Smoove & Turrell vezou do Prahy soul pro 21. století

Smoove & Turrell vezou do Prahy soul pro 21. století

28. 08. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Zářijové EuroConnections budou ve znamení soulu a funku, Palác Akropolis rozhýbe projekt Smoove & Turrell, který oživuje odkaz dřevní černé hudby chytře smíchaný se současnými postupy té klubové.
Sedmičlenné koncertní smečce šéfují dva zakladatelé projektu - producent s bohatými zkušenostmi z acidjazzové scény a vinylový fetišista Smoove a zpěvák s fantastickým hlasem John Turrell. Společně zaútočí na Prahu 29. září. V roli předkapely se představí domácí jazzový objev Pitch Bender.

Smoove & Turrell - Staré věci novým způsobem
Industriální sever Anglie je už od konce šedesátých let místem, kde kvete zájem o zámořský soul a funk. Lokální scéna tzv. Northern Soul povýšila zbožňování černé hudby na kult a přibrala k tomu fanatické sběratelství obskurních vinylů. Pánové John Turrell a Jonathan Scott Watson alias Smoove pochází z oblasti Tyneside, severoanglického srdce ocelářského průmyslu a do puntíku tyto charakteristiky naplňují, byť jejich čas přichází dobré půlstoletí od prvních večírků hnutí Northern Soul. Zatímco Smoove vlastní obří sbírku čítající dvacet tisíc vinylových desek převážně z „černých“ žánrů, jeho parťák Turrell disponuje pro změnu hlasem, který evokuje slavná jména soulu od Cee Lo Greena až po Toma Jonese. Pod hlavičkou projektu Smoove & Turrell míchají všežravý nadžánrový mix, v němž si podává ruku rhythm & blues a jazz s mladšími sourozenci jako jsou hip hop, house či breakbeat.

Smoove má za sebou bezmála deset let jako jeden z čelních producentů na scéně breakbeatu a downtempa. Vydával například na slavné značce Acid Jazz, která v devadesátých letech dala jméno celému novému žánru. Ačkoliv spolupracoval s mnoha vokalisty, skutečně zásadní pro něj bylo až setkání s Johnem Turrellem, s nímž v roce 2009 natočil singl I Can't Give You Up. Zastřené vokály, energický funkový beat a frenetické dechy daly dohromady prvotřídní klubový hit, o jehož vinylový originál se dodnes svádí souboje na eBay (nedávno se jeden prodal za 150 liber!).

Funkovému labelu Jalepeno Records (domov Kraak & Smaak) stačila jediná demonahrávka a projekt Smoove & Turrell okamžitě podepsal. Debutové album Antique Soul z roku 2009 uvedlo na scénu dvojici, která ctí slavnou tradici černé hudby, ale moderně znějící produkcí posouvá svůj sound za hranici pouhého retra. Kromě pochvalných recenzí si vysloužili také pozvání na prestižní festivaly Big Chill nebo Glastonbury. To už Smoove začal budovat plnohodnotnou kapelu, která dnes čítá pět doprovodných muzikantů. Jejich služby hojně využívá na turné, vhod přišli také při natáčení druhé desky Eccentric Audio, která vyšla letos v červnu.

Soulovou úderku Smoove & Turrell v sedmičlenném složení doplní na večírku EuroConnections domácí objev Pitch Bender. V čele nadějného soul-jazzového projektu stojí vokalistka Sisa Fehérová, kterou doplňuje tým mladých talentovaných muzikantů. Od roku 2009 koncertují v rámci programu Jazz do regionů a vloni vydali album Virginology.

www.smooveandturrell.com


Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Čtvrtek 29. 9. 2011
Vstup: 280/320
Vystupují:
Smoove & Turrell (UK) + Pitch Bender (Cz)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika