Carnem představili debut v Popocafepetlu

Carnem představili debut v Popocafepetlu

11. 12. 2011  |  Autor: Jan Stefan  |  Komentáře (0)
V neděli 4. 12. byl přeplněný pražský Popocafetl svědkem křtu debutového alba Gota ambiciózního tuzemského projektu Carnem, který si oprávněně brousí zuby na zahraniční posluchačstvo.
Česká altpopová formace Carnen v sobě kloubí zvuk alternativního rocku, jazzování saxofonisty Ondřeje Zátky, elektronické elementy v osobě klávesisty a elektronického mága Davida Göttlicha a zejména vlivy world music, což dokazuje osobitý a sebevědomý projev zpěvačky Kateřiny Göttlichové a příjemný atmosférický akordeon Jardy Krasničana. Právě pozoruhodně ucelený a hotový zvuk skupiny byl onoho nedělního večera v Popocafepetlu znát. Do acid jazzového zvuku s prvky latiny i orientální hudby, dokonale zapadají španělské texty poloviční Mexičanky Dorky Bouzkové. Tváří skupiny je půvabná a osobitá Kateřina Göttlichová, která dnes coby ostřílená zpěvačka má již za sebou působení ve známé kapele Psalterie a nyní působí ve formaci Braagas, která v roce 2009 získala Anděla v kategorii world music. Autorem většiny skladeb je její manžel David Göttlich, kterého můžeme znát ze skupiny Timudej, která v sobě rovněž vstřebávala latinoamerické a balkánské prvky. Jeho autorství doplňuje ostřílený Jan Balcar (3bees studio, NeoSound, Nukleární vokurky).

Debutové album Gota (Indies, 2011) křtil sám legendární hudební publicista Petr Dorůžka za přítomnosti kamer České televize. Většinu písniček alba složili i produkovali Göttlich s Balcarem. Göttlichovy minimalistické smyčky prolínající se s Balcarovou kytarou zaznívaly po celou dobu koncertu a dávaly kapele punc elektronického novátorství i leccos z odkazu acid jazzových projektů. Třeba takových Cinematic Orchestra nebo Zero 7. Přehledné hry na bicí se zhostil Jan Ferenc z Pohřební kapely. Kořením desky i živého vystupování jsou elementy world music. Nechybí španělské, mexické, balkánské, ba dokonce ani arabské vlivy. Pilířem desky jsou jak náladové jazzůvky, tak i alternativně popové skladby. To vše je Alt-Pop-World-Music. Hudebníci z Carnem se snažili, aby hudba byla rovněž přístupná. Jak říkají: „Tohle je muzika, kterou máme rádi, která se nám líbí a kterou nás baví hrát a zpívat“.

Celý koncert se nesl v pohodové atmosféře. Ve chvíli, kdy hudebníci odložili skleničky a zhostili se nástrojů, osiřel bar klubu prázdnotou. Všichni upjatě sledovali kapelu na pódiu. Mezi návštěvníky klubu byli posluchači všech generací. Všichni poznali, že tohle je na naše poměry neobvyklá kapela, která působí neobyčejně harmonickým a kompaktním dojmem. Elektronické smyčky a klávesy působily vedle freejazzového a nesmírně invenčního saxofonu až pozoruhodně přirozeným dojmem. K sebejistému projevu zpěvačky není co dodat. Na podiu nechyběla ani autorka přebalu alba Gota, Alžběta Josefy, která se zhostila perkusí. K pěknému vystoupení přispěla i intimní atmosféra klubu. Gota znamená ve španělštině kapka. Tak snad tato kapka rozvíří klidné vody tuzemské scény.
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika