pořádat, tak si to prosím nenechávejte pro sebe, tip na místo kde by se další díl uskutečnil bychom bohatě odměnili. Prasátka užívejte léta… love, peace, pig…

Dodal: Mirek Košnář aka Shorty, Pigsproduction
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
onlavu
15. 07. 2011 | 12:01:43
+0 | -0
Smutné:(

A všechno je to jen díky tomu, že na Nově či ČT1 vysílají zprávy typu: Technaři se pobili s policisty na Czechtekku apod.
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika