Žižkovská noc 2012

Žižkovská noc 2012

13. 11. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Žižkovská noc je hudební multižánrový festival. Ve dvanácti klubech si bude moct návštěvník vychutnat mnoho hudebních stylů a za jednotné vstupné 100 Kč bude umožněn návštěvníkům přístup do všech klubů. Dramaturgie je založená na mladých nadějných kapelách, doplněná o známé a osvědčené interprety z České republiky i zahraniční.
Prvním hlavním cílem Žižkovská noci je být multižánrový festival a nenabízet návštěvníkům komerční pop rock, jako většina podobných festivalů. Cílem je dát prostor všem moderním hudebním žánrům, ne jen těm komerčním. Každý klub nabídne návštěvníkům specifický styl hudby, čímž chceme propojit a podpořit různé hudební žánry. Krom nejpopulárnějšího rocku a rock’n’rollu je dramaturgie zaměřena také na jazz, ska, reggae, world music, punk rock, metal, folk, hip hop či elektronickou hudbu a DnB. Prostor je také dán okrajovým žánrům hudby jako moderní folk, hardcore či extrémní metal, kterým se velké festivaly vyhýbají pro jejich nekomerčnost a nezávislost na mainstreamu.

Dalším cílem festivalu je dát maximální prostor mladým nadějným interpretům z Prahy, kterým patří celkově 80% programu (tj. 49 interpretů), čímž je festival unikátní nejen v Praze. Mladé kapely mají šanci si zahrát na velkém profesionálním festivalu vedle zvučných jmen a tím i získat cenné zkušenosti. A naopak, fanoušci známých kapel mají možnosti shlédnout nadějné a málo známé kapely.

Žižkovská noc chce být místem multikulturního setkávání a pochopení. Návštěvníci dostanou možnost si v rámci festivalu vyslechnout i okrajové hudební žánry, které na velkých festivalech nedostávají tolik prostoru. Tak by se chtěla Žižkovská noc stát místem jak multikulturního, tak i mezigeneračního dialogu, kde se budou potkávat různí fanoušci hudby v jednom prostoru, kde budou například fanoušci punku i jazzu svorně v jednom klubu.

Festival nekončí jen u zábavy, prostor je také dán hudební osvětě. V rámci akce budou probíhat přednášky a diskuze s odborníky o historii a vývoji hudebních žánrů, o vztahu moderní hudby k tradicím, o hudební antropologii či o současném stavu české a světové hudební scény. Na místě budou k dispozici různé hudební publikace a obchod s deskami nezávislých kapel.

Dalším neméně podstatným cílem projektu je vybudovat specifický festival, kam se budou lidé rádi vracet každý rok za poznáváním mladých kapel a za hudební osvětou. Tím chce založit Žižkovská noc tradici zimního festivalu a inspirovat i další organizátory z ČR, že lze uspořádat takto specifický festival také v zimě.

Cílem organizátorů není na akci vydělat, ale umožnit přístup co nejvíce lidem k různým hudebním žánrům a přednáškám. Proto je program zaměřen především na nekomerční interprety. Dalším projevem tohoto cíle je cena lístku. Ten při koupi na místě stojí pouze 100 Kč, což je běžná cena jednoho obyčejného koncertu mladých kapel. Za tuto cenu festival nabízí 12 scén + doprovodný program.

Celá akce je koncipována pro 2 000 lidí. V únoru 2011 akci navštívilo přes 1300 lidí a klubem Matrix (hlavní stage) za tento večer pošlo přes 900 návštěvníků. Několik dalších klubů bylo vyprodáno a v jeden moment se návštěvníci přestali pouštět dovnitř.

Dodal: Kateřina Jará
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ŽIŽKOVSKÁ NOC

Pátek 24. 2. 2012
Vystupují:
. . .
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika