Bibio z Warp records v MeetFactory

Bibio z Warp records v MeetFactory

19. 09. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Jelikož organizátoři Education nemíní usnout na vavřínech ani na čerstvě napadaném listí, rozhodli se, že dostojí svému předsevzetí, a na podzim do ČR přivezou další kvalitní zahraniční hosty, které doplní o to nejzajímavější, co se vyskytuje na lokální scéně.
Na začátku října se proto v MeetFactory poprvé představí Stephen Wilkinson alias Bibio, který je několik posledních let napojen na prestižní vydavatelství Warp Records. Tento label prošel v průběhu let značnou transformací a řady elektronických experimentátorů (Aphex Twin, Plaid, Autechre, LFO, Squarepusher) byly postupem času doplněny i o muzikanty, kteří dokonale vykonstruovaným mechanicko/digitálním symfoniím vrátili něco z prosté písničkovosti (Grizzly Bear, Flying Lotus, Broadcast, Pivot, Battles), aniž by však zapomněli na posunování a stírání dalších hudebních prostorů.

Mezi nová jména vydavatelství dokonale zapadl i Bibio, který se od počátku své hudební kariéry hlásí k odkazu legendárních Boards Of Canada, jež právě na Warp Records redefinovali přístup k poslechové elektronice. Bibio si však naštěstí nikdy nevystačil jen s řemeslně zdařilým kopírováním svých vzorů a po dvou kvalitních melancholických opusech na labelu Mush, kde jej doporučili právě Boards Of Canada, začal logicky uvažovat, kam se posunout dále. V rámci ambientu a downtempa totiž prakticky neměl co dokazovat.

Premiérové album na Warp Records s výstižným názvem Ambivalence Avenue představilo Bibia v nové roli dokonalého postmoderního multiinstrumentalisty, který pevně nekotví v žádném žánru, ale jakoby mimochodem vyzobává veškeré vlivy, které na něj působí v daný moment, a zároveň nezapomíná na své staré lásky. Výsledný mix folku, ambientu, popu, indie rocku, funku, hip-hopu a dalších stylů tak nepostrádal čitelný jednotící prvek, který z alba dělal něco víc než jen kaleidoskop líbivých fragmentů. Hudební obec byla příjemně šokována a deska se tučným písmem zapsala i do Bible všech hledačů nových trendů - renomovaný magazín Pitchfork ji nezapomněl zařadit mezi nejlepší počiny roku 2009.



S novou deskou Mind Bokeh pokračuje Bibo v nastaveném kurzu věčného hledače, který dokonale reflektuje dění na hudební scéně a zároveň do svých tracků přidává i hodně ze sebe samotného. Veškeré experimenty jsou tak zasazeny do chytlavého a přitom inteligentního hávu evokujícího dozvuky léta. Pokud si tedy chcete připomenout optimisticky-psychedelickou atmosféru prosluněných dnů okořeněnou o nějakou tu melancholii, musí pro vás být Bibio jasná volba.



Silně podmanivé zvukové textury jsou také doménou Ondřeje Holého, který vystupuje pod pseudonymem dné. Šíře jeho hudebního poznání dalece přesahuje vědomí běžného nerda, což se ostatně podepisuje i na jeho vybrané tvorbě. Dné produkuje snové syntetické koláže zjemňované zvuky piana a kytary, díky nimž se objevil jako předskokan The Album Leaf nebo Handsome Furs.

Dalšími hosty budou Pjoni & Ink Midget, kteří jsou momentálně nejviditelnější zástupci vzkvétající bratislavské scény a mnohými lidmi na scéně jsou označování za největší naděje slovenské nezávislé scény (viz. první místo v anketě Nová česko-slovenská jména portálu Musicserver.cz). Jejich roztříštěné, temnotou nasáklé skladby jako by přicházely spíše z katastrofou zničeného Londýna nebo Berlína než od nedalekého Dunaje.



Na Education 03 vystoupí britský talent Jamie Woon, který se mimo jiné umístil na 4. místě v prestižní anketě BBC Sound Of 2011.


Dodal: Martin Řeháček
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EDUCATION 02

Sobota 8. 10. 2011
Vstup: 250/300
Vystupují:
Bibio (Warp Records, UK), Pjoni & Ink Midget (SK), dné (Amdiscs, CZ) Stage design and visuals: Lunchmeat
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika