Euroconnections: Floex oživí imaginární krajiny

Euroconnections: Floex oživí imaginární krajiny

09. 01. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Hlavní hvězdou lednového večírku Euroconnections bude domácí elektronický hudebník Floex, který zde pokřtí album Zorya. V pražské premiéře také představí novou audiovizuální performanci, kterou připravil s vizuální umělkyní Veronikou Vlkovou. Jako host vystoupí italská dvojice Musetta, která hraje sofistikované downtempo a na Floexově desce hostuje v jedné písni.
Deset let museli fanoušci Tomáše Dvořáka alias Floexe čekat na regulérní studiové album, které by navázalo na jeho kultovní debut Pocustone, klíčovou desku domácí elektronické scény. Některé věci se prostě nemají uspěchat a výtečná novinková deska Zorya potvrzuje, že trpělivost se tentokrát vyplatila. Floex nahrávku pokřtí 31. ledna 2012 v rámci večera EuroConnections. V Paláci Akropolis si tak svoji pražskou premiéru odbude scénická podoba materiálu z nové desky, která patří k nejlépe hodnoceným českým nahrávkám roku 2011 a vysloužila si i nominaci na hudební cenu Apollo.

Album pojmenované po slovanské bohyni noci (Zorya Polunochnaya) se pohybuje na pomezí sofistikované elektroniky a moderního jazzu a Dvořák na něm také využil bohaté zkušenosti z oblasti multimediálního umění či zvukového designu. V posledních letech vytvořil a pod vlastním jménem vydal hudbu k počítačovým hrám Samorost II a Machinarium studia Amanita Design, které slavily nemalé úspěchy ve světě. V koncertní podobě se Floex představí jako trio, v němž Tomáše Dvořáka (klarinet, midiklarinet, elektronika) doprovází zkušení hudebníci Jiří Javůrek (klarinet, basklarinet) a Marián Petržela (bicí).

Scénická podoba Zoryi vznikla ve spolupráci s vizuální umělkyní Veronikou Vlkovou, která je podepsaná i pod obalem desky. Dvořák a Vlková spolu několik let připravovali pro stanici ČRo 3 – Vltava pořad Mikrofontána, v němž stimulovali fantazii posluchačů prostřednictvím hudby a pohádek, které si k ní vymýšleli. Spolupracovali rovněž na dalších uměleckých projektech, jako bylo video Napůl neviditelný, napůl hnědý nebo audiovizuální meotarové improvizaci na festivalu Multiplace 2008. Ve scénografických projekcích programu Zorya budou ožívat imaginární krajiny od vnitřních lidských až po ty vesmírné.

Zahraničním hostem lednových Euroconnections bude milánské duo Musetta, které je u nás známé hlavně díky skladbě Nel Blu právě z Floexovy aktuální desky. Zpěvačka Marinella Mastrosimone a hudebník Matteo Curcio popisují svůj styl jako future-funk či neo-noir a nezastírají inspiraci trip hopem devadesátých let, futuristickými vizemi žánru science fiction a filmy Andreje Tarkovského. Hudební kořeny obou členů jsou ale hodně rozdílné - Matteo studoval jazz a miluje německý kosmický rock 70. let, Marinella je vizuální umělkyně a obdivovatelka indické hudby.
¨

Dvojice existuje od roku 2006, o dva roky později debutovali albem Mice to meet you!, které nabídlo svůdné noční minisymfonie, kterým dominovala čarovná atmosféra a uhrančivý hlase Marinelly. Jejich skladby pak zazněly z několika televizních reklam a remix skladby Ophelia's Song je ke slyšení na albu „paralax eden“ Davida Milese Huberta, které bylo nominované na Grammy v kategorii Nejlepší album se surround zvukem. Pražská premiéra Musetty určitě potěší fanoušky klasického downtempa, kteří milují zádumčivé nálady. Jejich spojení s Floexem 31. ledna slibuje skvělý lék na zimní melancholie.

www.floex.cz
http://www.musetta.co.uk/

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Úterý 31. 1. 2012
Vstup: 260,- / 320,-
Vystupují:
floex (cz) + musetta (it)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika