Xindl X v Akropoli

Xindl X v Akropoli

13. 10. 2011  |  Autor: Misha  |  Komentáře (0)
F**k není sprosté slovo… o tom se rozhodl přesvědčit fanoušky Xindl X v rámci F**k & Country Tour. V rámci folkového koncertování se na podium vedle něj postaví všichni kolegové, se kterými hraje více jak rok. Dalibor Cidlinský jr., Jan Cidlinský, David Landštof a Josef Štěpánek.
První zastávkou koncertní šnůry byl Palác Akropolis, kde mimo samotného akustického koncertu proběhl také křest nového CD Xpívánky, které vyšlo 1. 10., a na kterém představuje Xindl X všechny svoje dosavadní písně jen s kytarou.

Ondřej Ládek, alias Xindl X už v létě sliboval hodně pestrý a rozmanitý zážitek, a proto jsem se o tom, jak se mu to povedlo, rozhodla přesvědčit osobně.

První malou překážkou byla šílená fronta u vstupu do Akropole, ale alespoň jsem při čekání měla možnost postřehnout, že věkový rozptyl návštěvníků koncertu je značně rozdílný, od dětí ještě školou povinných, po osoby poněkud postarší, asi ve věku mojí babičky.

O Ondřeji Ládkovi jsem toho příliš nevěděla, zažila jsem jen pár jeho vystoupení a vždy jsem si nebyla jista, zda jej mám nazvat zpěvákem nebo zpívajícím básníkem. Ale i tak jsem byla zvědavá, jak budou jeho písničky znít ve slibovaném „novém kabátě“. Úderem osmé hodiny se na podium objevil fanoušky již vyvolávaný Ondřej Ládek se slovy: „ Ahoj kamarádi, já jsem Xindl X.“ Začátek jeho vystoupení ve mně vyvolal trošku rozpaky, hlavně z reakce ostatních, kteří nehnutě stáli na jednom místě, a z výrazů jejich obličejů se nedaly vyčíst žádné emoce. Ovšem vše se zlomilo, jakmile Xindl X předvedl imitaci Karla Gotta a Vojty Dyka, což u fanoušků vyvolalo obrovské nadšení a okamžitě se to projevilo i na celkové náladě v zaplněné Akropoli. Během koncertů zazněly písničky z prvního i druhé alba a několik nových „hitů z alba připravovaného.

xindl x

Samotný křest proběhl velmi rychle a netradičně, kdy kmotr Michal Hrůza popřál CD „všechno dobrý“, polil jej pivem a odhodil do publika. Vrcholem křtu, který trval ani ne pět minut, bylo předání Zlaté desky.

Po jeho posledním vystoupení musím konstatovat, že se Xindl X od ostatních folkových sólistů poněkud odlišuje. Velmi dobře využívá rapperských a hip-hopových metod: obrací přízvuky, chrlí slabiky, rozděluje zdánlivě nepřirozeně slova a vlastně ani tak moc nezpívá. Xindl X se odlišuje hlavně texty. Není v nich tolik „vypípávaných“ slov, jak si někteří mohou myslet, spíše více mnohoznačných výkladů. Je vidět, že zkrátka Xindl X umí se slovy pracovat, dokáže si s jazykem až neuvěřitelně hrát: používá originální přirovnání (svět sis stáhnul z netu), nezvyklé slovní obraty (cool v plotě) a neotřelé rýmy (pasivně/masy vně). Navíc většina jeho textů je až neuvěřitelně pravdivých.

Z Akropole jsem odcházela se zvláštními myšlenkami, kdy jsem si uvědomila, že přestože nepatřím k příznivcům folku a tyto akce nijak zvlášť nevyhledávám, tak další vystoupení Xindla X si pravděpodobně nenechám ujít.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

XINDL X - F**K & COUNTRY TOUR

Čtvrtek 13. 10. 2011
Vstup: 250,- / 280,-
Vystupují:
XINDL X - F**K & COUNTRY TOUR
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika