Ostravský festival ProTibet

Ostravský festival ProTibet

12. 02. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
11. března 2006 přijede do Ostravy v rámci pátého ročníku festivalu na podporu Tibetu skupina šesti buddhistických mnichů z indického Ladaku. Od 12. do 17. března budou mniši na půdě Ostravské univerzity sypat pískovou mandalu.
festivalu, který bude probíhat od 1. do 26. března 2006, je upozornit na porušování lidských práv a za pomoci přednášek, výstav, koncertů a filmových projekcí představit jedinečnou kulturu Tibetu široké veřejnosti.

Sypání mandaly bude probíhat na Ostravské univerzitě každodenně od 9.00 do 17.00 hodin. Ostatní ostravské akce se uskuteční na Janáčkově konzervatoři, Minikinokavárně, v klubu Boomerang, Atlantik, v antikvariátu Fuducia, v ostravských čajovnách a dalších (viz program). Mandala je harmonické spojení kruhu a čtverce, kde kolo je symbolem nebe, vnějších sil a nekonečna, čtverec představuje vnitřní síly, zemi. Oba obrazce spojuje centrální bod, který je zároveň počátkem i koncem celého systému. Existují různé druhy mandal. V nejširším smyslu jsou mandaly diagramy, které ukazují, jak se chaos stává harmonickou formou.

Mniši budou vytvářet mandalu sypáním obarveného písku. Její tvorba představuje rituál, který vyžaduje velkou pečlivost a trpělivost. Mandala je vytvářena obvykle při příležitosti nějaké slavnosti či obřadu a její forma se řídí smyslem a významem této příležitosti. Když je mandala hotova, v souladu s pomíjivostí, která je podle buddhismu základní vlastností světa, se rituálně zničí a písek je vsypán do řeky. Jeden z mnichů bude v průběhu obřadu vysvětlovat význam a symboliku celého dění.

Festival ProTibet se letos poprvé koná i v jiných městech Moravskoslezského a Zlínského kraje: Frýdek-Místek, Nový Jičín, Český Těšín, Rožnov pod Radhoštěm, Orlová, Rychvald a Fryšták u Zlína.
Pozvání na festival přijali Leopold Sulovský, Irena a Vojtěch Havlovi, Vlastimil Marek, Zuzana Ondomišiová, Vladimír Václavek a další. Organizátorem akce je občanské sdružení M.O.S.T. (Malé občanské sdružení Tolerance). Akce sypání mandaly ladackými mnichy je připravována ve spolupráci s občanským sdružením Lungta Praha

Více informací a program festivalu najde v příloze této tiskové zprávy a na internetových stránkách www.ProTibet.org

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika