LBS v LMB: Láska a Sex s Beaty v Lucerně

LBS v LMB: Láska a Sex s Beaty v Lucerně

26. 09. 2011  |  Autor: stolda  |  Komentáře (2)
Čtvrtek není dnem přívětivým pro konání dlouhých večírků, obzvláště pokud je pátek dnem pracovním. Jakmile je ovšem možnost spojit čtvrteční party se jménem Laurenta Garniera, jdou veškeré pracovní povinnosti stranou. Nejeden plánovací kalendář zažil minulý čtvrtek zmíněnou kolizi.
Vzhledem k tomu, že byl s pořádanou akcí spojován i Francouzský institut v Praze, není vůbec od věci si pro začátek prosvištět základní fráze a slovíčka, která by nás mohla v dnešní lekci potkat:

enchanté de vous revoir                těší mě, že Vás znovu vidím
ça va?                                                jak se máte
vraiment génial                               opravdu geniální
gnanmankoudji                               zázvorová limonáda (afr. jazyk)
n'éteignez pas, s'il vous plaît       prosím, nevypínat
au revoir, messieurs                      na shledanou pánové

Pánové, voila
21:45 Lucerna Music Bar a jeho zaplněnost připomíná spíše sobotní diskotéku, jenž žánrově a dobově sahá až o jednu nebo dvě dekády zpět do historie. V té stejně době ještě někteří z návštěvníků poslouchali, leč možná z vinylů, nanejvýše Maxipsa Fíka (dnes večer jsou v menšině - obecenstvo připomíná spíše sraz absolventů po 10 a více letech). A ve stejné době, jistě z vinylů, začínal svou kariéru všemi očekávaný a dobře známý Laurent Garnier.

21:50 Srkze prořídlý dav, zaplňující spodní část LMB, vesměs u barů a pod ochozem, se téměř bez povšimnutí prosmýkly tři siluety a namířily si trasu své chůze přímo za zábrany. Za zvuku posledních progresivních skladeb (obzvláště tři poslední byly opravdu vydařené) DJe Groove si pánové na pódiu testují své přístroje a nástroje. Pán v černém uprostřed, Laurent Garnier, si tradiční potřeby pro svůj djský set přináší v krabici a zabalené v papírových obalech. S baterkou v ústech zařazuje do popředí plánované fláky a vše nasvědčuje tomu, že čtyři hodinové lekce francouzštiny mohou začít.



22:00 LG prvním CD navazuje na progresivní vlnu minut předchozích a zdá se, že by se večírek mohl odehrávat v poklidné tempu. Jenže zmýlená neplatí, mistr otáčí a po krátké neverbální komunikaci se zvukařem nabírá akce zcela jiný směr. Prozatím na pódiu sám, jen se svými CD playery a aurou vytvořenou jedním bodovým světlem, postupně přidává na důrazu i pohybu. Pohybu za pultem, kterým by mohl konkurovat leckteré cvičitelce aerobiku. Nejprve pohyb nohou, poté boky a s přibývajícím časem a potem na čele taktéž rukou i hlavou. Po zhruba čtyřiceti minutách je přizvána i zbývající, dosud v pozadí vyčkávající, 2. a 3. třetina projektu LBS. Stéphane Dri, známý pod pseudonymem SCAN X a Bejmanin Rippert.

Není trans jako Trance
22:40 Velmi povzbudivý pohled byl ve stejnou dobu zpět do sálu. Za velmi krátkou dobu po začátku Live Booth Session se sál solidně naplnil o čemž svědčila i kuriózní situace v prvním patře - čekací doba na pánských toaletách převýšila dámskou chvilku čekání. O patro níže je jízdní řád nastaven přesně! Žádné vyčkávání nepřipouští. Společný jam všech tří zúčastněných je rozdělen zhruba následovně: Laurent, jako muž ve velení určuje rytmus, nástupy, ukončení, fázování, diriguje, ovládá, pomáhá, usmívá se, tancuje, rozmlouvá s obecenstvem, mává do rytmu, hýbe hladce i křečovitě tělem, ale především se u svého vystoupení velmi nakažlivě baví. Scan se společně se svým laptopem a knoflíky na mašinkách stará o zvukové aranžmá elektronického charakteru a Ben si povětšinu času pohrává, jakoby ve svém světě, na několika připravených klávesách. Z prvního společného vstupu je do očí a uší bijící, že pánové nekoncertují první den a jejich počáteční experiment zní jako když byl na tisíckrát procvičován.



23:40 Při dalším sólo intermezzu se LG projevuje jako zdatný dj současné klubové muziky. Styl na pokraji house a tech-house přivádí do varu celou Lucernu. Paže, ruce i pohledy hypnotizovaně směřují k dnešním diktátorům. Je milé, opět vidět výbornou atmosféru, která se v poslední době postupně vytrácí z klubových akcí zaměřených na rovné beaty. Jenže při výhledu do blízké budoucnosti je současný stav pouze slabým odvarem okamžiků přicházejících.

00:00 Zhruba okolo půlnoci tasí francouzská trojice velmi silný kalibr. Pozvolný rozjezd dává předzvěst emotivním chvílím. První v pořadí megahitů přichází Gnanmankoudji. Slovy popisovat mistrovská díla není příliš snadné ani efektivní a zřejmě se to ani nehodí. Navíc, když je originální kousek zmultiplikovaný živým vystoupením. V některých efektovaných pasážích (a bylo jich několik) je velmi snadné pochopit definici populárního subžánru EDM. Je lehké nechat se unést a dostat se až za hranici vědomí. Bohužel je díky chraplání zvuku ještě snazší ze stavu transu vyklouznout. V tandemu, okamžitě bez vydechnutí, ještě známější pecka. Muž s červenou tváří...

Ono se lehce řekne: Natoč to...

00:30 Obě skladby historicky dělí téměř deset let. Zde jen několik milisekund a zapadají do sebe jako kdyby byly vytvořeny společně, jedna pro druhou. Bylo by nošením dříví do lesa dlouhosáhle popisovat, že The Man With The Red Face sklízí obrovský aplaus, a že atmosféra je elektrizující. Ostatně kolik lidí v LMB ji zažívá při této skladbě poprvé? Co je zajímavé, že se poprvé a naposledy na stagei mění ústřední postava. Osamocen zůstává Stéphane a vychutnává si snad Laurentův dík, projev úcty nebo pokus o zlepšení nálady. V tracklistu je na pořadí kolonka SCAN X - Midnight, pravidelná položka při vystoupení jednoho či druhého umělce. Aby také ne, když ji navíc LG zremixoval. Škoda, že už S. nemá tolik času vystupovat sám...



01:00 Soudobým kýváním hlavy, již všichni tři, projevují svůj zápal pro každou nadcházející skladbu. Benjaminovy prsty se míhají po klávesách, že si ani nestihne odklepnout cigaretu. Až nedbale vypadající situace. SCAN se, přes vlažný výraz na počátku session, nakonec také dostává do ráže. Při pohrávání si s vlnovými délkami jednotlivých tónů a zvuků se kroutí jako kdyby sváděl všechnu el. energii do svého efektoru. Laurent téměř dirigentskými pohyby dokazuje, kdo je tu dnes šéf, jenže zároveň také svádí k podobným pohybům všechny o patro níže stojící. Všichni tři jsou do svého partu zabráni natolik, že nelze ani jednomu z nich přisoudit prvenství v této disciplíně.

01:10 Není překvapením, že LG obohacuje svá vystoupení i o netradiční pasáže popřípadě tradiční části s netradičním kořením. Bývá jím Drum&Bass nebo Rock. Na obojí nezbývá čas, a tak dostávají prostor Rock&Rollové skladby oblečené do tanečního kabátu. Náladu v baru to nakopává ještě o kus výše.



01:30 Při pokusu o videozáznam, který by dával jako celek smysl, je potřeba se fyzicky velmi dobře připravit. Bez stativu se jedná o tvrdý sportovní výkon. Jamovací pasáže francouzských umělců trvají bez přestávek i několik desítek minut, navíc do sebe pozvolna zapadají či se navzájem prolínají. Tak například při It's just Muzik je několikaminutový, precizně časovaný a efekty gradovaný nájezd, zakončený přesně na zlomek vteřiny na nejvyšším bodu lidské touhy. Za bodem zlomu se láme a následuje dlouhý propad z nebeských výšek až zpátky na zem. Doprovázený tvrdým a hutným beatem, rozdává zvukové facky všem stále zasněným. Jenže je to stále opravdu jen muzika? Minutový úryvek v podstatě nic neřeší a téměř degraduje profesionální výkon celé LBS. Například v Berghainu (Panorama Baru) hráli pánové track Gnanmankoudji se všemi částmi přípravnými a dokončujícími přes 20 minut.



01:45 Poslední patnáctiminutovka přináší další z nesmrtelných hitů Crispy Bacon, ale také mohutný závěrečný aplaus a ovace. Lehce prořídlý parket je dostatečně hlučný a přesvědčivý, takže si vyslouží přídavek. Dnes pouze jeden. Přesněji řečeno pouze jeden jediný, poslední, desetiminutový. Bohužel pro parket, bohudík pro páteční pracovní produktivitu. Dlouhotrvající přídavek se dnes nekoná. Zanedlouho po něm zmizí všichni ústřední hrdinové v temném zákulisí, aby se za dvacet minut vrátili a sami si poklidili "nářadí".

Pro příležitost LBS by se hodila temná minimalisticky vyzdobená místnost s minimem světla a s obrovským důrazem na kvalitní ozvučení. Dnešní LMB toto přání naplňuje pouze z části. Úplně dojem nekazí, ale ani nelepší a dnešní hosté i akce samotná by si o stupínek lepší ozvučení zasloužili. Každopádně nic a nikdo není dokonalý a slabší zvuk je už tak trochu koloritem celé české taneční scény, nejen dnešního večera...



Kéž by zastavil čas - on ho ještě nezastavil?
Obrovské plus Lauranta Garniera (Stéphana i Benjamina nevyjímaje) a jeho minulých i současných projektů je schopnost dobíjet energii. Kolik let již objíždí kluby, sklady nebo haly a obohacuje všechny místní nejen o kulturní zážitek? Je opravdovým darem, aby člověk bavil lidi hudbou, výrazem, vzezřením, charismatem i entusiasmem, který projevuje již 25 let a doufejme, že ještě dlouho bude. Svou osobou strhává davy i své dva hudební partnery. Ti dokazují, že by jeden bez druhého nevytvořili tak kvalitní celek, tu přidanou hodnotu, kterou si všichni bohatě pochvalují. I Garnier sám si to pravděpodobně uvědomuje, jelikož i celá myšlenka LBS vzešla z jeho hlavy a z jeho touhy posunout se dál.

Posouvání laťky výše je jeho strategií. Od djského pultu se přesunul na pódium s celou kapelou. Velké koncertní turné znovu vyměnil za skromnější klubové. Zaměřil se více na elektroniku. Co bude příště? Stoprocentně se bude jednat o pokus zdolat a překonat všechny své úspěchy a nastavené hranice.

Někdy kolem roku 1976 si jeden desetiletý francouzský chlapec ve svém pokoji vyzdobeném do podoby hudební klubu snil a přál, aby mohl nechat lidi tancovat. Děkujme sudičkám či komukoliv jinému, že své umění a talent směřoval a stále směřuje ke svým snům, ku elektronické taneční hudbě a doufejme, že jej jeho sen v nejbližších desetiletích neopustí...
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI
Vystupují:
Laurent Garnier, Scan X, Benjamin Rippert
Další informace
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Aktamix
27. 09. 2011 | 21:11:04
+0 | -0
report super! Noc elektrizující....jedu na něj i za měsíc do Flexu ve Vídni.....ale jen bych snad k jeho stylu poznamenal, že nehrál...ani ze začátku...nějaký progressive nebo house...ale velmi ostré groovy techno....must dance music

27. 09. 2011 | 15:09:58
+0 | -0
super vecirek a povedeny report, jen houst (od obojiho;)
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika