Aleš Povr: Aquaphonic nabídne současný zvuk

Aleš Povr: Aquaphonic nabídne současný zvuk

13. 12. 2011  |  Autor: Sonja  |  Komentáře (4)
Po roční pauze se do Liberce vrací Aquaphonic. Party se koná v nových prostorách, navíc zde oslaví své desetileté jubileum. Co obnáší organizace takové akce a na co se můžeme letos těšit? Ptali jsme se organizátora Aleše Povra.
Ahoj Aleši, Aquaphonic se koná v severočeské metropoli už 10. rokem. Co se ti vybaví, když se řekne Liberec, máš k tomuto městu nějaký osobní vztah?
Ahoj Soňo, vybaví se mi hesla jako „Liberec – buď prší, nebo jdeš do kopce“, „kdo jde v prváku na Ještěd, nejde do druháku“... mejdany ve studentském klubu Had, grilování na střeše libereckých kolejí na Harcově. Kazety se sety DJs z L-klubu z let 95-97 a CD Jeffa Millse Purpose Maker, které mi nadělil někdy v roce 98 Michal Hoblík, pozdější zakladatel akce Aquaphonic a tehdejší student liberecké ekonomky. Potkal jsem tam nejlepší přátele i dlouholetou lásku.

V Liberci jsem 6 let studoval, žil a strávil jsem tam nejhezčí léta mého života.

aleš

Mnoho lidí ani neví, proč se akce jmenuje právě Aquaphonic. Můžes nám trochu přiblížit původ názvu party?
Počáteční ročníky Aquaphonicu proběhly v nádherné historické budově Novorenesančních lázní v Liberci. Motiv vody tedy pochází ze spojení s tímto místem. Budova lázní měla skvělou atmosféru, avšak byla v dezolátním stavu. Proto jsme později museli hledat nová místa, ale zažitý název jsme už zachovali.

10. ročník tak trochu nutí k rekapitulování. Jak bys zhodnotil vývoj akce, která se dnes může pochlubit dvěma floory a headlinery světového formátu?
Akce začínala v „klubovém prostředí“ Novorenesančních lázní v době, kdy taneční hudbě u nás vévodil house. Později jsme se přes Dům kultury v Liberci – budovu s pachutí dob minulých, přesunuli do velkých hal na výstavišti a v Tipsport areně. To už scéně kralovalo techno a drum and bass. Největší návštěvnost byla v roce 2008 v Tipsport Areně. Zde Aquaphonic dostal skutečně rozměr “halovky”, avšak kromě skvělé atmosféry s sebou nesl tento ročník i řadu negativ, improvizované zázemí barů, chemická wc, vyrabované šatny atd. Na několik ročníků nám poskytlo zázemí liberecké výstaviště, ale i to je dnes v dost špatném stavu, je zde velký problém s hlukem a dřívější seance lidí od sound systemů tomuto místu na exkluzivitě nijak nepřidaly. V loňském roce jsme si dali pauzu, chtěli jsme si konečně po 10 letech v klidu užít Vánoce a v Liberci ani nebylo jiné vhodné místo pro naši akci. Letos se naskytla možnost akci uspořádat v novém prostoru.

aquaphonic
Podívejte se na fotky z Fotky z Aquaphonic Celebration 2006

Na který ročník nejraději vzpomínáš, popřípadě na jakého dje?

Určitě na ty první ročníky v lázních. Ten prostor měl skvělou atmosféru. Vzhledem k pracovnímu vytížení jsem však většinu vystoupení DJs neslyšel, proto nemůžu hodnotit výkony jednotlivých účinkujících. Husí kůži na zádech jsem však měl při atmosféře v Tipsport areně, kde akce působila opravdu monstrózním dojmem a byl zde zřejmě i nejsilnější line up.

Na party dostávají od jisté doby prostor i zlámané beaty v podobě rovnocenné druhé stage. Jaké jsou reakce návštěvníků na tento stylový rozdíl 2. pódia?
V Liberci byla vždy velmi silná drum and bass komunita, proto byl tento styl na Aquaphonicu přítomný už od prvních ročníků. Z malé místnosti se postupem let stala plnohodnotná velká stage a zájem o d’n’b se postupně vyrovnal technu a house. Aquaphonic však byla od začátku hlavně velká house party. K této myšlence se chceme letos opět vrátit. D’n’b stage proto bude mít letos spíše komornější podobu, avšak prostor zde dostanou jak známá česká jména, tak oblíbené djské tváře liberecké drum and bass scény.

Z liberecké Tipsport areny (ročník 2008) a z Výstaviště (ročník 2009) jste event letos přemístili do Kulturního centra 101010 v Liberci, Vratislavicích. Co vás vedlo k tomuto kroku a co nového prostor nabídne?
Letošním ročníkem chceme opustit temné studené haly a nabídneme komfort, který na celorepublikové úrovni nemá obdoby. KC 101010 je úplně nový moderní a velmi stylově zařízený prostor pro kulturní akce. Vznikne zde velká hlavní stage v rytmech house a tech house. V kavárně se pak bude hrát d’n’b a dubstep. Jde o nový a mimořádně hezký prostor a věřím, že se zde i lidé budou chovat ohleduplně, aby se zde Aquaphonic mohl konat i v budoucnu. Podobné místo bychom na Liberecku jen stěží hledali.

ben long
Ben Long na Aquaphonicu 2008

Naplánování akce takového formátu je jistě náročné. Spočítal sis někdy kolik telefonních hovorů a mailů na téma Aquaphonic vyřešíš?
Aquaphonic připravujeme zhruba 3-4 měsíce, aktuálně pracovně provolám cca 40 hodin měsíčně a vyřizuji desítky e-mailů denně. Zajímavé letos bylo, kolik djs se mi ozvalo, že by mělo zájem na Aquaphonicu zahrát. Šlo o desítky lidí. Bohužel jsem jich musel většinu slušně odmítnout.

Headlienerem letošního ročníku je Corvin Dalek, proč padla volba právě na něj? Nebojíš se, že je jeho jméno u nás už tak trochu „oposlouchané“?

Osobně jsem (TGT, dříve Trancegate) s Corvinem několikrát hrál už v roce 2002. Jednou jsem ho v téhle době bookoval. Tenkrát předvedl divokou show a dokonale strhl party people. Náš záměr je na Aquaphonic vozit legendy, které zároveň stále nabízejí atraktivní zvuk. O Corvinovi jsem dlouho neslyšel, nedávno jsem však měl možnost si poslechnout jeho aktuální set a byl jsem velmi překvapen. Jeho současný zvuk je samozřejmě úplně jiný než před 10 lety. Je více klubový, ale má v sobě plno nové energie, proto myslím, že si ho návštěvníci Aquaphonicu určitě užijí.

tgt
Trancegate na Aquaphonicu 2008

A teď z té druhé stránky, měl bys tip pro návštěvníky na nějaká zajímavá neokoukaná jména z line upu?

Letos jsem se snažil lineup postavit jiným způsobem než v minulosti, také proto na Aquaphonicu většina letošních djs hraje poprvé. Snažil jsem se vybrat interprety, kteří mě v uplynulém roce zaujali, dokážou pobavit lidi, prezentují současný zvuk a v Liberci tak často nehrají.

Nedávno jsem bookoval na jinou akci DJ Smacka, během několika minut dokázal vytvořit skvělou atmosféru. Už na začátku akce ve 21:30 byl parket zcela zaplněn a lidé měli ruce nad hlavou, to jsem už dlouho nezažil.

Pavla Bidla jsem naopak bookoval na akce už před 10 lety, tehdy pro mě představoval zvuk budoucnosti. Když jsem nedávno zaznamenal jeho comeback a slyšel jeho současný set, tak jsem pochopil, že má opět co nabídnout i dnešní mladé generaci, která si jeho dřívější vystoupení nepamatuje. U Irů Dereka M. a Shaqa jsem pečlivě sledoval jejich aktivity v Irsku i reakce lidí z akcí, kde vystupovali. Běžně hrají po boku velkých světových jmen a daří se jim vytvořit skvělou atmosféru. Tokátko a Ufi DaMan jsou djs, kteří dokonale rozpumpují publikum a dá se o nich mluvit jako o nové djské generaci. Sonja prezentuje aktuální a u nás zatím příliš neoposlouchaný zvuk německého tech house. Tento energický styl na hranici house, minimalu a techna dnes dominuje mega akcím jako Sonar, Time Warp atd.

Proč by měli partypeople dorazit 25. prosince právě na 10. Aquaphonic?
Proč? Abyste zapařili jako “tenkját”:-).

Díky za rozhovor!
Také děkuji a přeji čtenářům Poslouchej.net klidné Vánoce, a kdyby Vám ještě 25. ležel v žaludku kapr, tak víte, kde ho vytancovat:-).

Facebook Aquaphonic
www.aquaphonic.cz/cs/
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

AQUAPHONIC 2011

Neděle 25. 12. 2011
Vstup: předprodej 200 Kč +poplatky /259 kč na místě
Vystupují:
Corvin Dalek, Derek M and Shaq Pavel Bidlo Sonja TGT aka Trancegate Ufi DaMan & Tokatko Zdenek Malich Poslouchej.net Stage: Smack Katcha Okan vs. Tactical Josh
Další informace
4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Carlosek
24. 12. 2011 | 16:54:19
+0 | -0

2 Jaaan

Drumovych akci je na severu hromada, vlastne v kazde dire je dnes dnb. Tak nam nech aspon jednu house akci. Jsem s letosnim Aquaphonicem spokojenej. Rad vzpominam na prvni Akvace v Laznich, tam to bylo podobne. Tesim se ne zitrek jak malej. Vradislavice jsou super, vlastne asi tam ani usmudlany kapuciny nedovedu predstavit. Nic proti drumikarim, ale ty patrej do Kasty.
Jaaan
22. 12. 2011 | 22:01:19
+0 | -0

???

Program vzhledem k line-upum z minulych let tedy zadna vyhra, Corvin Dalek super, ale co dal..? A to nemluvim o pocetne skupine dnb fandu, ktere na vase akce s radosti jezdili, trebaze i vyznamne z jinych mest, nejenom z Liberce. Aktualni Acquaphonic, jestli se to tak da vubec nazvat, abych neurazil super vecirky z minulych let, vypada spise jako na akci, ktera se kona premierovy rok, nikoliv jako akce se zajetym jmenem, ktere prinasi kvalitu a pokrok.
Lenka Apolenka
20. 12. 2011 | 00:53:19
+0 | -0
Pokud jsi z jizni Moravy, tak chapu, ze jsi mimo. My na sever od Prahy vime a tesime se na mejdan:).
dobrovský
19. 12. 2011 | 22:55:39
+0 | -0
Ten titulek ma znit asi svetove, ale moc neprodava teda, kdo je proboha Aleš Póvr???
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
MP3 KE STAŽENÍ
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika