Jemná superstar Gregor Tresher

Jemná superstar Gregor Tresher

12. 09. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Jemnost není zrovna příliš časté slovo ve spojení se superstar djs. Německý Gregor Tresher však není známý kvůli zběsilému hraní hitovek, ale především díky své produkci, kterou předvede ve speciálním live actu už 14. 10. na Elektře!
Dokazuje to také jeho poslední deska Lights From The Inside. Když dokončoval své třetí plnohodnotné album, dal si šestitýdenní pauzu od DJingu, aby si pročistil hlavu. Nicméně přiznává: „DJing je mou první profesí. Je to to, co miluji a co dělám už téměř 20 let. A dělal jsem to ještě předtím, než jsem začal skládat vlastní hudbu.“

V posledních dvou letech Tresher jako producent nejlépe prodávané skladby roku 2008 na Beatportu (A Thousand Nights) usiloval o tvorbu muziky, kterou bude moci hrát na akcích. „Ale u téhle desky jsem měl pocit, že tohle by neměla být moje priorita,“ říká. Ačkoli album Lights From The Inside obsahuje několik skladeb, které hrávají Tresherovi kolegové z klubů (Frontline, Breaking Routines, či ohromná As Days Go By vydaná již předtím na proslulém labelu Ovum Joshe Winka jako singl), celková 12tracková odyssea funguje u posluchačů na více úrovních.



Znáte ten pocit, když se dlouze zadíváte na kvalitní fotografii nebo obraz a zachycené objekty se začnou pohybovat. Podobné je to i s Tresherovým posledním počinem. Při pozorném poslechu začnou navrstvené groovy a melodie žít vlastním životem a odhalí organický vesmír, který je v albu ukrytý.



Tvůrce ukazuje svůj obrovský potenciál v práci s melodiemi, které se více a více rozvíjejí při každém dalším poslechu alba. Nedá nevzpomenout na počin raného synth-popu, album Construction Time Again z roku 1983 od novoromantiků Depeche Mode. Gregor Tresher se přibližuje tomu, co kdysi jeden moudrý producent nazval “muzika, která vás přinutí tancovat a plakat zároveň”. Apeluje na nohy, hlavu, srdce a vnitřní světlo svých posluchačů a sklízí úspěch. Ví dobře, co dělá, v muzice je naplno ponořen už od počátku 90. let.

Pod pseudonymem Sniper Mode vydal dvě kritikou uznávaná alba, aby v roce 2005 již pod vlastním jménem vydal hity Still a Neon a také Full Range Madness pro kompilaci Cocoonu Compilation F. Jeho tvorbu můžeme nalézt také na labelech Intacto, Great Stuff, Rebel One a dalších. Sám je zakladatelem značky Break New Soil, na které v duchu jejího názvu vycházejí experimentálnější skladby bez úzkého stylového zaměření.



Gregor Tresher přijede na brněnskou Flédu odehrát svůj live-act v rámci turné k albu Lights From The Inside. Sám zdůrazňuje, že živě nehraje příliš často a právě český klub je jeden z mála na světě, kde budou mít partypeople možnost zažít jeho koncert.

Autor: Peter Pea

Dodal: Tomáš Ondráček, Level B production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ELEKTRA

Pátek 14. 10. 2011
Vstup: 220/260
Vystupují:
Gregor Tresher, Orbith, Macio, gusman, piri, Peter Pea, tokátko, Ivka
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika