Nightwork: podplatili jsme zvukaře

Nightwork: podplatili jsme zvukaře

17. 10. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Je jedním z potomků Viktora Dyka, ale na rozdíl od tohoto slavného básníka české avantgardní generace z přelomu 19. a 20. století ovládá Vojta Dyk vedle básnění i herectví a zpěv. Dokazuje to jak na scéně Národního divadla, tak v čele kapely Nightwork, která své muzikantské schopnosti poměří v rámci unikátní akce Red bull soundclash už 21. října v pražské Lucerně s Davidem Kollerem.
Před pár dny jste velmi netradičním způsobem pokřtili své DVD s názvem Nightwork – Incheba arena 13. 10. 2010 LIVE. Co všechno vaše DVD fanouškům nabízí?
V první řadě celý záznam dvouhodinového koncertu z pražské Incheba areny, který se za přítomnosti kamer České televize odehrál loňského 13. října - proto jsme ho taky křtili 13. října 2011, tedy na den přesně rok od našeho vystoupení, na němž jsme zase křtili naší zatím poslední desku Tepláky aneb Kroky Františka Soukupa. A jako bonus jsme přidali pohled do zákulisí natáčení klipu k písni Tepláky, vizuální ztvárnění skladby Drevosůstruhár a spoustu dalších senzačních věcí!

V současné době jste na svém prvním regulérním turné Koule.cz Tour, které vyvrcholí 8. prosince koncertem v pražském SaSaZu - jaký z něj máte zatím pocit?
Ono to není úplně klasické turné, kdy je kapela neustále na cestách a každý večer vystupuje v nějakém jiném městě - my všichni máme vedle muziky ještě tolik jiné práce, že je tak obtížné dát celou kapelu dohromady, že vystupujeme jenom v pátek a v sobotu. Ale musím říct, že si to strašně užíváme. A já osobně jsem si vychutnal zejména koncert v Chomutově, kam jsem dorazil s časovým předstihem už s produkcí a nikoliv jako obyčejně s ostatními členy kapely... Prvně v životě musím uznat, že živé hraní je docela těžká práce - na jednu stranu je třeba publiku něco předvést, když už jsme na tour, takže se vyrovnávám s pocitem zodpovědnosti, na straně druhé si neustále opakuji, že se z toho nesmíme posadit na zadek, protože rozhodující je, aby lidé dostali to, na co přišli - tedy především zábavu. I proto se snažíme ze všech sil a vystupujeme třeba s doprovodnou dechovou sekcí Telepatiete Horns.

dyk
Podívejte se na fotky Nightwork z festivalu Natric Kolín

V rámci svého Koule.cz Tour zavítáte prvně i na Slovensko - nakolik jsou NightWork populární u našich východních sousedů?

Zatím se mi doneslo, že je v Bratislavě o naše vystoupení poměrně velký zájem, což mě ohromně těší, protože my se na Slovensko strašně těšíme. Snad tam zafungovala naše slovenská písnička Drevosůstruhár, možná jsme tam populární i proto, že pan Prachař v současné době moderuje jednu česko-slovenskou televizní soutěž.

V létě jste o sobě dali vědět pobytem v Zoologické zahradě - jak vás napadlo rozšířit řady tamních obyvatel?
Byli jsme před časem v Zoo a pan Prachař tehdy objevil velkou zajímavost - tato krásná zahrada vystavuje nejrůznější exempláře, ale trestuhodně mezi nimi chybí homo sapiens. A tak jsme se nabídli a byli přijati.

V současné době se draží obrazy, které jste vytvořili během svého pobytu v pražské Zoologické zahradě - jaký je o vaše výtvarná díla zájem?

Neznám sice konkrétní částky, za které se naše obrazy vydražily, ale celá aukce, jenž se konala přímo v pražské Zoo, dopadla výborně, až famfárově! Vybrala se spousta peněz, které půjdou na konto nazvané Pomáháme jim přežít, odkud poputují třeba na vybavení strážců pralesa v africkém Kamerunu, kteří chrání gorily a další zvířata před pytláky. Radost z našich vlastoručních výtvorů tak budou mít jak zvířátka, tak majitelé našich obrazů, kterým dnes doma na zdi visí třeba umělecké dílo Jakuba Prachaře. Nebo Ondřeje Sluky, který podle mého neodborného názoru namaloval nejkrásnější plátno s názvem Fontána v Rychnově nad Kněžnou a po mém soudu se z něj stává nástupce Milana Caise ze skupiny Tata Bojs - další výtvarník a bubeník v jedné osobě!

dyk

A co jste výtvarně ztvárnil vy?

Po dlouhé a pečlivé úvaze jsem se rozhodl namalovat dílo s názvem Ego inspiralis, které zachycuje naše já, jenž se neustále pohybuje nikoliv v uzavřených kruzích, ale v jakýchsi spirálách. Snažil jsem se metaforicky postihnout či pojmenovat něco, o čem v poslední době hodně přemýšlím. Ale po pravdě řečeno celý výsledek mi připadá poněkud povrchní, až hloupý. Nejspíš to bude tím, že nejsem malíř ani filosof...

Za to jste nejspíš vášnivým milovníkem literatury, když jste byl vybrán jako hlavní tvář kampaně, která má přimět děti ke čtení - jaké jsou vůbec vaše nejoblíbenější knihy?

Rozhodně Mikulášovy patálie a román Jiskra života od německého spisovatele Ericha Marii Remarquea - tedy obě knihy, které jsem v životě přečetl. Ovšem Mikulášovi patálie rovnou šestkrát, takže to je stejné, jako kdybych přečetl knih sedm, což není nikterak málo. Jako odměny za mé knihomolství se mi dostalo oslovení, zda bych nechtěl propagovat mezi pubertálními a dokonce i postpubertálními dětmi lásku ke čtení. A protože knihy považuji za nejkrásnější a nejromantičtější médium, tak se mi tenhle nápad moc zalíbil a rozhodl jsem se ho podpořit.

Následně jste s kapelopu NightWork složil k této kampani píseň Den zúčtování - Kniha Knih a na ní vzniknul velice zábavný videoklip, kde vystupujete jako duchovní guru Čti-Wo, který nakonec zachrání svět literatury před ďábělským Digitátorem. To byl váš nápad?

Rozhodl jsem se do tohoto projektu zatáhnout celou kapelu - a tak pánové Soukup s Prachařem vymysleli písničku a následně celý klip. Alespoň máme zase o něco bohatší repertoár, protože i tuhle skladbu pochopitelně budeme hrát na našich koncertech!

Tahle píseň by se mohla hodit na vaše třetí album - už ho chystáte?
Další desku bychom chtěli natočit už příští rok, ale zatím vím jen tolik, že k její tvorbě budeme nejdřív od ledna do března, kdy nás konečně čeká kapelové volno, čerpat inspiraci. A pak se uvidí. I když já už teď tuším, že výsledkem bude vyvrcholení naší dosavadní tvorby, jakési Best Of NightWork. A následně bychom rádi vyrazili na turné po obřích sportovních halách ve velkých městech - Praha, Brno, Ostrava a Bratislava. Jenom ještě nevíme, jestli to bude příští rok na podzim, nebo až zjara roku 2013.

dyk

V letošním roce jsme byli kvůli zraněním v kapele nuceni zrušit hned několik koncertů - už jste je svým fanouškům nahradili?

Všechny se nám samozřejmě nahradit nepodařilo - třeba v případě Benátské noci bychom museli zorganizovat celý festival... Všechno to způsobilo několik mých onemocnění, která mě potkala a já nikdy nenašel dost času, abych je pořádně vyležel, takže se mi vždy poslušně vrátila. Ale pro klid našich fanoušků - nebylo to nic vážného.

Na Red Bull SoundClash také plánuje v kapele nějaké nemoci?
Pokud vím, tak chorý má být jenom Honza Maxián a Ondra Sluka, já už si vše odbyl během prázdnin. Ale všechny naše fanoušky můžeme ujistit, že my zvládneme takovýto koncert odehrát i ve čtyřech!

Už jste na tohle největší hudební klání roku připravení?

Pilně cvičíme, ale to nejtěžší nás teprve čeká, protože společné zkoušení s Davidem Kollerem je teprve před námi - ovšem už teď naše játra prosí o milost. Ale my nemáme slitování, protože se chystáme ke Kubovi Prachařovi na chalupu, kde budeme s bývalým členem kapely Lucie zkoušet tak zvané take overy, neboli písně, které si budeme obě dvě kapely 21. října v Lucerně vzájemně předávat, aby započatou skladbu vždy druhá skupina dohrála - a to se nasucho nazkoušet nedá.

Vsadil byste si na vítězství NightWork v tomto hudebním souboji?
Vsadil bych všechno, což dopodučuji i našim fanouškům. A pro jejich větší pocit dobře investovaných peněz mohu prozradit, že my máme s Davidem Kollerem společného zvukaře Petra Kalába, kterému jsme už v obálce předali nemalý obnos, aby našeho protivníka natolik ztlumil, aby v zadních řadách nebyl slyšet, takže vítězství nás nemůže minout. Nehledě na to, že o šampiónovi této soutěže rozhodují zvukové projevy fanoušků - a ani v této rovině jsme neponechali nic náhodě. Oběma našim fanouškům jsme napsali osobní dopisy a oni přislíbili nejen svou účast, ale i hrdelní výkon na hranici života a smrti, takže není pochyb o tom, kdo získá vítěznou cenu!

Mimochodem jak se prodávají tepláky NightWork, které jste vrátili zásluhou své druhé desky zpět do módy?

To nemám ponětí, protože já v kapele funguje především tak, že mě postaví k mikrofonu a já do něj dvě hodiny zpívám.

Dodal: Pavel Eichler, Barometr
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

RED BULL SOUNDCLASH VOL. II

Pátek 21. 10. 2011
Vystupují:
David Koller vs. Nightwork
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika