Kanadské mystické trio Austra poprvé v Praze

Kanadské mystické trio Austra poprvé v Praze

14. 09. 2011  |  Autor: Veru  |  Komentáře (0)
Dlouho očekávaný koncert kanadské operní zpěvačky Katie Stelmani a její synth-popové kapely Austra se odehrál v sobotu 10. září v MeetFactory. České publikum se tak konečně dočkalo jejího charakteristického goticky kovového hlasu i naživo.
Předskakující australsko-irská dvojice Kool Thing (Julie Chance a Jon Dark), nyní usazená v Berlíně, doprovází Austru na většině jejího evropského turné. Upřímně musím říct, že mě holky nijak zvlášť nenadchly, což ale bylo nejspíš způsobené tím, jak jsem byla na Austru nedočkavá a v hlavě mi už znělo „Don’t wanna lose it“.

Až překvapivě dlouhonohá Katie koncert začala sama na klávesy skladbou The Beast, která uzavírá jejich debutovou desku Feel It Break. S jejím kovovým a přitom tak laskavým hlasem jakoby rázem všechno roztálo. Hltali jsme každé její slovo, každý tón, který k nám byl vyslán jako paprsek slunce.

Záhy se k ní připojila bubenice Maya Postepski a basák Dorian Wolf, kteří tvoří trio Austra. Na živo s kapelou ale vystupuje ještě několik dalších lidí, například další dvě úžasné zpěvačky, bez kterých by zvuk Austry rozhodně nebyl tam, kde je a které můžete vidět i v klipu k písni Lose It. V jednu chvíli jsem, mám dojem, zahlédla i saxofon. V tento výjimečný sobotní večer zazněly všechny „hitovky“ jako Lose It, Beat and The Pulse, Darken Her Horse, The Noise nebo Hate Crime.

austra

O tomhle koncertu se v hudebních a hlavně hipstřích kuloárech šuškalo už hodně dlouho, čemuž odpovídal i značně zaplněný sál. Katie Stelmani bývá přirovnávána například k Fever Ray, přesto si podle mě zachovává svou originalitu. Jakkoliv goticky Feel It Break zní, na živo jsem si připadala spíš jako u nějakého šamanského ohně, čemuž odpovídal i styl, jakým všechny tři zpěvačky na podiu skotačily. Jako by žádné publikum neexistovalo a bylo jenom potřeba ze sebe všechno dostat.

Za sebe jsem měla mírné obavy, jak koncert vyzní. Přece jenom na albu jsou všechny vokály dotažené k dokonalosti a málokdy se stane, že zpěv na živo je tak perfektní jako na nahrávce. Katie ale dokáže s hlasem tak kouzlit, že se jejímu vystoupení nedalo naprosto nic vytknout. Ostatně na jejím hlasu to celé stojí.



Organizátorům chválím naprosto výjimečně kvalitní zvuk, jaký jsem v MeetFactory ještě neslyšela a také rozhodnutí, že sál byl pro tento večer nekuřácký. Na cestu domů mi svítil skoro úplněk, což skvěle doplnilo už tak leskle mystickou atmosféru. Musím říct, že tohle byl nejlepší začátek letošní klubové sezóny, jaký jsem si vůbec mohla přát a jsem opravdu zvědavá, jestli Austru někdo překoná.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: AUSTRA

Sobota 10. 9. 2011
Vstup: 290 Kč
Vystupují:
Austra
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
AUSTRA, 10.9. MeetFactory
1 vstup + CD Feel It Break
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika