Mezinárodní působení Paláce Akropolis

Mezinárodní působení Paláce Akropolis

09. 02. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Palác Akropolis je v povědomí české hudební scény velmi dobře znám. Koncertní sál s inovativní a progresivní produkcí uvedl za dobu své existence množství nových stylů, trendů a skupin. Působení Paláce Akropolis v zahraničí je však veřejnosti téměř neznámé, ačkoli pro vývoj české hudby v následujících letech bude mít zásadní význam.
Euroconnections
Od roku 1998 představuje Palác Akropolis pravidelně v rámci pořadu Euroconnections aktuální evropskou hudební tvorbu a zprostředkovává českému publiku kontakt s mladými interprety současné evropské hudební scény. Koncerty pořadu Euroconnections se konají zpravidla jednou za měsíc, kdy domácí kapela uvádí zahraničního hosta.

Koncerty bývají pro účinkující oboustranným obohacením, příležitostí setkat se s evropskými hudebními protějšky a navázat nové kontakty.

„Důležité je, že dochází k opravdovému setkání s kulturou jiné evropské lokace. Bez projektů jako Euroconnections by se k nám dostali pouze superstars, které jsou již spíše obchodním produktem než samotnou aktuální tvorbou“, říká Jaroslav Raušer, jeden ze zakladatelů Euroconnections. „A skupiny z některých evropských států, jako jsou Portugalsko, Holandsko, Norsko by se k nám nedostaly vůbec.“


Export české hudby
K vytvoření evropské kultury a motivujícího prostředí pro české hudebníky nestačí kvalitní hudbu pouze dovážet, ale je nutné umožnit českým umělcům v zahraničí i působit. Vzhledem k omezeným možnostem místního malého trhu je účinkování v zahraničí nejsilnější motivací k dosažení evropské úrovně. Zahraniční působení přináší potřebné zkušenosti, bez kterých není možné na evropském trhu uspět.

Od samého počátku cyklu Euroconnections hledal Palác Akropolis možnosti, jak českým hudebníkům zajistit kvalitní vystoupení v zahraničí. Po prvních zkušenostech (např. festival Cosmopolis, Portugalsko, 2003) představil Palác Akropolis v roce 2004 ucelený program Euroconnections – evropské přátelství, věnující se produkci a podpoře vystupování českých hudebníků v zahraničí.

V rámci tohoto programu se dosud uskutečnilo přes 40 vystoupení v evropských metropolích a Paláci Akropolis se podařilo vybudovat stabilní spolupráci v Londýně, Budapešti, Oslu, Paříži a Lisabonu. Celý projekt se přibližuje ke svému cíli – vybudování evropské hudební sítě.

Situace v nahrávacím průmyslu je v současnosti pro export české hudby nepříznivá. Nadnárodní record labely téměř neinvestují do českých talentů a už vůbec není v jejich zájmu je distribuovat za hranicemi ČR. O podporu českého kreativního průmyslu a jeho orientaci na vývoz, na rozdíl od průmyslových komodit typu železárny či automobily, nemá zatím nikdo zájem. Že jde o krátkozrakou politiku, dokládá příklad Velké Británie, která ačkoli obhospodařuje 15% světového trhu s hudbou, přesto vynakládá další prostředky a úsilí na podporu hudebního průmyslu, a to i středních a malých společností. Kreativní průmysl má v Anglii dokonce své ministerské zastoupení.

Snahou Paláce Akropolis je zřídit oficiální „Export Office“ pro českou hudbu, jehož činnost zatím Akropolis nahrazuje. Česká republika je jednou z posledních zemí v Evropě, která takovouto instituci nezřídila.


Move
Myšlenka festivalu MOVE úzce navazuje na aktivity Paláce Akropolis a soustřeďuje je do jednoho týdne. První ročník festivalu MOVE v roce 2005 představil v Praze řadu aktuálních evropských umělců a recipročně umožnil vystoupení skupiny Ohm Square na portugalském festivalu Cosmopolis.

Druhý ročník festivalu MOVE chystá Palác Akropolis na říjen 2006 a jeho působnost se rozšíří do několika zahraničních lokací, ve výhledu jsou města Londýn, Oslo, Budapešť a Bratislava.


Nová media
V roce 1998 založil Palác Akropolis nevládní neziskovou organizaci CIANT (Centre International pour les Arts et Nouvelles Technologies), prostřednictvím které působí na mezinárodní úrovni v oblasti nových médií a technologií. Multimediální laboratoř CIANT se nachází v prostorách Paláce Akropolis, kde produkuje umělecké projekty a věnuje se osvětové činnosti v oboru umění a nových médií. CIANT také organizuje festivaly, tvůrčí dílny, umělecké pobyty či konference. Na poli nových umění CIANT vyprodukoval celou řadu mezinárodních projektů. Jedním z nich jsou například e-AGORA (virtuální platforma pro jevištní umění) nebo eGaLab (elektronická galerie a laboratoř). V loňském roce spolu s Palácem Akropolis uskutečnil CIANT druhý ročník mezinárodního multimediálního festivalu ENTERmultimediale.


Rezidenční pobyty umělců
Od roku 2005 spolupracuje Palác Akropolis se společností „Pépinières européennes pour jeunes artistes“ na programu tvůrčích pobytů mladých umělců mapXXL.

Projekt Mezinárodních tvůrčích pobytů mapXXL zahrnuje 25 zemí a klade si za cíl podporovat mladé tvůrce, kteří v současném společenském, sociálním a ekonomickém prostředí vyhledávají nové přístupy a propojují výtvarné a jiné umělecké formy.

V rámci tohoto programu je nyní v Paláci Akropolis na šestiměsíčním pobytu Reinhold Bidner z Rakouska, který zde pracuje na dvou projektech z oblasti nových médií.

Dalším umělcem, který bude pracovat v roce 2007 na projektech nového umění v Paláci Akropolis, bude Japonec Takumi Endo.


Palác Akropolis sleduje cesty současného evropského vývoje umění a tvorby a klade si za úkol vést a rozvíjet tyto formy v České republice v mezinárodním kontextu.


1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
hanka
10. 02. 2006 | 10:49:59
+0 | -0
to je snad jedine misto, kde z akci neni citit byznys!!!
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika